januari 17, 2024

Supply chain praktische inzichten en adviezen voor logistieke werkgevers

Waarom en hoe je als werkgever kan werken aan jouw plek binnen de Supply chain [praktische inzichten en adviezen]

Ben jij een logistiek dienstverlener of groothandel en wil jij ook een efficiëntere customer service en misschien wel jouw hele operatie? Lees hoe digitalisering en een klantportaal jouw rol in de supply chain versterken met praktische inzichten en adviezen voor logistieke dienstverleners en groothandels.

Weinig tijd? Check de..

Key take-away sectie:

9 praktische aanbevelingen voor logistieke werkgevers met betrekking tot de supply chain:

1. Zorg voor efficiëntie en transparantie: Door digitalisering en het gebruik van een klantportaal wordt de customer service efficiënter, transparanter en klantgerichter.

2. Centraliseer informatie: Het bundelen van informatie in een klantportaal vermindert de noodzaak voor klanten om op verschillende plekken informatie te zoeken.

3. Verbeter de klantinteractie: Door directe toegang tot relevante informatie via het portaal, kunnen vragen van klanten sneller en accurater beantwoord worden.

4. Verlicht werkdruk: Een klantportaal verlicht de werkdruk op customer service-afdelingen, waardoor personeel efficiënter kan werken.

5. Integreer nieuwe systemen met bestaande systemen: Advies over de integratie van het klantportaal met bestaande ERP- en CRM-systemen voor een soepele overgang.

6. Ontwikkel of kies een gebruiksvriendelijk design: Het belang van een intuïtief en toegankelijk design voor alle gebruikers wordt benadrukt.

7. Maak vooraf een goede ROI analyse: Ondersteuning bij het analyseren van de return on investment om de waarde van het klantportaal te demonstreren.

8. Verzamel en analyseer data: Advies over hoe de verzamelde data uit verschillende bronnen kan worden gebruikt voor een compleet inzicht in de supply chain.

9. Focus op duurzaamheid: Advies over hoe duurzaamheidsinitiatieven geïntegreerd kunnen worden in de supply chain strategie

Hoe helpt een klantportaal bij een efficiënte, transparante, en klanteffectieve supply chain?

Een online portal helpt jouw klanten omdat het voor hen de volledige Supply chain in kaart brengt. En.. Ga maar eens na hoeveel tijd van de dag jouw customer service bezig met de standaard vragen:
• Is mijn container al geboekt en wat is de ETA?
• Is de zending al ingeboekt?
• Kan je mij even een voorraadrapportje sturen?
• Wat als ik gebeld wordt door de klant dat de zending er nog niet is?

Veelvoorkomende Customer service vragen in de logistiek én hoe een klantenportaal je helpt ze te beantwoorden.

Op een gemiddelde dag krijgt jouw team vele honderden emails en belletjes. En ja, de klant wil gewoon instant informatie. Met arbeid die steeds duurder wordt, hooggekwalificeerd personeel wat steeds schaarser wordt, de werkdruk die dit alles met zich mee brengt. Een goed functionerende customer service is gewoon van vitaal belang voor de dienstverlening naar jouw klanten. Als het stokt bij jouw expediteurs dan heeft dat gewoon een bal effect op het magazijn, met als gevolg dat het ene na het ander spoedje elkaar op volgt.

Een klantportaal is natuurlijk niet het enige. Uiteraard is een fijne cultuur, een goede on-boarding, flexibiliteit en nauwkeurigheid van je personeel met betrekking tot hun werkzaamheden, ook belangrijk voor het behoud en goed functioneren van jouw logistieke specialisten.
Is een klantportaal vernieuwend dan? Nee , dat is het ook weer niet.

Een gemiddeld TMS systeem (transportbeheersysteem) heeft wel een login (inlogmogelijkheid) voor klanten, zodat ze hun inkomende containers en overige vracht kunnen volgen. Ook de moderne WMS systemen (Warehouse Management Systemen) bieden realtime informatie aan over orders en de voorraad en vaak zit er ook wel een trackingurl naar de website van de vervoerder. Let op: deze functionaliteiten zoals realtime-informatie is optioneel, niet elk WMS beschikt hierover.

