Zó schrijf je de perfecte sollicitatiebrief! [alle info]

  • Perfecte sollicitatiebrief opbouw
  • Inhoudelijke tips en trucks
  • De do’s, don’ts en criteria in één overzicht

Wat is een sollicitatiebrief?

Bij een perfecte sollicitatiebrief schrijven komt heel wat kijken, net als bij het maken van je perfecte CV. In dit artikel leggen we precies uit waar je op let bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief. We geven ook voorbeelden van; de do’s, don’ts en per onderdeel – en voorbeelden van goede sollicitatiebrieven.

Een sollicitatiebrief is de begeleidende brief die je naast je Curriculum Vitae (CV) meestuurt als je wilt solliciteren op een functie. De brief is bedoeld om je CV verder toe te lichten. Je vertaalt in je sollicitatiebrief de belangrijkste dingen die in je CV staan naar voordelen m.b.t. de functie waar je op solliciteert.

Houd bij voorkeur je sollicitatiebrief zo objectief mogelijk. Je kan je motivatie voor je sollicitatie kort toelichting, maak het niet te lang. Wordt er ook gevraagd om een motivatiebrief? Houdt dan je motivatie bij hooguit 2 regels.

Het gaat in deze brief om “wat jij komt brengen – en hoe”, in je motivatiebrief ga je in op “waarom jij voor het bedrijf en de functie kiest”.

Maak bij het schrijven van je sollicitatiebrief niet de fout in herhaling te vallen. Want wat al op je CV staat? Dat hoef je natuurlijk niet 2x te benoemen. Maak je sollicitatiebrief niet te lang, anders wordt deze niet (geheel) gelezen. Dat gaat anders ten koste van je tijd en het behalen van je doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek.

Een goede voorbereiding begint met onderzoek. Omdat anderen dat vaak vergeten, vergroot jij je kansen!

Hoe doe je onderzoek voor een sollicitatiebrief?

Verdiep je in de lezer.

Bekijk zijn of haar LinkedIn, Facebook, Instagram of andere social media. Wat kan je over deze persoon te weten komen? Welke overeenkomsten hebben jullie, hobby’s, interesses, politieke standpunten, enz.

Verdiep je in het bedrijf.

Bekijk rapportages, video’s jaarcijfers, social media kanalen, enz. Wordt de organisatie bijvoorbeeld genoemd in het nieuws? Probeer dan daar op in te spelen. Zo weet de lezer dat jij jouw huiswerk gedaan hebt.

Verdiep je sollicitatie!

De informatie uit de vorige alinea’s verwerk je in jouw sollicitatiebrief. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen die het bedrijf noemt? Wat zou jij daar dan in kunnen betekenen?

Presenteert het bedrijf een visie? Hoe komt die dan overeen met jouw visie? Heeft het bedrijf het over specifieke kernwaarden? Hoe sluit jij daar dan op aan en/of waarom geloof jij daar ook in?

Een goede sollicitatiebrief voldoet aan de volgende criteria:

Plus uitleg hoe je daar optimaal aan voldoet.

  1. Goede openingszin en sterke, maar korte intro.
  2. Tekst prikkelt steeds tot verder lezen.
  3. Maakt gebruik van persoonlijke haakjes.
  4. Laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent.
  5. Heeft een consistente tone-of-voice.
  6. Is geschreven zonder taal-/spelfouten.
  7. Is actief geschreven.
  8. Is origineel.
  9. Is niet overdreven.
  10. Heeft de juiste opbouw.
  11. Voldoet aan deze do’s en don’ts.

Laten we beginnen bij het begin.

1. Een goede openingszin en intro voor je sollicitatiebrief.

Een goede openingszin van een sollicitatiebrief maakt ‘een haakje’ wat zorgt voor: vertrouwen, herkenning of bevestiging bij de lezer. Dit doe je o.b.v. informatie over het bedrijf, een actualiteit of liever nog.. op persoonlijk niveau.

