standaard uitzendbureau of logistiek uitzendbureau kiezen blog

Uitzendbureau logistiek; (logistieke) voordelen van het inhuren van een logistiek uitzendbureau.

Op deze pagina wordt antwoord gegeven op de vraag wat de voordelen zijn van werken met een logistiek uitzendbureau. Logistieke dienstverleners en (groot)handelbedrijven met eigen logistiek kunnen a.d.h.v. deze pagina een betere afweging maken bij het kiezen voor een gespecialiseerd of meer standaard uitzendbureau.

Op de volgende vragen wordt antwoord gegeven:  

 1. Wat is een logistiek uitzendbureau?
 2. Hoe verschilt een logistiek uitzendbureau van een standaard uitzendbureau?
 3. Welke functies heeft een logistiek uitzendbureau?
 4. Wat zijn de voordelen van een logistiek uitzendbureau?
  1. Toegang tot gekwalificeerde kandidaten
  2. Industrie Kennis en expertise
  3. Planning en control
  4. Inspelen op trends
 5. Wat zijn de nadelen van een logistiek uitzendbureau?
 6. Wat voor logistiek uitzendbureau is Prestatie Personeelsdiensten?

  1. Wat is een logistiek uitzendbureau?

  Een logistiek uitzendbureau is een dienstverlener die zicht richt op het werven, selecteren en matchen van logistieke functies met bedrijven. Een logistiek uitzendbureau heeft expertise op het gebied van de logistiek en kan hiermee effectieve oplossingen bieden.

  2. Logistiek uitzendbureau of gewoon uitzendbureau; wat zijn de verschillen?

  Logistiek uitzendbureau: Een logistiek uitzendbureau heeft specifieke branchekennis die ze aanwenden voor het invullen van logistieke functies, en beschikt over een specifiek logistiek netwerk van uitzendkrachten. 

  Een standaard uitzendbureau: Een standaard op algemeen uitzendbureau richt zich niet op één specifiek gebied / sector. Zij hebben kennis van arbeidsbemiddeling en leveren functies op meerdere gebieden. Afhankelijk van het uitzendbureau is er geen of minder specifieke branchekennis aanwezig.

  3. Uitzendbureau logistiek; welke medewerkers kan je inhuren?

  Binnen de logistiek zijn er diverse specialisaties. Binnen een logistiek uitzendbureau kan er sprake zijn van 1 of meerdere specialisaties in de logistiek. Hieronder volgt een beknopt overzicht van logistieke specialisaties met een aantal mogelijke functies.

  1. Logistiek en transport: richt zich op vervoer van goederen (uitzendbureau transport – gespecialiseerd in transportfuncties)

  1.1 Chauffeurs (uitzendbureau chauffeurs – gespecialiseerd in chauffeursfuncties)
  1.2 Transportplanners

  2 Havenlogistiek: (uitzendbureau havenlogistiek – richt zich op functies die zich afspelen binnen de haven)

  2.1 Kraanmachinist
  2.2 Havenarbeider
  2.3 Stuwadoor
  2.4 Veiligheidscoördinator

  3. Logistiek medewerkers (uitzendbureau magazijn – gespecialiseerd in logistieke magazijn vacatures)

  3.1 Logistiek medewerker
  3.2 Magazijnmedewerker (allround)
  3.3 Orderpicker
  3.4 Reachtruckchauffeur
  3.5 Heftruckchauffeur
  3.6 Container lader / losser
  3.7 Packer

  4. Logistics Supply chain

  4.1 Supply chain coördinator
  4.2 Logistics engineer
  4.3 Stock analist

  5. Logistiek administratieve functies

  5.1 Expediteur
  5.2 Import / export medewerker
  5.3 Customer service outbound

  4. Wat zijn de voordelen van een logistiek uitzendbureau?

  De voordelen van een logistiek uitzendbureau worden met name bepaald door de branche specifieke kennis en het logistieke netwerk wat aanwezig is. Achtereenvolgens worden de volgende voordelen onderscheiden:

  1. Toegang tot gekwalificeerde medewerkers
  2. Industriekennis en expertise
  3. Planning & control
  4. Inspelen op logistieke) trends

  4.1. Toegang tot gekwalificeerde medewerkers

  Door de krapte op de arbeidsmarkt is een goede toegang tot de arbeidsmarkt noodzakelijk. Niet alleen binnen de branche is concurrentie maar ook tussen branches. Specialisatie kan hierbij van toegevoegde waarde blijken