Maar..

Wat is de praktijksituatie met betrekking tot logistieke systemen en vragen van klanten?

In de praktijk werkt het vaak zo dat klanten op allerlei plekken hun informatie over orders en bestellingen moet ophalen. Via het ene portaal of het andere, via emailnotificaties of standaard rapportjes. Vaak zijn de userinterfaces ook niet afgestemd op het werk van de klant. Leuk hoor een google maps kaart waar de boot met jouw container aan het varen is, maar daar heeft jouw klant toch niks aan?

Die wil gewoon weten welke zendingen een probleem zijn, of op welke dag een product beschikbaar is voor verkoop en/of zelfs geleverd kan worden bij de klant.
Als een systeem te weinig informatie biedt aan de klant, dan is een mailtje zo veel sneller en voor je het weet wordt er minimaal gebruik gemaakt van jouw systeem. Jouw klant heeft namelijk ook allemaal customer service medewerkers zitten of inkopers, die werknemers zijn continue bezig om de klanten van jouw klant weer te helpen.
Jij kan ze daarbij helpen door de informatie die zei nodig hebben te bundelen en op zo’n manier dat het gewoon een standaard systeem wordt binnen hun bedrijfsvoering. Dat scheelt jou tevens ook weer uren dat jouw medewerkers gebeld worden.

Voor we verder gaan..

Het is natuurlijk niet mogelijk om in 1 blog duidelijkheid te geven, maar na het lezen van de blog kan je gewoon aan de bak.
En ja, ontwikkelen kost tijd. Begin dus vandaag! En wil je daar graag wat advies bij? Laat het ons dan gerust weten.

Dus.. Wat is belangrijk met betrekking tot de supply chain en customer service?

Jouw klanten willen alle informatie op 1 plek.

Het key word is dus end-to end visibility. Denk dus na over welke informatie jouw klant zou willen zien. Niet alleen voor de goederen of diensten die jij verleent, maar ook voor diensten die je zou kunnen verlenen of die partners van jou verlenen. Misschien wordt je portal wel zo relevant voor de klant dat hij zijn partners, die een ander stuk dienst aanbieden, willen linken aan jouw portal. Hoe krachtig is dat en welke data ga je op die manier verzamelen?

Maar waar haal je die informatie vandaan? Het grootste gedeelte van de informatie zit in de pakketten die je al gebruikt. Het ontsluiten van die data verrijkt met externe bronnen van havensystemen, vervoerders en andere relevante gegevens bronnen met betrekking tot de supply chain.

Advies over de integratie van nieuwe systemen en software met bestaande Systemen:

Wij adviseren je graag over hoe jullie klantportaal naadloos kan integreren met bestaande ERP- en CRM-systemen. Dit zorgt voor een soepele overgang en versterkt de keten zonder de huidige bedrijfsprocessen te verstoren. Dit kan je natuurlijk ook navragen bij de leveranciers van de software en systemen zelf.

Welke informatie is dan relevant?

De key is dat je dit goed gaat inventariseren.

Even tussendoor, maar handig als je bezig bent met de inventarisatie van uitdagingen en oplossingen: Dit blog biedt logistieke werkgevers praktische inzichten in het verbeteren van logistieke processen door middel van digitalisering, met een focus op kostenbesparing en het behoud van personeel. Het benadrukt hoe technologische innovaties, zoals geautomatiseerde systemen en data-analyse, kunnen bijdragen aan efficiëntere processen en een vermindering van de werkdruk. Dit leidt niet alleen tot kostenreductie, maar ook tot een aantrekkelijkere werkomgeving voor medewerkers, wat essentieel is voor het behoud van gekwalificeerd personeel in een concurrerende markt. Het blog biedt concrete voorbeelden en strategieën die direct toepasbaar zijn in de logistieke sector, waardoor het een waardevolle bron is voor managers en besluitvormers in deze industrie.