 Hoe beter je vooraf onderzoek doet, hoe makkelijker je de eerste zin schrijft. Heb je persoonlijke overeenkomsten (zoals hobby’s)? Zet daar op in. Het op de juiste manier prikkelen van iemand zijn emotie is namelijk een grote kracht. Het is in dat geval wel belangrijk dat je zeker weet wie de lezer is – en hoe hij in het leven staat.

Voorbeeld van een goede openingszin: “Ik zie dat u ook een fanatieke visser bent. Dat geduld een schone zaak is? Dat wist u dus al. Net als dat toeslaan op het juiste moment essentieel is. In deze brief licht ik toe waarom u mij juist op dit moment wilt binnenhalen.

Je legt niet alleen een emotionele connectie, maar prikkelt ook tot verder lezen. “Want deze lezer denkt: “Hoezo ben jij juist op dit moment een waardevolle toevoeging?” Het zit in onze aard als mensen om dingen die ‘nu spelen’ meer en sneller aandacht te geven.

Ben je niet zeker wie jouw sollicitatiebrief leest of loop je vast? Dan is het een veilige optie om een stuk tekst uit de vacature te citeren. Hier borduur je dan op verder.

Bijvoorbeeld:
• Ik las dat jullie op zoek zijn naar “een creatieve duizendpoot”, ik leg u graag uit wat ik – op welke vlakken – voor uw organisatie kan betekenen. In voorgaande soortgelijke functies zette ik mijn skills o.a. in voor… met als resultaat…
• In de vacature zag ik dat jullie op zoek zijn naar iemand die de Spaanse taal goed beheerst en die stressbestendig is. Daarop is mijn antwoord: ”Incluso bajo presión puedo mantener altos estándares.”

Tot slot kun je ook nog persoonlijke referenties maken, zoals:
• Mijn moeder nam me als kind al wekelijks mee naar jullie snoepwinkel. Daar kom ik nu nog regelmatig. Ik kan me zelfs elk snoepje in de winkel op alfabetische volgorde voor de dag halen. Ik houd dan ook van structuur en orde aanbrengen. Daarom denk ik dat ik perfect pas voor de functie controleur. Hieronder licht ik dat uiteraard verder toe.

Openingszinnen in deze richtingen kan je beter achterwege laten:
• Ik wil graag geld verdienen dus solliciteer ik…
• Ik wil wil gewoon werken, daarom..
• Ik wil bij jouw bedrijf werken want..
• Ik weet niet zeker of ik de geschikte kandidaat ben, maar…
• Ik heb nog geen ervaring, maar..
• Ik heb niet zoveel met [product], maar…
• Ik ben niet thuis in de [branche], maar..

Een werkgever is vaak net zo onzeker over zijn keuze als jij over gekozen worden. Geef hem dus geen reden om aan jou te twijfelen 😉

2. Prikkelt de lezer verder te blijven lezen.

Dit bereik je door vragen en antwoorden achter elkaar te blijven zetten. Dit doe je helemaal tot aan de afsluiting van je sollicitatiebrief.

Voorbeeld bij administratieve functie: “Zoekt u iemand met computervaardigheden? Dan kan u vertrouwen op mijn jarenlange ervaring met Excel en Word.

Waarvoor u mijn expertise zoal kan inzetten? Het besparen van kosten op administratieve taken, verhogen van efficiëntie en verkleinen van foutmarges met gemiddeld 70%. 

Mijn vorige werkgevers waren hier erg over te spreken. Als ik bij uw bedrijf werk zet ik deze expertise uiteraard ook graag voor u in.”

3. Heeft persoonlijke haakjes.

Ofwel: je benoemd dingen die aansluiten op informatie die je alleen kan weten als je jezelf verdiept hebt in het bedrijf of de persoon.

Vervolgens borduur je daar op verder.

4. Laat zien dat je een match bent.

Jouw sollicitatiebrief laat zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie.