  Uitgebreid netwerk: Door de focus op logistiek te leggen  ontstaat op termijn een uitgebreid netwerk waaruit geput kan worden. Door het vastleggen van specifieke kenmerken ontstaan er databronnen waarbij het matchingsproces efficiënter en sneller kan verlopen. Hierdoor is de toegang tot gekwalificeerde uitzendkrachten ook groter

  4.2. Industriekennis en expertise

  Matching: een logistiek  uitzendbureau heeft kennis van processen in de logistiek. Er is ervaring met het werken met magazijnmedewekers en heeft hierdoor meer gereedschap om een juiste beoordeling te maken of kandidaten geschikt zijn of niet. 

  Onboarding: onboarding van personeel is een belangrijke tool om uitzendkrachten te behouden. De kans op succes is hierdoor groter wat dus leidt tot minder verspilling van training. Naarst de uitzendkracht die nog niet productief is, is de trainer ook minder productief tijdens het onboardingproces. Dat wil je dus tot een minimum beperken. Logistieke uitzendbureaus met logistieke expertise kunnen bijdragen aan een goede onboarding of zelfs overnemen. Dit betekent:

  1. Winst voor de medewerker: die tevredenheid ervaart en zich gekwalificeerd voelt om zijn of haar taak goed uit te voeren.
  2. Winst voor de opdrachtgever: die is verzekerd van een medewerker die weet hoe hij of zijn taken kan uitvoeren
  3. Winst voor het uitzendbureau: die succesvol een uitzendkracht kan wegzetten.

  Opleiden: een logistiek uitzendbureau heeft kennis van de markt en weet wat relevante vaardigheden en opleidingen zijn. Door de expertise van het uitzendbureau kan hij beter worden aangesloten op de behoefte van uitzendkrachten en opdrachtgevers. (Om)scholing is belangrijk voor de toekomst.  

  4.3. Planning & Control

  Arbeidskrachten zijn schaars en logistiek kenmerkt zich door onverwachte gebeurtenissen die impact hebben op de logistieke planning. Hieronder een aantal alledaagse voorbeelden:

  1. Productievertraging bij de fabrikant waardoor er meer druk komt op het afleverproces naar de uiteindelijke klant
  2. een boot die versneld of vertraagd is waardoor containers eerder of later komen,
  3. een seizoenspatroon 
  4. Een grote stickerklus die onverwachts versneld uitgevoerd moet worden

  Er zijn dus voorspelbare en minder voorspelbare situaties. Een logistiek uitzendbureau heeft kennis van de branche. De organisatie binnen het uitzendbureau is ingesteld om hiermee om te gaan. De volgende zaken zijn kenmerkend voor een logistiek uitzendbureau

  Inhouse oplossingen: hierbij is het uitzendbureau gedeeltelijk of permanent op locatie om in overleg met de warehousemanager of supervisor de dagelijkse behoeften af te stemmen.

  Forecasting logistiek vraagt om flexibiliteit. De planning voor de dag erna wordt vaak rond het middaguur voor de volgende dag gemaakt. Welke containers staan er op de planning, welke orders moeten af, hoeveel nieuwe orders worden verwacht. Dit kan de behoefte gedeeltelijk bijstellen . Tegelijkertijd heeft het logistiek uitzendbureau ervaring met forecasting. Zo kan er samen met een klant aan een weekplanning gewerkt worden die op dagbasis bijgesteld wordt. 

  Communicatie: Bij elk bedrijf is behoefte aan  effectieve en snelle communicatie. Logistiek kenmerkt zich wel door een gedeeltelijk onvoorspelbare vraag. Vlotte communicatie neemt de onzekerheid weg of een uitzendkracht wel of niet geleverd kan worden. Dit geeft de opdrachtgever extra kansen om indien nodig op andere wijze aan personeel te komen, of te schuiven met prioriteiten. Ook de opdrachtgever heeft een belang om voorspelbaar en transparant te communiceren met haar klanten over een order die wel of niet weggaat.

  Control: leverbetrouwbaarheid is een belangrijk aspect voor de logistiek. Een aanzienlijk deel van de uitzendkrachten heeft geen rijbewijs en/of auto. Logistieke uitzendbureaus spelen hierop in door vervoer aan te bieden. Naast het gemak voor de uitzendkracht kan ook op moeilijker bereikbare locaties personeel geleverd worden. Tevens kan er op die manier een aanwezigheidscontrole uitgevoerd worden, waardoor voor aanvang werkzaamheden duidelijk is of iedereen beschikbaar is. In die situaties kan vervanging sneller geregeld worden.

