Werk zoeken voorbereiding en tips.
- Weet wat de invloed van social media op je sollicitatie is
- Weet hoe je het maximale uit je socials haalt t.b.v. je sollicitatie
- Voorkom deze pijnlijke fouten (lees snel verder)..
Wat is de invloed van social media op je sollicitatie?
Een hele pagina over de invloed van social media op je sollicitatie..
Is dat nodig? Ja!
Dit is een van de meest onderbelichte onderdelen bij je sollicitatie. Het is daardoor zowel de grootste boosdoener die je makkelijk vergeet, als de grootste plus wanneer je er op let.
Hieronder leggen we uit waarom – en hoe je optimaal gebruik maakt van je social media bij je sollicitatie.
Die is héél groot als je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar onderbelicht – en natuurlijk wordt deze invloed niet genoemd door je werkgever. Want zou jij wel zeggen dat je iemand zijn social media stiekem bekijkt?
Nee, maar het gebeurt toch.
Het is best lullig als jouw uren werk aan je CV, sollicitatie- en motivatiebrief in één seconde om zeep geholpen worden door een over de top stap-foto. Auch.
En zo’n social media check van sollicitanten? Dat is eigenlijk best logisch. Denk er maar over na.
Stel.. je bent een recruiter of werkgever. Je wilt weten wat voor sollicitant je in huis haalt. Wat zou jij dan doen? Juist! Iemand even stalken op zijn social media 😉
Je mailtje, CV, sollicitatiebrief en motivatiebrief zijn slechts een eerste indruk. Daarna zoekt een werkgever, uitzendbureau of recruiter naar bevestiging. Zowel van je CV (via je LinkedIn profiel, als je ‘echte motivatie’ en of je wel past in het bedrijf, via social media zoals; TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat en ja…
Ook je WhatsApp foto! (Die misschien nog wel als eerst).
Zo’n nieuwe werkgever gaat natuurlijk eerst eens even kijken of iemand wel fris en fruitig op zijn werk komt op maandagen, wat zijn mening is over; werk, politiek, humor, opinies en natuurlijk wat zo plusminus zijn taalniveau – en (gezonde) levensstijl is.
Sociale media zijn natuurlijk dé beste plek om juist die gevoelige informatie te achterhalen. Je ziet immers hoe iemand ‘écht is’. Waarom? Het zijn de kanalen waarop de kandidaat alles ongecensureerd deelt met zijn vrienden.
En jij? Jij doet dat (on)bewust ook. Is dat erg? Niet perse, maar her en der wat filteren? Dat kan geen kwaad, toch?
Social media check: sollicitatie of geen sollicitatie?
Zo’n social media check wordt dus niet voor niets gedaan. Het gaat er werkgevers en recruiters om een beeld te kunnen vormen van jou – en de andere sollicitanten op social media. We schetsen hier wat veelvoorkomende redenen en scenario’s.
1. Zijn jouw CV en ervaring vrijwel identiek zijn aan die van andere sollicitanten? Dan kan je social media account en de foto’s die erop staan, bepalend zijn. Want wees eerlijk, wie zou jij als baas aannemen als je kon kiezen? Iemand die memes post over ‘boss makes a dollar I make a dime…” OF iemand die post dat hij net een relevante cursus heeft gevolgd.
2. Stappen, stappen, stappen? Het social media horror profiel voor elke werkgever. Bedenk hoe je potentiële werkgever onderzoek doet en waar deze op let vóór je gaat solliciteren. Hij zoekt iemand die representatief is voor zijn bedrijf, iemand die zonder kater (en luchtjes) op zijn werk verschijnt.
Dus ben jij een doorgewinterde koning van de kroeg – en post je dat graag op social media? Dan is de kans groot dat je niet uitgenodigd wordt. Natuurlijk mag er een ‘stap foto’ op je social media staan, maar maak er dan bij voorkeur een aan het begin van de avond 😉
Zorg ervoor dat je ook niet elke keer dat je gaat stappen je social media met foto’s bombardeert. En kan je het nou toch niet laten om te sharen? Stuur dan je foto’s gewoon 1-op-1 naar je vrienden of groepsapps.
