Flexibiliteit in de logistieke sector: de inzet van uitzendkrachten
Hoe heeft de uitzendbranche zicht ontwikkeld en welk effect heeft dat op de logistieke sector.
De uitzendbranche heeft de afgelopen 70 jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Nederland is het flex-land bij uitstek en de afgelopen jaren is de verhouding vast / flex inmiddels al 70% vast / 30% flexibel. Dat kan in allerlei vormen.
Van uitzendkracht tot ZZP-er. De verwachting is dat dit alsmaar toeneemt.
Is er dan niet juist een tendens naar meer zekerheid voor uitzendkrachten? Ja, die beweging zien we de afgelopen jaren ook steeds meer. De voordelen en nadelen van flexibiliteit van logistiek personeel komen aan bod.
Door de toenemende arbeidskrapte is het bieden van zekerheid wel een keuze die aan terrein wint. Hierdoor kunnen medewerkers beter vastgehouden worden. De maatschappelijke discussie over hoe we omgaan met mensen laat ons nadenken over een gelijkwaardige behandeling van uitzendkrachten. Ook de overheid zorgt met nieuwe wetgeving voor een stimulans naar flexibiliteit met zekerheid
Op deze pagina komen de volgende vragen aan bod:
1. Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in de uitzendbranche in de logistieke sector tot en met 2020?
2. Hoe ontwikkelt de uitzendbranche zich in het heden – en wat is de toekomst van de logistiek?
3. Trends, ontwikkelingen en uitdagingen in de logistiek.
Wat zijn belangrijke gebeurtenissen in de uitzendbranche in de logistieke sector tot en met 2020?
Wat zijn de belangrijke gebeurtenissen in
de uitzendbranche tot en met 2020?
1948 - Oprichting eerste uitzendbureau
De oprichting van het eerste uitzendbureau: Manpower, in de Verenigde Staten (jaar: 1948). Waarom? Dit kwam door een groeiende vraag naar tijdelijke medewerkers na de tweede Wereldoorlog
1952 - Waar is het eerste uitzendbureau in Nederland opgericht?
Het eerste uitzendbureau in Nederland werd opgericht in Amstelveen. Dit markeerde het begin van de commerciële uitzendbranche in Nederland, en bood bedrijven in alle sectoren, waaronder de logistiek, nieuwe mogelijkheden om tijdelijke logistiek medewerkers in te huren.
1960s en 1970s - De groei van de logistieke sector in Nederland.
Wat was de reden van die groei in de logistieke sector? Dit kwam door de strategische ligging als gateway naar Europa en het ontwikkelde transportnetwerk. Dit leidde tot een toenemende vraag naar logistiek personeel. De logistieke uitzendbranche speelde hier een belangrijke factor in.
1965 - Oprichting van Randstad door Frits Goldschmeding
Frits Goldschmeding richtte Randstad op in Nederland. Dit was de start van een van de grootste uitzendorganisaties ter wereld.
1971 - Invoering van de Wet op de Uitzendarbeid in 1971
Met de invoering van de wet op uitzendarbeid, werd uitzendarbeid in Nederland gelegaliseerd. Dit leidde tot een grotere legitimiteit en groei van de uitzendbranche, en hielp bij het bevorderen van flexibele arbeid in verschillende sectoren, inclusief logistiek.
1980s en 1990s - Globalisering en technologische vooruitgang
Waaronder de opkomst van geavanceerde distributiesystemen, verhoogden de complexiteit van logistieke operaties. Dit leidde tot een grotere behoefte aan gespecialiseerde logistieke uitzendkrachten.
2000s: De internetrevolutie
De internetrevolutie maakte het makkelijker voor uitzendbureaus om kandidaten en bedrijven te matchen. Dit versnelde de plaatsing van uitzendkrachten in de logistiek.
2010s: De opkomst van e-commerce
zorgde voor een explosieve groei in de logistieke sector, en daarmee de vraag naar uitzendkrachten in magazijnen en distributiecentra.
2020: De invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Had gevolgen voor uitzendkrachten, waaronder die in de logistieke sector. Het doel van de WAB was om flexwerkers, waaronder uitzendkrachten, meer werkzekerheid te geven.
2020s: De COVID-19 pandemie
had een aanzienlijke impact op de logistieke sector. De vraag naar online winkelen en thuisbezorging steeg explosief, wat resulteerde in een toename van de vraag naar uitzendkrachten in magazijnen en distributiecentra.
Hoe ontwikkelt de uitzendbranche zich in het heden – en wat is de toekomst van de logistiek?