Een aantal integratie-tips met betrekking tot systemen:

• Kijk naar jouw eigen processen.
• Praat met jouw customer service team. Laat ze bijhouden welke vragen ze krijgen via de email en hoeveel.
• Praat met je klanten. Zij weten immers welke informatie ze zouden willen zien.
• Kijk naar specialistische pakketten op een onderdeel van de supply chain. Vaak zijn die heel goed in dat ene stukje. Zo kun je het beste van diverse pakketten verzamelen.

Advies over gebruikerservaring en interface design:

Ons advies is te kiezen voor gebruiksvriendelijkheid en intuïtief design. Hoe makkelijker het systeem werkt, hoe minder fouten en hoe sneller je medewerkers bekwaam zijn ermee te werken. Dat laatste geldt ook voor je klanten, anders krijg je alsnog vragen, maar dan over het systeem. Wij helpen jou als manager of directie te zorgen dat het klantportaal toegankelijk is voor alle medewerkers, met een focus op een optimale gebruikerservaring. Zo is bijvoorbeeld het kunnen checken van de data op je mobiel tegenwoordig niet meer weg te denken. Zeker als managers of teamleiders vaak op de werkvloer zijn of snel moeten kunnen schakelen.

We zijn bekend met aardig wat systemen en weten hoe je er het meeste uithaalt. Daarom bieden we je (medewerkers) ook graag training en ondersteuning. Zo zet jij de systemen in je magazijn of distributiecentrum altijd optimaal in.

Dat draait uiteindelijk allemaal om..

Analyse van Return on Investment (ROI):

We helpen bij het analyseren van de ROI, om aan te tonen hoe een efficiënt klantportaal kan bijdragen aan kostenbesparingen en verbeterde processen.
Het gaat te ver om alles inhoudelijk te beschrijven maar denk onder andere aan de volgende onderdelen:

Purchase Order Management (PO-Management)

Jouw klant heeft afspraken met fabrikanten over hun producten die daar geproduceerd worden. Op basis van behoeften heeft jouw klant bestellingen geplaatst die een unieke referentie hebben. Dat is de referentie die jij weer gaat gebruiken bij de inslag. In die Purchase Order (PO) zitten goederen en aantallen.

Zodra de PO bij de leverancier geladen wordt kan jij deze in een vervoermiddel koppelen. Misschien heb je die zeevracht in beheer of wellicht levert een externe partij de luchtvracht. Met externe logins kan je dan de data verrijken. De fabrikant kan misschien niet alles uitleveren wat er besteld is. Die kan een aanpassing maken die wordt klaargezet, deze kan je later gebruiken voor een validatie tussen wat de fabrikant zegt en wat je in je WMS hebt ontvangen van jouw klant.

Goederen in transit

Aan het vervoersmiddel zit idealiter trackingdata voor je goederen in transit. Zo kan je voorspellen wanneer de zending aan gaat komen en hoef je niet continue de ETA van een container te checken. Ook je klant kan gelijk geïnformeerd worden.

De inkooporders worden beheerd en zijn gekoppeld aan een modaliteit. Uiteraard heb je de Bill of Lading (B/L), paklijst en factuur nodig. Die zijn gekoppeld aan de modaliteit. Handig, want zo is alle informatie direct beschikbaar. Je kan er interne signaleringen aan koppelen voor jouw import afdeling zodat je gelijk geïnformeerd wordt dat de container onderweg is en de papierstroom beschikbaar is. Via de interface heb jij van je klant ook al de PO gehad.

Je kan de bevestiging van de leverancier vergelijken met de PO die jij in het WMS hebt staan. Als er verschillen zijn kan je die gelijk signaleren naar jouw import team en naar de klant. Dat scheelt gelijk in verschillen op de vloer. Vaak zijn verschillen in een magazijn ontdekt worden al bekend in het proces. Het is alleen door menselijke fouten nog niet aangepast.