P.s. mocht het van toepassing zijn, vergeet dan niet die ‘koning van de kroeg foto’ die je als WhatsApp profiel hebt ingesteld even te wijzigen.
3. Zorg dat wat je goed doet zichtbaar is. Het is duidelijk dat jouw social media catastrofale gevolgen kan hebben tijdens je sollicitatiegesprek (als je al uitgenodigd wordt), maar is er ook goed nieuws? Jazeker!
Je weet dat een werkgever, recruiter of uitzendbureau hoogstwaarschijnlijk je profiel gaat bekijken. Dus zorg dat wat je goed doet vindbaar is.
Denk aan; de interessante bedrijven waar je gewerkt hebt en wat je daar deed, netwerkevenementen die je bezocht hebt, vrijwilligerswerk dat je gedaan hebt, cursussen die je gevolgd hebt, certificaten, de hobby’s die creativiteit en/of kennis laten zien.
Kortom: Eigenlijk alles wat we je aanbevelen op je cv te zetten, maar dan uitgebreider en in de vorm van posts. Net zoals wanneer je verslag zou leggen van een goede avond stappen 😉
Let je op de bovenstaande zaken? Dan is de kans al groot dat je niet ‘niet uitgenodigd’ wordt, snap je? Maar laten we zorgen dat de kans zo groot mogelijk is dat je wél uitgenodigd wordt. Hoe? Dat lees je hieronder.
Hoe haal je het maximale uit je social media wanneer je gaat solliciteren?
Volg deze stappen en vergroot de kans op je nieuwe baan:
Stap 1: Denk als een werkgever.
Sluit je ogen, haal diep adem, stel je nu voor dat je een werkgever bent.
Moet ik dit echt doen?
Nee, laten we niet overdrijven, maar bedenk je wel wat een werkgever absoluut wel en niet wil zien op jouw social media.
Schrijf dit voor jezelf op zodat je weet waar je op moet letten, vraag het evt. aan vrienden.
Een potentiële werkgever of recruiter is overigens niet van gisteren, ze begrijpen echt wel dat er een kroeg foto op je profiel staat, maar het gaat veel meer om ‘hoe die foto eruit ziet, specifiek: hoe jij er op die foto uitziet’.
Stap 2: Opschonen van je social media.
Je gaat nu je social media opschonen, eigenlijk is het letten op alle don’ts. Wat wil een werkgever nou echt NIET zien op het profiel van een kandidaat.
Dat ga je in deze stap verwijderen. Hieronder geven we je wat voorbeelden, maar vul deze vooral zelf aan.
Verwijder vervolgens alles wat je op je social media kan vinden hierover:
• Overmatig drankgebruik (denk aan: foto’s waarop je total loss in de kroeg staat of een hoge frequentie foto’s van terrasjes pakken)
• Drugsgebruik
• Seks
• Werkgerelateerde memes of opmerkingen over; onterecht ziekmelden, spijbelen, ongemotiveerde houding, collega’s of werkgever afzeiken.
• Haat, geweld en discriminatie aanmoedigen of uiten.
• Alle #hashtag-dit-staat-onder-mijn-posts over bovenstaande.
• Sterke politieke voorkeuren.
• Flat-earth groep volgen en andere complottheorieën aanhangen of erover posten. Jup, zelfs als je het alleen doet om te trollen 😉
Stap 3: Highlighten van wat je wél wilt laten zien voor een sollicitatie.
Dit zijn alle do’s voor je social media. We hebben alvast een lijstje voor je gemaakt.
• Posts over je vrijwilligerswerk en goede daden, zoals hulp bieden tijdens corona tijd.
• Posten over relevante (liefst werkgerelateerde) hobby’s.
• Het behalen van certificaten, studies, diploma’s, workshops, cursussen en referenties.
• Goede vragen, opmerkingen of artikelen m.b.t. je werkveld of branche.
• Je portfolio promoten (als je deze hebt).
Pro tip: weet je al wie je profiel mogelijk bezoekt en wat zijn/haar overeenkomsten zijn met jou? Post hier dan over of maak een throwback post zodat deze bovenaan komt te staan. Tot slot kan je op de meeste social media posts bovenaan je tijdlijn vastzetten. Het is verstandig een redelijk recente ‘DO’ van het lijstje, even vast te zetten, zodat het het eerst is wat een HR afdeling of recruit ziet.