Je haalt (soortgelijke) praktijksituaties/-uitdagingen aan die je kan meemaken op je baan – en wat daarin jouw meerwaarde is. Dit beschrijf je alsof je er al werkt.

5. Consistente schrijfwijze.

Heeft een consistente tone of voice (ofwel; gebruik geen “je” en “u” door elkaar). Bij voorkeur gebruik je de “u” vorm bij grotere organisaties.

Heb je de lezer vooraf gesproken en zegt hij of zij: zeg maar ‘je’, gebruik dan de je vorm. Dit kan zelfs een persoonlijk haakje zijn in je brief.

Heb je nog niemand gesproken en is de vacaturetekst in u vorm geschreven? Gebruik dan altijd de ‘u’ vorm.

6. Geen taalvouten.

Is taal niet je sterkste kant? Laat iemand anders dan meekijken. Werk je bij Prestatie? Dan kan je gebruik maken van de gratis taal-app of een cursus.

Met de app en/of taalcursus verbeter je jouw taal-skills in no-time.

7. Actief geschreven.

Ofwel: gebruik korte zinnen. Lees je zinnen na, schrap woorden zoals: zullen, kunnen, misschien en worden.  

8. Is orgineel.

Een copy+paste van je sollicitatie op een andere vacature? Dat is een no-no. Het valt op, want concrete aansluiting mist (en vaak de details ook). 

Laat zien wie je bent in je brief. Heb je humor? Verwerk deze dan in je brief.

Ben je opmerkzaam? Onderbouw het. Bijvoorbeeld met bevindingen die je gedaan hebt (welke handig zijn voor je toekomstige werkgever).

Overdrijf niet, maar onderbouw.

Zorg dat je waar kan maken wat je zegt. Als je zegt dat je ‘de beste in iets bent’, dan komt dat vaak niet geloofwaardig over.

Laten we taal als voorbeeld nemen…

Voorbeeld: “Ik schrijf perfect Nederlands.”

Oké, dat is wellicht deels af te leiden aan je sollicitatiebrief, maar hoe komt het over?

Een beetje patserig, toch?

Je zet iemand in de modus van: “zoeken naar fouten”. Dat is precies wat je niet wilt.  

Hoe dan wel?

“Ik weet hoe belangrijk taal is, daarom heb ik mijn taalvaardigheid ontwikkeld. Ik heb mijn Nederlands op HBO-niveau met 98% afgerond.”

Dit illustreert duidelijk – en onderbouwd – dat jij geschikt bent en de juiste skills bezit.

Dus...

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief schrijf je door de stappen hierboven te volgen. Let op! Je sollicitatiebrief en CV zijn niet het enige waar een werkgever naar kijkt. Vaak kijkt een potentiële werkgever naar je profielen op social media. Vergeet in al je enthousiasme voor deze functie dus niet je social media eerst ‘op te schonen’ 😉

Wat moet er in een sollicitatiebrief staan? [Totaal één A4]

1. Gegevens van jou.

[Je volledige naam]
[Je straatnaam + nr.]
[Postcode en plaatsnaam]

– een regel witruimte-

2. Gegevens bedrijf.

[Naam van de organisatie]
[T.a.v. de heer achternaam]
[Adres van het kantoor]
[Postcode + plaatsnaam van organisatie]

3. Betreft (onderwerp van de brief).

Betreft: sollicitatie [functie waar je op solliciteert]

4. Aanhef.

Formeel: Geachte heer/mevrouw Achternaam,

OF

Informeel: Beste Voornaam,

5. Pakkende openingszin gevolgd door korte intro.

Je openingszin gevolgd door 1-2 zinnen waarin jouw motivatie blijkt om te solliciteren op deze functie. Licht heel kort de toelichting op de opbouw van je sollicitatiebrief brief toe. Pro tip: je kan de intro ook achteraf pas schrijven.

6. 3-5 alinea’s met toelichting op je CV.