Planning aan het magazijn

De zending is gelost op de kade, de zending is ingeklaard en kan aan de loods gepland worden. Veel bedrijven die behoorlijk wat inkomende zendingen werken hebben aparte Excel-lijstjes om hun planningen aan te koppelen. Jij hebt dat als logistiek bedrijf al in het voortraject geregeld. Dat scheelt allemaal (communicatie- en werk)tijd voor jouw import team.

Het magazijn kan direct checken hoe de indeling is en eventueel wijzigingen voorstellen voor een goede planning van mensen en resources.

De klant weet ook wanneer ze aan het dock gepland zijn, daardoor hoeft de klant geen onnodige vragen meer te stellen over wanneer de container aan komt.

Zo heeft de klant inzicht in zijn artikelen van A-Z.

Goederenontvangst

Met betrekking tot goederenontvangst weten jij en de klant deze vier dingen al: 
1. Wanneer een container of zending aan je dock staat.
2. Dat de inkooporder in ieder geval matcht met de pakbon en factuur van de leverancier.
3. Dat de documentatie van leverancier tot en met inklaring is gekoppeld.
4. De status van de zending, (Want de klant is continue op de hoogte gehouden van de zending.)

Tijdens goederenontvangst neem je wellicht foto’s die je kan toevoegen aan je dossier. De goederen worden ingeslagen en zijn nu beschikbaar in de voorraad. In je portaal wil je binnen je lijst van inkomende zendingen, de inslag kunnen bekijken, welke regels erop zitten wellicht verrijkt met allerlei belangrijke data. Mogelijk wil jouw klant een sample kwaliteitscontrole doen. Die resultaten kan je vastleggen.

Na inslag heb je relevante data verzameld.

Dit zijn 4 soorten data die je als bedrijf al over de vracht met goederen verzameld hebt:

1. Tijdsduur: Hoe lang heeft mijn zending er over gedaan in elk onderdeel van de supply chain?
2. Afwijkingen tussen bestelling en zending: Wat zijn de afwijkingen tussen besteld en verstuurd (volgens de leverancier)?
3. Afwijkingen tussen bestelling en levering: Wat zijn de afwijkingen tussen verstuurd en geleverd?
4. Afwijkingen in kwaliteit: Zijn er kwaliteitsafwijkingen?

Voor het leveranciersmanagement van jezelf of jouw klant is dit belangrijke informatie die jouw klant niet meer hoeft te verzamelen.

De voorraad en voorraadoverzicht

Een realtime voorraadoverzicht voor jouw klant is onmisbaar. Natuurlijk heb jij ook een interface met de klant waarin je de inslag bevestigd en later ook de uitslagen. Maar vaak is het toch een snelle bron. Je kan die data ook verrijken met interessante elementen die antwoord geven op vragen zoals:
• Wat is de omloopsnelheid van een artikel?
• Wat zijn de verkochte volumes in de afgelopen 3 maanden en de laatste maand?
• Hoeveel locaties worden bezet gehouden voor een artikel?
• Wat zijn de laatste cycle count resultaten? (Hoe vaak is er geteld?)
• Wat is mijn A stock en B stock?

Door antwoord op deze vragen lever je heel wat meer toegevoegde waarde.

Hoe regel je het order management?

De voorraad is beschikbaar en jouw klant kan de voorraad kopen of in geval van een logistiek dienstverlener, verkopen aan zijn klant. Als vanzelf zijn je orders via de interface doorgekomen.
Over orders komen de meeste vragen. Hier is de informatievoorziening dus vitaal. Hoe meer vragen je op voorhand met systemen kan beantwoorden, hoe beter.
Zorg daarom dat aan elke order een leadtime is gekoppeld.