Stap 4: Het perfecte LinkedIn profiel voor je sollicitatie.
Je LinkedIn profiel is ongeveer gelijk aan je CV. Je hebt er alleen wat meer ruimte, ruimte om je skills te promoten én je referenties te verzamelen. Gebruik die ruimte dus! Heb je nog geen LinkedIn profiel? Maak deze dan snel aan.
Let op de onderstaande criteria en overtuig je potentiële werkgever moeiteloos met je LinkedIn profiel:
Stap 1. Zorg voor een ‘schone link’. Het oogt een stuk professioneler als je link: linked.com/voor-en-achternaam is t.o.v. de standaard linked.com/voor-en-achternaam-1212e121-1212ws soort links. Het maakt je ook beter vindbaar op je naam in Google en LinkedIn zelf.
Je profiel link aanpassen doe je helemaal rechts bovenaan via de instellingen op LinkedIn.
Stap 2. Je bannerfoto. Die lange brede afbeelding bovenaan je profiel? Dat heet je LinkedIn banner. Zorg dat je een werkgerelateerde banner hebt. Beter nog.. Gebruik hem om je eigen sterkste punten te promoten. Misschien met een foto waarop je een presentatie geeft of een actiefoto op je werk? Via deze link vind je gratis professionele LinkedIn banners die je kan aanpassen.
Stap 3. Je LinkedIn profielfoto. Een foto zegt meer dan 1000 woorden, maar welke woorden vertelt je foto? Het kost niet veel om eenmalig een professionele fotoshoot te houden, daarmee val je direct meer op en kom je professioneler over. Heb je daar nu geen budget voor? Geen probleem. Zorg dat je een recente foto gebruikt waarop je netjes gekleed en verzorgd staat. Een glimlach helpt 😉
Vermijd in ieder geval: dat je de schouders – of delen van een gezicht – van een ander op de foto ziet, je een stap foto of wazige foto met slechte kwaliteit gebruikt.
Stap 4. Je korte omschrijving op LinkedIn onder je profielfoto. Dit is een klein stukje tekst van ongeveer 2 regels. Het zijn de regels die iemand leest vóór hij je profiel opent. Zorg dus dat je perfect samenvat wie je bent en vooral: wat je kan.
Pro tips: LinkedIn is, net als Google, een zoekmachine, zorg dat je jouw functietitel en/of werkzaamheden benoemd in deze korte omschrijving. Zo wordt je gevonden. Doe tevens (als het kan) een belofte in deze omschrijving. Dit kan je unieke meerwaarde zijn of de gemiddelde resultaten die je behaald. Waar zo’n belofte voor dient? De recruiter of werkgever te prikkelen, zodat hij de rest van je LinkedIn profiel ook bekijkt.
Stap 5. Je LinkedIn profiel zo volledig mogelijk invullen. LinkedIn is je CV of eigenlijk een verlengstuk ervan. Je kan de tips bij het schrijven van je CV hierbij gebruiken. Heb je extra certificaten, awards, projecten, enz? Zorg dan dat deze aanwezig zijn.
• Welke banen je hebt gehad en wat je hier deed. Omschrijf veelvoorkomende taken / competenties en resultaten. Bijvoorbeeld: Bij bedrijf X werd ik aangenomen als allround logistiek medewerker. Mijn leidinggevende vond dat ik scherp zicht had op cijfers en goed overweg kon met machines. Daarom groeide mijn takenpakket en verantwoordelijkheden snel. Zo werd ik de aangewezen persoon voor; controles uitvoeren, vrachten verplaatsen als heftruck chauffeur, retouren afhandelen en vrachten laden en lossen.
• Welke opleidingen je hebt gevolgd en wat je daar leerde.
• Welke ervaringen en skills je hebt. Pro tip: als je deze plaatst, vraag anderen dan om je een +1 te geven op je skills. Zo ziet een werkgever direct dat anderen jouw (unieke) skills ook beamen. Hoe meer beoordelingen? Hoe beter natuurlijk.
• Volg relevante groepen. Ben je bijvoorbeeld een marketing of communicatieprofessional? Volg dan netwerken en relevante groepen. Dit geeft direct de indruk dat je buiten je werk om ook actief bezig bent met je werkgerelateerde skills ontwikkelen.
