april 27, 2023

Een uitzendbureau dat jouw taal spreekt en waarde toevoegt

Een uitzendbureau dat jouw taal spreekt en waarde toevoegt

Een logistiek uitzendbureau? Wat is dat eigenlijk? Goede vraag! Een uitzendbureau wat logistieke uitzendkrachten levert? Een bedrijf dat naast uitzenden, specialistische logistieke kennis gebruikt om waarde toe te voegen aan jouw bedrijfsprocessen?

Het is een uitzendbureau dat de kunst van logistiek verstaat.. 

Wat merk jij daar dan van in de praktijk? Hoe verschilt het van een uitzendbureau dat bijvoorbeeld breder inzet? Andere specialismen heeft? En in beide gevallen ”logistiek ernaast doet”? 

Dit blog is perfect voor je als je twijfelt tussen een “gewoon uitzendbureau” of “logistiek uitzendbureau”. Na dit blog weet je zeker wie jouw openstaande vacatures het beste invult.

In dit blog komen de volgende zaken aan bod:

1. Wat is een logistiek uitzendbureau?

2. Hoe kennis van de logistiek een verschil kan maken in het matchen van kandidaten?

3. Hoe een logistiek uitzendbureau kan bijdragen aan jouw bedrijfsprocessen?

4. Verschilt een logistiek uitzendbureau op het gebied van service en communicatie?

5. Is een logistiek uitzendbureau goedkoper?

Wat is een logistiek uitzendbureau?

Logistiek is een breed begrip. Overal waar goederen zijn heb je logistiek nodig. Een logistiek uitzendbureau heeft specialistische kennis op een van de onderstaande terreinen. 

Logistieke terreinen:
• Transport om van A naar B te komen;
• Opslag om een bufferfunctie te vervullen;
• Pick en pack om zendingen klaar te maken;
• Value added logistiek om bewerkingen op klant-niveau te doen.

Logistiek is er in vele sectoren. Elke sector heeft zo zijn specifieke eigenschappen. Havenlogistiek is anders dan transport.. En luchtvracht? Dat is weer anders dan een distributiecentrum. 

In dit blog richten we ons voornamelijk op “magazijnlogistiek“. 

Logistieke expertise uitzendbureau 1 scaled

Waarom is specialistische kennis van logistiek zo belangrijk? 

Aan het einde van de dag heb je als logistiek bedrijf gewoon mensen nodig die hun taken uitvoeren? Ja, dat klopt ook, maar een logistiek uitzendbureau spreekt jouw taal.

Waarom is dat belangrijk? 

Omdat het bureau dan begrijpt wat er speelt op de werkvloer. En jouw uitleg? Die wordt direct begrepen.

Klinkt logisch, maar uiteindelijk heb ik nog steeds gewoon mensen nodig toch? Jazeker, maar..

Door logistieke kennis kunnen de juiste vragen gesteld worden. Zowel aan jou als klant, maar ook aan de uitzendkrachten die bij je werken. 

Kom je uit de logistieke praktijk? Dan ken je de dynamiek. De noodzaak om mee te denken bij problemen, een betrouwbare service te bieden! 

Je weet dat snel inspelen op vragen belangrijk is en dat de activiteit verschilt van dag tot dag. Van seizoen tot seizoen? Daarin vaak nog meer. Daarom is het juiste netwerk met logistieke uitzendkrachten hebben om pieken en dalen snel in te vullen zo belangrijk. 

logistiek uitzendbureau inhuren voor logistieke medewerker vacatures plaatje 1 scaled

Hoe kennis van de logistiek een verschil kan maken in het matchen van kandidaten?

Hoe ziet zo’n logistiek matchingsproces er dan uit? Dat is toch hetzelfde als een normaal matchingsproces? Dat klopt! Het proces verandert niet natuurlijk. 

Het gaat om de meerwaarde die op verschillende plekken terugkomt tijdens de matching. Goede matching van kandidaten voor jouw logistieke vacatures is belangrijk. Waarom? 

Zodat jij zeker weet dat er logistiek personeel bij je komt werken, medewerkers die hun werk goed doen en waar je op kan bouwen.