1. Koppel de lead time

De leadtime bevat deze informatie: 

Een startdatum: wanneer je aan de order gaat beginnen
Een magazijndatum: wanneer de order klaar moet zijn
Een verzenddatum: wanneer je de order gaat versturen (of wanneer hij opgehaald wordt).
Verwachte afleverdatum: wanneer hij verwacht geleverd te worden
Daadwerkelijke afleverdatum: wanneer de order daadwerkelijk geleverd wordt

2. Maak opmerkingen in het WMS zichtbaar in het klantenportaal.

Zorg dat opmerkingen die je in je WMS maakt doorkomen naar het klantportaal. De basis statussen zijn vaak wel geregeld wanneer iets gepickt of gepackt is. Maar of de zending is aangemeld bij de klant of op het boekingsportaal, of transport is geboekt is vaak niet duidelijk. Die statussen komen niet altijd in een WMS voor. Belangrijk is dus dat die via een opmerking terug komen in het portaal of wellicht kan je die als status toevoegen in het portaal zelf.

3. Leg de nadruk op lopende orders.

Uiteraard wil je orders zien die al geweest zijn maar leg de nadruk vooral op lopende orders. Met lopend wordt bedoeld dat ze nog niet bij de ontvanger zijn aangekomen. Verder wil je ook zorgen dat je makkelijk de focus kan leggen op orders die een “probleem”zijn. Dus orders die niet op tijd verstuurd zijn, mogelijk niet volledig gealloceerd kunnen worden.

4. Scheid eventueel op visuele wijze de orderstromen in het systeem.

Afhankelijk van de business, goederen en vrachten kan je kiezen om orderstromen visueel te scheiden in het systeem.
4a. E-commerce (B2C fulfilment) orders worden vaak aangestuurd door een apart team bij jouw klant. Het vertroebelt ook de focus van het wholesale team.
4b. Binnen B2B orders heb je meer urgente orders en minder urgente.

5. Transport is belangrijk: die geeft namelijk aan wanneer iets aangekomen is bij de ontvanger.

• Daarom is het advies een plugin met trackingdata te integreren in je portaal. Hierdoor is de meest up-to-date info direct beschikbaar voor jezelf en de klant.
• Zorg dat je op basis van verwachte leverdatum het transport monitort waarvan je verwacht dat hij te laat dreigt te komen.
• Actieve updates als er adrescorrecties nodig zijn of er mist een document voor import.
• Een afgetekende CMR of POD zodat je klant een afleverbewijs heeft met eventueel daarop aantekeningen in geval van claims

Retourmodule

Retouren.. Daar is niemand dol op. Tegelijkertijd zijn retouren, zeker als het gaat om E-commerce in sommige gevallen te verwachten OF juist geheel onverwachts. Vaak wordt er met Excelsheets gewerkt om te communiceren met klanten. De communicatie omtrent retouren integreren in je klantportaal is een must. Zorg tevens dat je integratie op hebt gezet met populaire communicatieplatforms zoals: Slack, Microsoft teams, Monday of Zendesk. Soms hebben klanten deze systemen en dat zorgt er voor dat jij geen dubbele administratie hebt.

De volgende 4 zaken wil je zeker in de retourmodule opnemen:

1. Registratie van teruggekomen retouren met informatie, de status van producten.
2. Eventueel verwerking van een retourformulier met redenen van retour.
3. Foto’s van het teruggekomen pakket en het product.
4. Integratie voor het maken van retourlabels: zo voorkom je in het geval de klant dit niet al zelf heeft geregeld dat jij zelf labels moet aanmaken.

Orderentry

Heb jij veel klanten met relatief weinig orders die nog niet willen investeren in een interface? Zorg ervoor dat je zowel voor Inkooporders als verkooporders een orderentry mogelijkheid hebt. Maak een splitsing in order per order invoer en een bulkupload via een CSV of excelbestand. Dat zorgt ervoor dat jouw team niet belast wordt met handmatige orders invoeren.