• Vraag om testimonials (hoe je baas en collega’s je ervaren). Zo ziet je toekomstige werkgever meteen dat je te vertrouwen bent.
Twee grote voordelen van je LinkedIn eenmalig volledig en goed invullen.
1. Je kan altijd verwijzen naar je LinkedIn.
2. Sommige vacaturebanken laden de gegevens uit LinkedIn in naar je sollicitatie profiel.
Stap 6: Je social media toevoegen aan je sollicitatie materiaal.
Nu je social media op orde zijn kan je ze toevoegen tijdens je sollicitatieproces. Met name LinkedIn is de belangrijkste.
Wat voorbeelden:
• Solliciteren via LinkedIn zelf.
• Bij sommige vacaturebanken kan je jezelf aanmelden met je LinkedIn profiel. De data wordt dan ingeladen.
• Een link naar je LinkedIn profiel benoemen in een sollicitatie mail.
• Standaard de link naar je profiel in mailhandtekeningen zetten.
• Je profiel link plaatsen in je CV.
• In je motivatiebrief en sollicitatiebrief verwijzen naar je LinkedIn.
Stap 7: Zorg dat je profiel up-to-date is.
Logisch. Je wilt dat je nieuwe werkgever weet dat je X jaren meer ervaringen hebt, toch? En als je een certificaat of workshop hebt gevolgd? Dan kan dat nét de reden zijn dat jij uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek – en een ander niet. Dus zorg dat je jouw profiel altijd up-to-date houdt!
Wat is de..
Conclusie?
Je weet nu precies wat je moet doen met je social media kanelen als je gaat solliciteren. Zorg dat je social media: is opgeschoond, de dingen die een werkgever wil zien bovenaan staan en dat je LinkedIn profiel; vindbaar en volledig is, dus ook vol ervaringen over jou van anderen. Heel veel succes!
Volg deze stappen en solliciteer succesvol
3. Sollicitatie tips overzicht
3.1. Social media check bij je sollicitatie
Je potentiële werkgever, een uitzendbureau of recruiter checkt vrijwel gegarandeerd je social media. Voor je eerste gesprek doet een werkgever ook onderzoek. Dus hoe zorg je dat je in ieder geval uitgenodigd wordt? Alles om te slagen voor je social media check lees je hier.
3.2. Veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek - en vragen die jij kan stellen.
Hier lees je de meest gestelde vragen die je kan verwachten tijdens het gesprek – en hoe je je op deze vragen voorbereid. Een handige pagina voor je eerste sollicitatiegesprek voor te bereiden, maar sowieso voor elk sollicitatiegesprek, zeker als het alweer even geleden is. Voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek kan je ook deze pagina bekijken.
3.3.De kracht van referenties benutten.
Koop je iets? Dan kijk je vaak naar wat anderen over het bedrijf of product zeggen. Het is eigenlijk gek dat dit zo vaak vergeten wordt bij het solliciteren. Want zeg nou zelf, is het niet veel beter als anderen laten zien wat jij goed doet, dan jij zelf? Hier lees je hoe je referenties verzameld van werkgevers waar je hebt gewerkt.
3.4 Weet wie je bent en wat je meerwaarde is (persoonlijkheidstests).
Heb jij vaak het gevoel dat je iemand door en door kent? Mooi. Dat hebben anderen ook over jou. Het loont dus om juist anderen te vragen hoe zij jou ervaren, wat je sterktes en zwaktes zijn. Deze kennis vul je verder aan met persoonlijkheidstest, zo ben je voorbereid op elke vraag die “over jou als persoon” gaat.
Check, gedaan. Kan ik nu werken?
Natuurlijk! Als je bij ons uitzendbureau solliciteert kan je o.a. werken in; Den Haag, Dordrecht, Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Waddinxveen en regio Zuid- Holland. Check hier snel al onze logistieke vacatures. logistieke vacatures.
Snel naar de pagina die je zoekt.
Werk zoeken
Alles over werk zoeken
Solliciteren
Alles over solliciteren
Sollicitatie tips
Alle sollicitatie tips
Vacatures
Logistieke vacatures