Een CV maken dat je toekomstige werkgever WÉL boeit?
- De beste tips en trucks
- Voorbeelden / templates
- Direct toepasbaar
Wat is een CV (Curriculum Vitae) en waarom is het belangrijk?
Een Curriculum Vitae (CV) is een samengevat overzicht (meestal 1 of 2 A4-tjes) waarin staat;
• Welke opleiding(en) je gehad hebt (diploma’s);
• Een paar zinnen die beschrijven wie je bent – en wat je motiveert;
• Welke relevante cursussen, workshops of programma’s je gevolgd hebt;
• Welke banen je gehad hebt (o.b.v.tijdspad of relevantie voor de vacature);
• Welke vaardigheden / skills je beheerst (bijv. werken met relevante software of managen van processen);
• Contactgegevens je werkgever van je nodig heeft (e-mailadres, telefoonnummer, adres, woonplaats, volledige naam, geboorteplaats en geboortedatum);
• Een professionele foto van jezelf;
• Evt. relevante hobby’s waar je ervaring van kan bijdragen aan de gevraagde skills;
• Belangrijke aanvullende informatie (zoals de talen die je spreekt en schrijft);
• Indien mogelijk voeg je referenties toe (positieve uitspraken die jou beschrijven van ex-collega’s, ex-werkgevers of opdrachtgevers).
En nu wil jij vast weten...
Hoe maak je een goed CV?
Volg de uitleg en stappen van uitzendbureau Prestatie hieronder. Klik op de blokjes voor meer uitleg per onderdeel.
Houdt bij het maken van je CV scherp het doel in gedachten: de perfecte samenvatting bieden van jouw arbeids-/studieverleden en relevante ervaring, zodat jij als de perfecte kandidaat gezien wordt.
Dit is iets wat veel andere kandidaten vergeten – en daardoor jouw kans om meteen een streepje voor te hebben.
Tot slot: check je werk op taal-/spelfouten en zorg voor consistentie. Denk bijvoorbeeld aan: achter elk onderdeel van een opsomming een punt zetten (of juist niet).
Pro tip: het oog wil ook wat! Maak je CV leuk om naar te kijken. Dat geeft direct een signaal dat jij van kwaliteit houdt. Ben je een kleine beetje digitaal aangelegd? Probeer dan je CV te maken met een CV template in het gratis online programma CANVA.
Het doel van een CV is:
Staat je professionele CV online op een vacaturebank? Dan is dat meestal de eerste indruk die je maakt op je toekomstige werkgever.
Soms checkt een werkgever je Curriculum Vitae rechtstreeks, andere keren doet een verantwoordelijke (zoals HR medewerker) dat of misschien kijkt de recruiter die ingehuurd is door het bedrijf naar relevante CV’s.
Het is hoe dan ook belangrijk dat, wie er ook moge kijken, weet dat jij DE perfecte kandidaat bent.
Een CV opstellen: Wat zet je op je CV?
1. Je (contact)gegevens (ook wel personalia genoemd).
Dit zijn gegevens die je toekomstige werkgever o.a. nodig heeft om te bepalen of je bijvoorbeeld wel oud genoeg bent, je dichtbij genoeg woont en natuurlijk om jou te kunnen bereiken. Zorg dus dat deze gegevens altijd up-to date zijn.
Welke persoonlijke informatie zet je op je CV?
• Je voor- en achternaam.
• Adres en woonplaats.
• E-mailadres.
• Telefoonnummer.
• Geboortedatum en geboorteplaats.
• Nationaliteit.
• Leeftijd (optioneel)
2. Een korte omschrijving van +-4 regels over wie jij bent als persoon.
Probeer jezelf samen te vatten in 4 zinnen, ga niet proppen, het is beter wat weg te laten dan iets in de omschrijving te forceren.
Bedenk vooral wat er écht zou uitspringen en relevant is voor je toekomstige werkgever.
• Wat voor persoonlijkheid heb je?
• Wat voor ambities je hebt.
• Wat zijn je sterke punten (volgens anderen)?
• Welke relevante skills en karaktertrekken heb jij?
Zorg er voor dat je omschrijving past binnen een zakelijke context. Bij voorkeur matcht het ook met de persoonlijkheid die gezocht wordt.
Pro tip: Het liefst laat je iemand anders deze omschrijving maken, zoals je oude baas of een collega. Je vermeldt zijn/haar naam met functie erbij.
3. Je werkervaring / werkverleden.
Dit zijn gegevens die je mogelijke werkgever checkt om in te schatten of je voldoende ervaring en skills hebt voor de baan.