Laten we beginnen met het logistieke matchingsproces zelf. 

Hieronder zie je hoe zo’n proces loopt, met daarbij de meerwaarde van werken met een logistiek uitzendbureau. Handig wanneer je bijvoorbeeld een aantal vacatures hebt openstaan zoals;

• (Allround) logistiek medewerker.
• Heftruckchauffeur.
• Picker.
• Packer.
• Controleur.
• Andere logistieke functies.

Heel globaal ziet dat matchingsproces er zo uit:

 1. Het eerste contact wordt gelegd via een vacaturetekst. 
 2. Er is een CV wat je online doorkrijgt OF je komt in contact via een medewerker die al voor jou werkt. 
 3. De medewerker komt op gesprek.

Toch zijn er in dit proces al heel veel verschillen te maken. 

 1. Wervende en levendige vacatureteksten die het juiste logistieke personeel aanspreken? Dat is essentieel.Je wilt immers ‘de goede medewerkers’ eruit filteren, al voordat ze op gesprek komen, toch? Een uitzendbureau met kennis van de logistieke sector doet dat voor je.
 2. Netwerk van mensen die in de logistiek werken of gewerkt hebben. Hun specifieke logistieke vaardigheden en ervaring? Die zijn  toegankelijk voor jou als bedrijf wanneer je werkt met een logistiek uitzendbureau. Zo kan jij snel inspringen op aanvragen van je klanten.
   
 3. Tijdens het intakegesprek (bij nieuwe kandidaten) kan je selecteren op specifieke vaardigheden. Daarvoor moet je wel kennis hebben van logistieke processen en activiteiten.

  a. Een reachtruck en heftruck zijn bijvoorbeeld allebei magazijn materieel, toch zijn er grote verschillen. Dit is een heel duidelijk voorbeeld, maar zo zijn er nog tal van voorbeelden waar de praktijkervaring tijdens deze gesprekken van pas komt.

  b. De term” inpakker” bij het ene bedrijf? Dat is bijvoorbeeld niet hetzelfde als de inpakker bij een ander bedrijf. Misschien heeft een medewerker bij het ene bedrijf veel bredere taken, heeft hij kennis en ervaring nodig m.b.t. WMS systemen, moet hij communiceren met kantoor over zendingen.

  Bij een ander bedrijf hoeft hij misschien alleen het product in de doos te doen, dicht te plakken en een verzendlabel uit te printen.c. Zijn er communicatieve vaardigheden vereist voor de medewerker? OF werkt hij vooral alleen en zelfstandig?

 4. Kennis om beter te taxeren wat iemands ervaring is. Een heftruckcertificaat bijvoorbeeld.. Dat is leuk, maar betekent niet altijd wat in de praktijk

De snelheid waarmee je het traject moet doorlopen van aanvraag tot matching is echt van belang. Niet alles is onverwachts, en ja, het seizoenspatroon kan aardig voorspeld worden op basis van de historie.

Maar..

Denk bijvoorbeeld ook aan de minder voorspelbare korte termijn veranderingen. Uitdagingen die vooral in de ‘transport en logistieke sector’ van toepassing zijn, zoals..

Een boot die te laat is, waardoor de containers vertraagd zijn. Ineens moeten er 5 containers gelost worden op een dag in plaats van 3. Dan wil je dat er snel geschakeld wordt, toch?

Kort samengevat:

 1. De focus op logistiek zorgt voor een groter logistiek netwerk: meer ervaren mensen en snellere inwerktijden. 

 2. De kennis van logistiek zorgt voor een betere matching. Het stellen van de juiste vragen en zo een accurate inschatting kunnen maken of iemand past voor dat specifieke proces.

   

 3. De praktijkervaring van logistiek en het logistieke DNA? Dat zorgt doorgaans voor een snellere invulling van de aanvraag.  
uitzendbureau dat logistieke processen helpt te verbeteren 1 scaled

Hoe kan een logistiek uitzendbureau bijdragen aan jouw bedrijfsprocessen?

Dit zijn enkele voordelen van jarenlange ervaring binnen de logistiek op een rijtje. 