• Haal aan wat anderen vinden van jouw skills, welke relevant zijn voor jouw potentiële werkgever.

• Zorg dat de toelichting op je skills aansluit op de skills die gevraagd worden in de vacature.

• Schrijf over je skills alsof je al in dienst bent bij het bedrijf. Voorbeeld: “In de rol van [functienaam] zorgt mijn alertheid ervoor dat er geen verkeerde orders de deur uitgaan. Zijn er problemen op de werkvloer? Dan signaleer ik deze, waardoor tijd- en geldverlies voorkomen worden.”

7. Laatste alinea (afsluiting van je sollicitatiebrief).

• Een goede afsluiting is een “positieve afsluiting”. Bedank de lezer voor zijn tijd.
• In het kort de conclusie: welke waarde jij gaat leveren voor het bedrijf.
• Eindig met een call to action (vraag om een uitnodiging / contactmoment).

8. Call to action: aanzetten tot opvolging.

Gebruik een van de laatste regels in je laatste alinea voor een contactverzoek.

Voorbeeld: “Ik kijk ernaar uit mijn skills in te zetten voor uw organisatie. Daarover praat ik graag met u verder tijdens onze kennismaking.”

Houdt bij het schrijven steeds je doel in gedachten: Laten zien dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Je wilt dat de lezer weet welke meerwaarde jij biedt. Liefst onderbouwd met cijfers en/of ervaringen van anderen.

Let op: je moet wel noemen hoe jij of je skills ervaren worden door anderen, maar niet in de vorm van testimonials, daar is je CV voor.

9. Afsluiting.

Deze of een andere passende afsluiting:

“Met vriendelijke groet,

[Naam]”

10. Handtekening.

Je kan een aparte zin maken met: Handtekening. Waar je witruimte onderlaat. Je kan ook witruimte laten tussen “Met vriendelijke groet,” en je naam, waartussen je jouw handtekening plaatst.

De absolute

Do’s en don’ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

DO’s bij je sollicitatiebrief:

• Complimenten geven.
• Je waarde voor het bedrijf en/of de doelstellingen toelichten.
• Citeren van tekst uit de vacature of website van de organisatie.
• Jezelf presenteren zoals je bent.
• Bedanken voor het lezen.
• Moeite nemen voor de vormgeving van je brief.
• Je brief nalezen of laten lezen door anderen voor je hem verstuurt.
• Een beetje humor gebruiken.
• Besteed aandacht aan het design (gebruik CANVA).

DONT’S bij je sollicitatiebrief:

• Vragen stellen die beantwoord moeten worden.
• Onzekerheden in je skills benoemen.
• In herhaling vallen in je brief.
• Zaken uit je CV herhalen.
• Taal-, stijl- en spelfouten.
• Teveel humor gebruiken.
• Niet professioneel taalgebruik / straat lingo.

Veelgestelde vragen:

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

Je begint een sollicitatiebrief met:
• Je volledig naam, adres, postcode en woonplaats.
• De gegevens van het bedrijf en de t.a.v. van de lezer.
• Onderwerp van de sollicitatiebrief. “Betreft: Sollicitatie [functie]”
• Aanhef
• Openingszin

Hoe sluit je een sollicitatiebrief af?

Weet je niet goed hoe je jouw sollicitatiebrief af moet sluiten? Denk dan goed na over wat voor de lezer de 1-2 belangrijkste zaken zijn waar jij als kandidaat aan moet voldoen. Dat haal je meestal makkelijk uit de vacature. Gebruik deze in je afsluiting. Voorbeeld: “…. Ik kan niet wachten om als [creatieve duizendpoot] voor jullie aan de slag te gaan en mijn [vormgeving] en [social media] skills voor jullie in te zetten.

Hoe maak je een sollicitatiebrief?

Je maakt een sollicitatiebrief door grondig onderzoek te doen, waarna je de informatie op deze pagina volgt.