De logistieke branche is volop in ontwikkeling. Welke ontwikkelingen zijn er dan in de logistiek? Welke rol is er weggelegd voor uitzendkrachten in de logistiek, nu en in de toekomst?
Dit zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de logistiek, in de uitzendbranche en in het flexwerk in algemene zin.
Ontwikkelingen in de logistiek
De Brexit heeft voor een toename voor de logistiek in Nederland gezorgd. Veel Britse bedrijven huurden logistiek dienstverleners in om hun producten te distribueren door Europa. De verdozing van Nederland was al in volle gang, maar nam de afgelopen jaar een vlucht
Technologische ontwikkelingen: door de krapte op de arbeidsmarkt en nieuwe innovaties is automatisering en robotisering in volle gang. Goods-to-man systemen die de picksnelheid verhogen, robots die delen van het werk overnemen. Door de toename van technologie in magazijnen is er nog meer behoefte aan uitzendkrachten met logistieke kennis.
Digitalisering: de komst van AI. Systemen worden steeds slimmer daardoor worden ook meer administratieve taken steeds meer geautomatiseerd, maar het digitaliseren leidt ook tot allerlei activiteiten waarbij informatie steeds toegankelijker wordt. Daardoor zijn o.a. voorspellingen, planningen, voorraadbeheer, etc. steeds makkelijker, minder tijdrovend en accurater.
Duurzaamheid: duurzaamheid en hoe bedrijven duurzaamheid in hun processen verwerken wordt steeds belangrijker. De maatschappelijke discussie over het klimaat dwingt bedrijven na te denken over hun ecologische footprint. Hierdoor kan meer behoefte ontstaan aan uitzendkrachten die kennis hebben opgedaan over hun rol in het proces, het gebruik van materialen, recycling en andere zaken
Big Data analytics: data-analyse heeft een grote impact op de logistiek en dus ook op de invloed . Analyse van activiteiten, trends, het verrijken van die data en de rol van AI waardoor snellere en meer onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. Het voorspellen van pieken en dalen in de logistiek. Ook de internet of things met sensoren in magazijnen die een bron van data geven over de bewegingen in een magazijn in de tijd kunnen performance van medewerkers verhogen.
Trends en ontwikkelingen in de uitzendbranche
Diverse trends en ontwikkelingen geven uitdagingen in de uitzendbranche
Wet- en regelgeving: de overheid neemt maatregelen om gelijke behandeling van uitzendkrachten te bewerkstelligen. De maatschappelijke discussie om meer zekerheid aan te bieden aan uitzendkrachten heeft ook impact op uitzendbureaus. Detachering van medewerkers zal een grotere rol innemen en dus ook vaste contracten in de uitzendbranche doen toenemen.
Digitalisering: de komst van platforms om kandidaten te matchen hebben impact op de concurrentie in de uitzendbranche. Een gedeelte van de vraag verschuift naar die platforms. Verder is de noodzaak om processen rondom uitzendkrachten te digitaliseren. Digitalisering van processen bij de opdrachtgevers verandert ook weer de rol van uitzendkrachten bij logistieke bedrijven.
Big Data: big data is ook in de uitzendbranche van groot belang. Analyseren van ziekteverzuim, registratie van competenties en vaardigheden van medewerkers. Omdat het hier om persoonsgegevens gaat zijn er beperkingen in het opslaan en behouden van die gegevens.
Specialisatie: Er is een groeiende trend van specialisatie binnen de uitzendbranche. Sommige bureaus richten zich op specifieke sectoren of soorten banen, waardoor ze een dieper inzicht en een grotere expertise in die gebieden kunnen ontwikkelen. Uitzendbureau Prestatie focust zich op de logistieke sector.
Werknemerservaring: Er is een toenemende focus op de ervaring van uitzendkrachten. Dit omvat het creëren van een positieve werkomgeving, het bieden van mogelijkheden voor training en ontwikkeling, en het waarborgen van eerlijke behandeling en beloning.
Diversiteit en Inclusie: Er is een groeiende erkenning van het belang van diversiteit en inclusie op de werkplek. Uitzendbureaus spelen hierin een cruciale rol, omdat ze kunnen helpen om een diverse pool van kandidaten te bieden en bedrijven kunnen ondersteunen in hun inspanningen om inclusiever te worden.
Toekomst uitzendbranche onder druk – ING
uitzendbureau-van-de-toekomst.pdf (kennisportal.com)
Aantal flexibele contracten met meer zekerheid in eerste kwartaal 2022 (tno.nl)