 1. Als eerste het matchingsproces. Een effectief matchingsproces zorgt voor:

  1.1. Betere matching. Dat betekent dus meer kans op succes. Je bent daarnaast minder tijd kwijt aan steeds “opnieuw training moeten geven”.

  1.2. Betere matching betekent ook meer ervaring. Ofwel: minder kans op schades.

  1.3. Snellere matching zorgt ervoor dat je pieken en dalen beter kan opvangen.

 2. Onboarding en training: een logistiek uitzendbureau kan ondersteunen bij de onboarding. Dat kan op verschillende terreinen en heeft diverse voordelen:

  2.1 Een goed onboardingsproces levert meer tevreden medewerkers op, dus minder uitstroom van personeel.

  2.2 Het geheel of gedeeltelijk overnemen van de onboarding kan rust geven in jouw proces. Daarnaast hoeft je team er minder aandacht aan te besteden, zodat jouw team zich kan richten op de dag tot dag taken.

  2.3 Opleiden van personeel: een logistiek uitzendbureau kan ook praktijktests afnemen en beoordelen op bijvoorbeeld reachtruck vaardigheden of heftruck skills. Sturen en gas geven is iets anders dan veilig rijden en een bepaalde productiviteit halen.

 3. Planning en control: Diverse uitzendbureaus bieden inhouse oplossingen aan, maar.. Kennis van het logistieke proces? Dat kan enorm helpen bij het beter inschatten van wat er écht nodig is. Proactief schakelen op basis van wat je ziet en bespreekt met elkaar. Dat kan echt het verschil maken.

 4. Adviseren m.b.t. logistieke processen: dat zit hem in het meedenken, dingen delen die je ziet, bijvoorbeeld ten aanzien van ergonomisch werken om ziekteverzuim tegen te gaan, of gewoon sparren hoe iets aan te pakken.  

Verschilt een logistiek uitzendbureau op het gebied van service en communicatie?

Daar zit best een verschil in inderdaad. Dat is het best te illustreren aan de hand van een typische dag binnen ons logistieke uitzendbureau. Onderstaande is verteld vanuit het perspectief van een van onze interne logistieke experts.

 1. De planners staan doorgaans elke dag al op voordat de werkdag bij de klant begint.  Waarom? Iemand kan ziek zijn, of om wat voor reden ook niet op komen dagen. Dan is het:

  1.1 Prettig dat er eventueel nog vervanging geregeld kan worden die dag (afhankelijk van de functie).

  1.2 De klant vooraf geïnformeerd is dat de medewerker niet komt.

 2. Bij klant X start een nieuwe medewerker: ja die wordt natuurlijk wel even begeleid. Even een rondje bij de key-personen doen, de kantine, de kluisjes laten zien. Dat hoort immers allemaal bij een prettige onboarding.

 3. De medewerker gaat aan de slag en je maakt nog even een praatje bij de supervisor. Die vertelt dat er waarschijnlijk een grote sticker-klus aankomt de week erna. Waarschijnlijk 8-10 man nodig, maar: “Hoeveel uitzendkrachten precies?” “Dat hoor je nog.”

 4. Onderweg naar kantoor bel je alvast met de planning en deel je de mogelijkheid tot een grote klus. Zo kan er alvast nagedacht worden en kunnen er voorlopige lijstjes opgesteld worden ter voorbereiding.
   
 5. Rond een uur of 12 vragen we de klant nog even naar de planning van de volgende dag. “3 man extra voor de containers” krijg je een uur later te horen. 2 minuten later: “wordt geregeld”. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om dezelfde mensen te leveren die al ervaring hebben bij jou.

 6. Inmiddels is het 19:00. Een mailtje van de warehouse manager: “We hebben onverwachts een spoedje, heb toch nog 4 man extra nodig.” “Hoop dat het lukt?” Uurtje later… We hebben 3 man kunnen regelen.

  Morgenochtend proberen we de 4de man ook te leveren. In de ochtend is na een korte belronde ook de vierde uitzendkracht geregeld. 

  Nu vraag je jezelf misschien af: “Komt dit nu dagelijks voor?”