Klachten- en feedbackmodule

Voor monitoring van je performance wil je graag transparante verslaglegging. Zorg dat je jouw klachten registreert. Ook voor de klachten- en feedbackmodule kan je populaire communicatieplatforms gebruiken. De klachten geven inzicht in jouw performance, net zoals de feedback. Later kan je de inzichten die je hieruit opdoet gebruiken om KPI’s te bepalen of te meten. Klachten zijn immers goede kansen voor jou om je dienstverlening en klanttevredenheid te verbeteren. Dat betekent meer business en een beter onderscheidend vermogen. Daarnaast zijn klachten en feedback voor het management een onschatbare bron van informatie. Vaak zitten klachten verborgen in mailboxen van jouw medewerkers. Een goede klachtenmodule zorgt ervoor dat jij niet verrast wordt in evaluatiegesprekken met jouw klant.

Facturatie

Uiteraard wil je factureren voor jouw goederen en of diensten. Zorg ervoor dat je contracten, tarieven en facturen online beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat jouw klant gelijk vanuit het portaal een factuur kan aanklikken om deze onder dispuut te plaatsen. Idealiter kan hij ook specifieke zendingen selecteren en eventueel de doorbelasting waar hij het niet mee eens is. De factuur kan naar jouw customer service, de leidinggevende maar zeker ook de financiële administratie. Deze kan hem dan in dispuut plaatsen zodat de klant niet onnodig aangemaand wordt.
Zorg ook dat je een interne labourmodule koppelt. Die is niet inzichtelijk voor de klant maar kan je wel gebruiken voor een efficiente registratie van alle werkzaamheden die je voor een klant doet. Dit geeft op termijn een onschatbare bron

Rapporteren over KPI’s

Natuurlijk hebben jouw klanten een servicelevel agreement (SLA) met jou afgesproken. Die worden gemeten aan de hand van KPI’s. Het afspreken van KPI’s is 1, maar het rapporteren erover gaat vaak niet goed. Zolang de business soepel loopt zal je niet snel iemand horen, maar als er wat fouten gemaakt zijn dan komt de discussie snel genoeg op tafel.
Alle data zit inmiddels in je portal en die kan jij gebruiken voor jouw dashboarding. Het presenteren van informatie is weer een vak op zichzelf. Er zijn goede dashboarding bedrijven die jouw middels Power BI kunnen helpen om de informatie zo goed mogelijk te rangschikken. Wees transparant maar zorg er ook voor dat jouw kracht tot zijn recht komt.
Kostenanalyse voor implementatie:

Hulp nodig bij de kostenanalyse en/of implementatie? Vanuit een adviserende rol bieden we een duidelijke kostenanalyse voor de implementatie van een klantportaal. Wij helpen jullie de investering af te wegen tegen de verwachte besparingen, zonder verborgen kosten.

Interfacing

Je platform kan dienen als integratiehub. Het behoeft geen uitleg dat interfacing zeker als het gaat om grote hoeveelheden orders en data heel belangrijk is. Tevens kan je een monitoring suite opzetten voor e klant zodat hij bepaalde aspecten van de interface kan controleren. Naast het interface aspect met jouw klanten kan dit ook met allerlei andere partijen. De data die door je integratiehub gaat naar jouw specialistische systemen zijn ook gelijk de basis voor het weergeven van de klantinformatie (displayen).

Small data wordt big Data

Jij hebt inmiddels een enorme hoeveelheid aan data verzameld over jouw klanten of over de klanten van jouw klanten. Je kan inmiddels iets zeggen:
• Leadtimes van inkomende zendingen
• Kwaliteit van leveranciers
• Kwaliteit van je eigen dienstverlening
• Allerlei operationele informatie
• Hoe doen jouw transporteurs het en wat zijn de leadtimes

Je kan de klantdata verrijken met allerlei externe gegevensbronnen:

• Weer- en seizoensgebonden data: mogelijk kan bepaald klantgedrag op deze manier voorspeld worden
• Verkeersinformatie
• Internet of things: eventueel externe gegevensbronnen IOT bronnen die andere verzameld hebben. Tegelijkertijd kan je ook eigen IOT bronnen toevoegen. Denk aan temperatuur- en vochtigheidsmeters in je container, sensoren voor het monitoren van de voorraad enz
• Duurzaamheidsgegevens: Verrijk data van klanten met informatie over duurzaamheidsinitiatieven en de milieu-impact van logistieke processen. Bied klanten de mogelijkheid om hun eigen koolstofvoetafdruk te berekenen en duurzamere verzendopties te kiezen via het klantportaal.
• Feedback en klanttevredenheid: Verzamel feedback en klanttevredenheidsgegevens via enquêtes en beoordelingen. Integreer deze gegevens met klantdata om inzichten te krijgen in verbeteringsmogelijkheden en om te zorgen voor een betere klantervaring.
• Toevoegen van data wanneer een salescampagne van een klant start of een bepaalde marketingstunt. Die informatie gekoppeld aan de verkoopgegevens leveren jouw klant business analytics op die veel van hen vermoedelijk niet kunnen verzamelen

Zo zijn er nog vele bronnen die je kan gebruiken om unieke informatie aan jouw klanten aan te bieden.

Artificial intelligence en vraagvoorspelling

Met predictive algorithms, een vorm van Artificial Intelligence (AI) kan je van al deze data ook interessante informatie maken. Hoe meer AI zich ontwikkeld, hoe meer jij er mee kan als logistiek bedrijf. Deze ontwikkeling is ook inherent aan hoe betaalbaar en makkelijk je deze voorspellingen kan maken.

Vraagvoorspelling van orders:

Je hebt historische data, huidige orders, wellicht is het weer van belang voor de verkoop van jouw producten of die van je klant. Op deze manier kan je de vraag voorspellen in de toekomst. Dat vertaalt zich weer terug in aantal orders voor jouw magazijn die je dan weer kan gebruiken voor je eigen planning en het opschalen of afschalen van flexibele arbeid.

Levertijd-voorspelling van vrachten:

Als je historische data hebt over levertijden kan je die ook gebruiken voor toekomstige orders

Voorraadbeheer voorspelling:

• Je weet wat er op voorraad staat
• Je weet wat er binnen komt
• Je kent de lopende orders
• Je weet wat een toekomstige vraag kan zijn
• Je weet hoe lang het duurt om iets uit te leveren

Hoe moeilijk is het dan om de benodigde voorraad in de tijd vooruit te voorspellen?

Retourvoorspelling:

Je weet hoeveel je verkocht hebt en hoeveel per product er is teruggekomen. Hiermee kan je het verwachte aantal retouren voorspellen,

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de logistieke sector (en dus ook bij klanten)

Duurzaamheid is een belangrijk thema waarbij de maatschappij verwacht dat ieder zijn rol oppakt. Het maken van een duurzaamheidsanalyse is een expertise op zichzelf. De data om te bouwen aan inzicht is echter aanwezig. Je kan jouw klant inzicht geven in zijn duurzaamheid. Door aanpassingen die je zelf maakt of waaraan jij samen bouwt met de klant kan je inzicht geven hun duurzaamheid. Dit zijn waarden die klanten weer graag communiceren naar hun (eind)klanten.

Een aantal thema’s die belangrijk zijn rondom duurzaamheid binnen de logistiek:

  1. Energieverbruik: Analyseer het energieverbruik van het bedrijf en identificeer mogelijkheden voor energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Klanten profiteren van een kleinere ecologische voetafdruk en lagere operationele kosten.
  2. Transport en logistiek: Optimaliseer transportroutes om brandstofverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan leiden tot lagere verzendkosten en snellere levertijden voor klanten.
  3. Verpakkingsmateriaal: Kies voor milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingsmaterialen. Klanten waarderen duurzame verpakkingen en het kan leiden tot een beter imago van het bedrijf.
  4. Afvalbeheer: Implementeer afvalreductie, recycling en hergebruik van materialen. Dit kan kosten besparen en het milieu ontlasten, wat klanten aanspreekt.
  5. Leveranciersbeoordeling: Beoordeel leveranciers op basis van hun duurzaamheidsprestaties en geef de voorkeur aan bedrijven met sterke milieupraktijken. Klanten profiteren van een transparante en verantwoordelijke toeleveringsketen.
  6. Waterverbruik: Monitor en optimaliseer waterverbruik in bedrijfsprocessen en faciliteiten. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een positieve invloed op het milieu.
  7. Sociale verantwoordelijkheid: Zorg voor eerlijke arbeidspraktijken en bevorder de gezondheid en veiligheid van werknemers. Klanten hechten waarde aan ethisch handelen en verantwoorde bedrijfspraktijken.
  8. CO2-voetafdruk: Bereken de CO2-voetafdruk van het bedrijf en streef naar vermindering door efficiëntie en compensatie. Dit kan klanten helpen hun eigen CO2-voetafdruk te verkleinen en bijdragen aan een beter milieu.
  9. Circulaire economie: Stimuleer de overgang naar een circulaire economie door producten en materialen te hergebruiken en te recyclen. Dit kan leiden tot kostenbesparingen en een betere merkreputatie bij klanten.
  10. Communicatie: Communiceer duidelijk over duurzaamheidsinitiatieven en betrek klanten en stakeholders bij de inspanningen. Dit kan vertrouwen opbouwen en klantenloyaliteit versterken.

Andere thema’s en trends in de logistieke sector

Als logistiek bedrijf is een focus op duurzaamheid steeds belangrijker geworden, zeker in de afgelopen jaren. In dit blog lees je meer over andere trends binnen de logistieke sector. Denk aan een toenemende vraag naar flexibility binnen de supply chain, maar ook andere vormen en tools voor automatisering zoals RFID en sensoren, het semi-automatische magazijn en digitalisering.

Waarom het klantportaal van je logistieke bedrijf klantwaarde creëert en tegelijkertijd zorgt voor efficiëntie (dus besparingen oplevert):

• Jouw klant heeft realtime inzicht in zijn business
• Jouw klant kan efficiënter werken.
• Je biedt unieke data voor de klant over zijn business
• Jouw import afdeling en customer service krijgen veel minder vragen
• Je hebt inzicht in je totale supply chain
• Jouw magazijn heeft data over:
– Hoeveel containers er binnen komen
– Hoeveel overige trucks er komen
– Welke leveranciers zijn vaak problemen mee
– Hoeveel retouren kan ik verwachten
– Hoeveel orders zijn er
– Hoeveel orders kan ik verwachten
– Hoeveel tijd ben ik gemiddeld met dit alles bezig

Kortom informatie waarmee je managers of afdelingen hun planning kunnen optimaliseren. Natuurlijk komt een deel van die informatie ook uit het WMS maar juist die verzameling van informatie gepresenteerd op zo’n manier dat die gelijk vertaalbaar is je werkproces, hoeveel arbeid is er nodig om het werk te doen, wat is de kwaliteit van mijn magazijn zijn unieke inzichten die je niet uit 1 systeem kan halen maar juist uit de combinatie

Data en privacy

Meer data betekent betere analyses, maar het betekent ook meer risico’s om specifiek te zijn risico’s rondom privacy. Want jij en je klanten willen natuurlijk niet dat iedereen weet wie zijn vracht waar is en hoeveel dat die vracht waard is bijvoorbeeld. We adviseren je daarom graag over de implementatie van de modernste beveiligingstechnieken om de gegevens in jullie klantportaal te beschermen, in overeenstemming met de laatste AVG/GDPR-richtlijnen.

Je plek binnen de supply chain versterken?

Wil jij als logistiek bedrijf je plek binnen de supply chain versterken? Wil je dat medewerkers meer gedaan krijgen in minder tijd, de klanttevredenheid omhoog gaat en de kosten omlaag? Of zoek je naar ijzersterke logistieke uitzendkrachten? Laat het ons weten. Wij adviseren en helpen je graag!

TAGS:

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".