  5. Uitzendbureau logistiek; wat zijn de nadelen?

  De nadelen van een logistiek uitzendbureau hangen sterk samen met de voordelen. Wanneer een logistiek uitzendbureau ingehuurd wordt voor non-logistiek personeel zijn dit de nadelen:

  • Branche specifieke kennis, expertise en netwerk zijn beperkt tot logistiek – en niet inzetbaar voor andere sectoren.
  • Geen of beperkte ervaring m.b.t. uitzenden in andere sectoren en beroepen (denk aan: ICT/IT, zorg, thuiswerk, enz.).
  • Moeilijker om benodigde competenties en vaardigheden te screenen voor non-logistiek personeel.
  • Voor non-logistieke banen kan het langer duren om bepaald personeel te werven.
  • Grotere kans op mismatches bij non-logistiek uitzendpersoneel (zeker bij specialistische functies niet gerelateerd aan logistiek).

  Logistiek uitzendbureau of uitzendbureau kiezen?

  Weeg voor jezelf af wat voor jouw bedrijf de beste keuze is. Is dat een logistiek uitzendbureau of gewoon uitzendbureau? Zoals je hierboven al las heeft het inhuren van logistieke uitzendbureaus standaard voor- en nadelen. Dat geldt zo voor elke branche specifiek uitzendbureau, maar ook voor algemene uitzendbureaus. Zij hebben juiste door de variatie aan personeel beperkte of geen kennis van branche specifieke uitdagingen.

  6. Wat voor logistiek uitzendbureau is Prestatie Personeelsdiensten?

  Prestatie personeelsdiensten is een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in het leveren van logistiek advies, opleidingen en logistiek personeel zoals; logistiek medewerkers, warehouse personeel, heftruckchauffeurs en reachtruckchauffeurs. De focus van het uitzendbureau ligt op logistieke bedrijven en afdelingen die behoefte hebben aan 4 tot 50 logistieke uitzendkrachten of logistieke medewerkers op payroll-/detacheringsbasis. 

  Logistieke uitdaging in je magazijn?

  Ons uitzendbureau staat voor jou als werkgever of manager klaar bij elke logistieke uitdaging in je magazijn. We bedienen al ruim 18 jaar klanten in Zuid- en Noord-Holland en inmiddels ook in Noord-Brabant. Wanneer je een uitzendbureau zoekt voor 4-50 logistieke uitzendkrachten kunnen wij je het beste helpen.

  Van chauffeur voor de heftruck tot je volledige logistieke proces optimaliseren.

  Zoek je uitzendmedewerkers voor op de heftruck, reachtruck of combitruck? Ijzersterke logistieke medewerkers of magazijnmedewerkers? Of toch een slimme expediteur die alle regeltjes kent? Wij kennen ze en stellen ze graag aan je voor, maar we doen meer dan personeel leveren. Hieronder lees je kort de diensten van ons logistieke uitzendbureau.

  Uitzendbureau met diensten voor de logistiek:

  • Uitzenden van logistieke uitzendkrachten
  • Werving en selectie van logistieke medewerkers
  • Payroll van uitzendmedewerkers (ook administratie en expeditie)
  • ZZP-bemiddeling van logistieke freelancers
  • Opleiden van personeel (heftruckchauffeurs en reachtruckchauffeurs)

   

  Bronnen:

  • Strategievorming logistiek NVG / TNO

  • Logistieke trends (Researchgate)

  • Arbeidstekorten, automatisering en meer (STL)

  • De waarde van werk – ABU

  • Krappe arbeidsmarkt vraagt om fundamenteel andere aanpak (logistiek.nl)

  • Flexibele schil krimpt, behoefte aan interne flexibiliteit groeit (flexnieuws.nl)

  • Onboarding (evofenedex)

  • Drie bepalende factoren voor logistiek en warehousing in 2023 (Movexx)

  • Arbeidsmarkt – Transport en Logistiek Nederland (tln.nl) 

  • Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan – Transport & Logistiek (transportlogistiek.nl)

  Email Applications CSV

  ×

  Enter an email address, separate multiple emails by ",".