  Ja, veel dingen wel! Maar nee, je wordt niet dagelijks gemaild om 19:00 uur dat er een spoedje is. Wat wel standaard is:

 7. Betrokkenheid bij jouw proces: weten wat er speelt op de vloer. Dat heb je alleen als je elkaar regelmatig spreekt.

 8. Snelle communicatie: Want heel de tijd in onzekerheid zitten of iets wel of niet lukt? Dat is niet prettig, toch?

 9. Weten dat iedereen komt opdagen lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het bij veel logistieke bedrijven niet. Daar moet je echt wel wat voor doen.

 10. En dat spoedje om 19:00 of in het weekend voor de maandag? Nee, die komen dus niet altijd voor. Wij kennen onze klanten en als je betrokken bent bij jouw klant, dan organiseer je dat je hier scherp op bent.

  En nee, niet ten koste van je eigen mensen. Ook die verdienen hun rust. Het is een kwestie van ‘organiseren en plannen’, ook zo’n logistieke kwaliteit.
goedkoop uitzendbureau voor logistieke sector

Is een logistiek uitzendbureau goedkoper?

De prijs, tja, die is natuurlijk altijd belangrijk. De kostprijs van een medewerker verschilt niet. De beloning gaat conform jouw CAO en de wettelijke premies, pensioenen, etc. zijn zoals ze zijn. 

Zit er dan verschil in de marge? Nou, dat hangt natuurlijk af van jouw situatie. Als er schaalvoordeel is, omdat je met 1 of 2 partners werkt die de logistiek begrijpen? Dan is een scherpe prijs een stuk aannemelijker.

Naast hetgeen wat je direct betaalt, zijn er natuurlijk een hoop andere criteria, maar ook indirecte, misschien meer verborgen kosten. Reken je die mee? Dan is het kiezen voor een logistiek uitzendbureau vaak een no brainer.

Denk bij ‘verborgen kosten’ aanpakken aan:

 1. Betere matching dus minder vaak onboarden / inwerken.

 2. Ondersteunen bij onboarden waardoor de uitstroom van je logistieke personeel lager is.
   
 3. Betere matching waardoor kans op schade kleiner is.

   

 4. De onzekerheidsmarge uitschakelen dat mensen niet komen opdagen. Want krijg je de klus niet af? Dan zijn de klanten ook minder tevreden of is de werkdruk hoger voor de andere betrokkenen.

   

 5. Betere matching kan ook zorgen voor meer productiviteit. Per saldo bespaar je dus. 

Al met al zijn er behoorlijk wat voordelen aan het werken met een logistiek uitzendbureau en een hele grote kans dat de kosten lager zijn.

Conclusie

Terugkomend op de vraag: “Is een logistiek uitzendbureau een bureau dat personeel levert aan de logistiek?” OF “Een bureau dat specialistische kennis heeft?” Het antwoord is wel duidelijk.

Kort over logistiek uitzendbureau Prestatie

Als logistiek uitzendbureau werken we voor veel opdrachtgevers in en rondom Zuid-Holland (denk aan Amsterdam, Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht), Utrecht en Noord-Brabant. We breiden steeds verder uit dus informeer gerust vrijblijvend naar het meest actuele aanbod en mogelijkheden.

Dankzij onze ruim 18 jaar aan kennis en ervaring als logistiek uitzendbureau, staan we voor je klaar op elke mogelijke manier. We bieden je flexibiliteit met zekerheid, zowel qua; proces, kennis als het invullen van jouw openstaande logistieke vacatures.

Je kan bij ons o.a. terecht voor: logistiek advies, detacheren, uitzenden, payrolling, ZZP-bemiddeling en het opleiden je logistieke personeel. 

Tot slot

Heb je vier tot vijftig openstaande logistieke vacatures? Dat is onze expertise. Wij gaan in dat geval graag met je in gesprek! Heb je voor nu maar 2 of 3 uitzendkrachten nodig, maar groeiambities? Geen zorgen. Wij denken graag met je mee!

Samen kijken we of we de partij zijn die het beste bij jou past. Of dat zo is? Dat beslis jij uiteindelijk geheel zelf natuurlijk! Neem vandaag de proef dan op de som en stuur een mail naar info@prestatie.eu of bekijk alle diensten van ons uitzendbureau hier. 

 

TAGS:

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".