Een aantal veelgemaakte fouten bij het benoemen van werkervaring op een CV:
• Niet relevante baantjes uit een ver verleden benoemen.
• Oude baantjes bovenaan zetten i.p.v. de meest recente/relevante.
• Start- en einddatums vergeten te vermelden bij banen.
• Algemene omschrijving van werkzaamheden / functie, i.p.v. relevante ervaring voor de functie waar je op solliciteert benoemen.
4. Aanvullende werk/studie ervaring.
Heb je relevante skills opgedaan? Bijvoorbeeld een certificaat behaald voor Word, Google Ads, Excel, een cursus WordPress of EHBO? Benoem dan de meest relevante certificaten / cursussen in je CV.
5. Opleidingen.
Benoem de universitaire studie, HBO, MBO of andere opleiding die je gevolgd hebt. Van je middelbare school geef je het schoolprofiel aan, als dat interessant is (bijvoorbeeld Economie & Maatschappij of techniek). Je hoeft je basisschool niet te benoemen 😉
6. Talen.
Geef aan welke talen je beheerst – en in welke mate. Het liefst druk je daarbij je niveau uit in cijfers. Denk bijvoorbeeld aan: “C2-niveau Engels” of “HBO taalniveau met een score van 90%”. Lukt dat niet? Gebruik dan termen als ‘moedertaal’ of ‘gevorderd’.
7. Relevante hobby's.
De Do’s en Don’ts van Hobby’s benoemen in je CV. “Lekker stappen” is geen hobby die een werkgever graag hoort 😉.
Dat je sociale vaardigheden sterk door festivals bezoeken is ontwikkeld? Dat schiet meestal in het verkeerde keelgat. Dus laat bij voorkeur alles met de associatie: alcohol en drugs achterwege.
Pro tip: zorg dat je jouw social media opschoont van stapfoto’s vóór je sollicitaties gaat versturen.
Als je in je vrije tijd graag sleutelt aan auto’s, dan kan dit relevant zijn om te vermelden. Zeker als je een technisch baantje zoekt, solliciteert bij een autogarage of als in de vacature staat dat er iemand die ‘handig is’ gezocht wordt.
8. Een professionele foto van jezelf.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dat geldt dus ook voor de foto op je CV.
Op een (on)bewust niveau geeft het je toekomstige werkgever een indruk of je professioneel genoeg bent.
Zorg dus dat je een goede foto gebruikt, liefst een met een lach.
Let op: maak niet de fout een van je ‘stapfoto’s’ uit te knippen of een foto met de schouders van anderen nog in beeld.
Zorg dat de foto om jou gaat, niet om het raadwerk van wie het halve gezicht in de foto is.
Gebruik ook geen wazige of lage kwaliteit van jezelf, dat geeft op onbewust niveau de indruk dat jij jezelf – en jouw carrière – niet serieus neemt.
9. Referenties.
Als het kan voeg je referenties toe. Dat zijn korte testimonials (ervaringen van anderen met jou), geschreven door bijv. je oude baas of collega’s.
OF contactgegevens van deze personen, i.p.v. een testimonial. Doe dit alleen met toestemming en als de betreffende personen aangeven gebeld te mogen worden door jouw potentiële werkgever.
Vermeld de naam en functie van deze personen.
Pro tip: Het is het beste testimonials op je CV te plaatsen, dit versterkt je eerste indruk. Wat anderen zeggen over jou is krachtiger dan wat jij zegt over jezelf.
Ehhh ja.. hoe doe je dat eigenlijk?
Hoe ontwikkel ik een perfecte CV?
Een perfecte CV maak je door alle stappen te volgen voor het maken van een goede CV hierboven.
Voor een perfect CV ga je nog één stap verder. Je verdiept je extra in de branche, het bedrijf, de functie (vacature) en de ontvanger van je CV.
Op basis van de door jou verzamelde informatie stem je jouw CV perfect af op je nieuwe baan én werkgever.
4 simpele voorbeelden die helpen bij het maken van een perfect CV:
1. Er wordt in de vacature gevraagd om iemand computervaardigheden. Je zet niet alleen je certificaat van werken met Excel of Word bovenaan, maar je belicht ook dat je vaak technische zaken oploste m.b.t. de computer bij je vorige baan / werkgever(s).
2. Je nieuwe werkgever is op zoek naar een creatieve duizendpoot. Je zorgt niet alleen dat hetgeen waaruit blijkt dat je creatief bent in je CV staat, maar je maakt ook een creatief CV.