Hoe ziet een sollicitatiebrief eruit?

Dit is een standaard sollicitatiebrief. Je kan dit Wordbestand downloaden en invullen. Ben je een klein beetje handig met de computer? Maak dan je sollicitatiebrief met een template via CANVA. Het programma is grotendeels gratis. Sommige templates zijn betaald, maar deze kan je gebruiken in je proefperiode. Zoals je ziet maakt wat simpele vormgeving van je sollicitatiebrief een wereld van verschil. Je past de brief dan simpelweg aan o.b.v. de input op deze pagina. sollicitatiebrief onopgemaakt versus opgemaakte versie

Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief?

Een open sollicitatiebrief schrijf je vrijwel hetzelfde als een gewone sollicitatiebrief. Het verschil is dat je niet schrijft naar een openstaande vacature, maar naar een mogelijk vacature.

Het kan zelfs een vacature zijn die het bedrijf nog niet heeft, maar waarvan jij denkt dat het hen een meerwaarde kan bieden.

In een open sollicitatie geef je aan waar je goed in bent en wat je zou kunnen betekenen voor mogelijke functies binnen het bedrijf.

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief:

In je sollicitatiebrief licht je uitgebreid toe waarom jij de perfecte match bent. Het gaat om de ‘hoe vraag’. Ofwel: ‘hoe’ vertalen jouw skills, scholing en eerdere ervaringen zich naar een meerwaarde voor het bedrijf en zijn doelstellingen. Als iemand overtuigd is van jouw skills dan wordt de motivatiebrief gelezen.

De motivatiebrief is iets persoonlijker. Het gaat om “Waarom” jij bij een bedrijf wilt werken. In de praktijk volstaat meestal een sollicitatiebrief omdat er veel overeenkomsten zijn. Wil je indruk maken? Schrijf dan de perfecte motivatiebrief.

Je sollicitatiebrief versturen.

Je stopt veel tijd in het maken van je sollicitatiebrief. Het is dus zonde als hij niet aankomt of niet gelezen wordt.

Voor de zekerheid kun je hem mailen en/of met de post sturen. Wil je het écht persoonlijk maken? Breng dan je sollicitatiebrief eens langs.

Dit maakt vaak een goede indruk, want je gaat nét een stapje verder dan anderen. Het is meteen een kans voor een goede eerste indruk te maken dus.

Een stapsgewijze aanpak voor succesvol solliciteren

2. Hoe kan je succesvol solliciteren?

Volg de onderstaande stappen.

2.1 Voorbereiden van werk zoeken: CV maken en tijd plannen

De baan landen die je leuk vindt? Dat begint bij een goede voorbereiding, bij weten waar je naar zoekt. Meer weten? Klik op de titel.

2.2 Inschrijven bij uitzendbureau of vacaturebank

De eerste snelle quick-win om zichtbaar te worden, je inschrijven bij vacaturebanken. Klik voor meer info op de titel.

2.3 De perfecte sollicitatiebrief

Een goede brief maken die zorgt dat je uitgenodigd wordt op gesprek? Klik op de titel voor meer info.

2.4. De perfecte motivatiebrief

Naast een CV en sollicitatiebrief wordt je vaak gevraagd om een motivatiebrief te maken. Lees meer door te klikken op de titel. (Bij Prestatie vaak niet nodig, want we horen je motivatie liever in een gesprek.)

2.5. Succesvol solliciteren

Succesvol solliciteren begint bij een goede voorbereiding. Heb je de voorgaande stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek. Hier lees je vragen die je kan krijgen én vragen die je kan stellen.

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Check deze pagina over de perfecte motivatiebrief schrijven. Of check je liever direct de vacatures?

Snel naar de pagina die je zoekt.

$

Werk zoeken

Alles over werk zoeken

$

Solliciteren

Alles over solliciteren

$

Sollicitatie tips

Alle sollicitatie tips

$

Vacatures

Logistieke vacatures

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".