Wat creatieve CV voorbeelden:
1. Zoekt een werkgever bijvoorbeeld naar een DTP’er? Richt je CV in op een kubus die je nieuwe werkgever kan uitsnijden en in elkaar kan zetten.
2. Zoekt je werkgever naar iemand die kritisch analytisch is, voeg een mindmap gebaseerd op je CV toe, wat je koppelt aan belangrijke woorden / taken in de vacature.
3. Zoekt de werkgever iemand die niet alleen kan vormgeven, maar ook met WordPress overweg kan? Bouw een CV creatieve CV pagina en stuur deze mee (een eigen website om jezelf te promoten, met portfolio en testimonials is overigens altijd een aanrader. Kan je dat niet? Laat dan zien welke vaardigheden je bezit op je LinkedIn profiel – en voeg de link naar je profiel toe op je CV).
3. Je nieuwe werkgever zoekt naar iemand die besluitvaardig is. Je haalt een situatie aan – liefst een die ook zou kunnen voorkomen op je nieuwe werk – in de omschrijving van je vorige banen.
Je geeft aan wat de moeilijke beslissing was – en wat het positieve resultaat was dat jij deze durfde te nemen. Moest je vaak moeilijke beslissingen maken, haal dan aan waarover – en bijvoorbeeld waarom anderen juist jou aangewezen hebben deze beslissingen te maken.
4. Er wordt gevraagd om iemand met een bewezen trackrecord. Voeg een bladzijde toe of maak een sectie op je pagina vrij. Je vraagt nu je vorige werkgevers en/of collega’s kort een testimonial te schrijven, liefst een die aansluit op wat voor iemand de nieuwe werkgever zoekt. De korte testimonials plus naam en evt. foto van deze personen plaats je nu in of bij jouw CV.
Wat je eigenlijk doet is goed doorgronden wat je nieuwe werkgever écht vraagt. Je zorgt dat deze zaken in je CV staan, extra belicht – en op de juiste wijze. Lukt dat niet? Zet het dan niet in je Curriculum Vitae, maar in je motivatiebrief of licht het toe op andere wijze.
Voorbeeld van een CV
Je weet nu precies hoe je een perfect CV maakt. Je kan nu kiezen welk voorbeeld van een CV je gaat gebruiken.
We hebben hier al een aantal voorbeelden van CV’s die je zo kan invullen via het gratis programma CANVA , daar vindt je er nog tientallen meer.
Kies degene die het beste past bij jouw situatie – en die het beste aansluit op de tips hierboven.
Ontbreekt er iets? Pas het aan of voeg een tweede pagina toe.
CV template in het gratis online programma CANVA.
Je weet nu hoe je een perfect CV moet maken. Plan hier tijd voor en upload je CV vervolgens naar onze vacaturebank als je wilt werken in de logistiek.
Wil je in een andere sector werken? Upload het dan naar een andere vacaturebank.
Dat was het al weer voor onderdeel 1. Hieronder ga je terug naar de tijdlijn.
2. Hoe kan je succesvol solliciteren?
Volg de onderstaande stappen.
2.1 Voorbereiden van werk zoeken: CV maken en tijd plannen
De baan landen die je leuk vindt? Dat begint bij een goede voorbereiding, bij weten waar je naar zoekt. Meer weten? Klik op de titel.
2.2 Inschrijven bij uitzendbureau of vacaturebank
De eerste snelle quick-win om zichtbaar te worden, je inschrijven bij vacaturebanken. Klik voor meer info op de titel.
2.3 De perfecte sollicitatiebrief
Een goede brief maken die zorgt dat je uitgenodigd wordt op gesprek? Klik op de titel voor meer info.
2.4. De perfecte motivatiebrief
Naast een CV en sollicitatiebrief wordt je vaak gevraagd om een motivatiebrief te maken. Lees meer door te klikken op de titel. (Bij Prestatie vaak niet nodig, want we horen je motivatie liever in een gesprek.)
2.5. Succesvol solliciteren
Succesvol solliciteren begint bij een goede voorbereiding. Heb je de voorgaande stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek. Hier lees je vragen die je kan krijgen én vragen die je kan stellen.
Klaar om te solliciteren?
Solliciteer dan op een van onze logistieke vacatures.
Snel naar de pagina die je zoekt.
Werk zoeken
Alles over werk zoeken
Solliciteren
Alles over solliciteren
Sollicitatie tips
Alle sollicitatie tips
Vacatures
Logistieke vacatures