De perfecte motivatiebrief schrijven.

  • Weet hoe je een goede motivatiebrief schrijft
  • Stapsgewijze aanpak en opbouw
  • Verschil weten tussen sollicitatie- en motivatiebrief

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief?

Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek? Daar gaat het versturen van een goede CV, sollicitatiebrief en motivatiebrief aan vooraf. Op deze pagina staat écht alles waar je op moet letten bij het schrijven van de perfecte motivatiebrief, incl. voorbeelden.

Het verschil: Een sollicitatiebrief laat zien welke skills jij meebrengt – en hoe die zich vertalen naar voordelen op de werkvloer of in situaties. Je schrijft over wat je geleerd hebt en hoe je die vaardigheden of competenties vervolgens bij je nieuwe werk inzet.

Je motivatiebrief gaat om het: ‘waarom jij deze skills zo graag wilt inzetten voor je nieuwe werkgever’.

Een sollicitatiebrief is gericht op:

• Bewijs dat je kan wat er gevraagd wordt, gericht op: belangrijke taken/situaties van de rol die je wilt gaan vervullen.
• De toegevoegde waarde die jij kan leveren op taak- en functieniveau.
• Rationele en objectieve argumentatie.
• Het toelichten van je Curriculum Vitae (CV).

Wat is een motivatiebrief?

In een goede motivatiebrief staat “waarom jij wilt werken bij bedrijf X voor functie Y”. Een goede motivatiebrief bevat: de motivatie waarom jij de baan wilt, waarom je past bij het bedrijf, de bedrijfscultuur en de onderbouwing van: waarom je de perfecte match bent voor de vacature.

Wat als ik een motivatie schrijven moeilijk vind? [Begin bij een motivatie schrijven]

Ben je iemand die moeite heeft met een motivatie schrijven? Pak dan ter inspiratie de vacature er even bij, open de website van je werkgever en/of de social media kanalen van hen.

Kijk goed naar wat je ziet. Op welke vragen, wensen en behoeften kan jij aansluiten in jouw motivatiebrief – en hoe?

Begin met alles wat in je opkomt te typen of op te schrijven. Noteer écht alles wat mogelijk interessant kan zijn voor je toekomstige werkgever – en waar jij een verbinding ziet tussen wat jij kan bieden.

Je weet nu duidelijk het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief.

Misschien maakt de bovenstaande uitleg het verschil al duidelijk. Let wel op, in beide brieven stuur je aan op een uitnodiging.

Je kan er niet vanuit gaan dat iemand ze beide leest en/of ze achter elkaar leest. Het moeten dus op zichzelf staande brieven zijn.

Wordt er niet gevraagd om een motivatiebrief? Top, dat scheelt tijd! Je kan dan wat onderdelen uit de motivatiebrief pakken en deze toevoegen aan je sollicitatiebrief.

Voorbeeld van wat je in een sollicitatiebrief schrijft: “In totaal heb ik bij mijn vorige twee opdrachtgevers al 8 jaar ervaring met heftruck rijden. Daardoor kan ik veilig, maar snel orders verplaatsen.”

“Ik zag dat jullie iemand zoeken die goed heftruck kan rijden. Ik rijd al 12 jaar schadeloos.” (voorbeeld taakniveau)

Zoals je ziet gaat dit echt over het objectieve ‘detailniveau’, het besturen van een heftruck. Je laat ook zien dat je al “8 jaar ervaring hebt”, wat het bewijs is dat je genoeg ervaring hebt.

 

In 5 stappen een motivatie schrijven als je dit moeilijk vindt.

1. Maak een brainstorm met alle mogelijke voordelen die je kan brengen voor de functie of het bedrijf. Baseer je brainstorm op wat gevraagd wordt in de vacature en wat je kan vinden over het bedrijf. Schrijf écht alles op van; wat jij al kan, welke certificaten je bezit en welke ervaringen je hebt opgedaan die relevant kunnen zijn.

2. Je markeert nu 3-5 punten uit je motivatie brainstorm die voldoen aan de criteria van een motivatiebrief én die aansluiten op wat gevraagd wordt in de vacature.

3. Je koppelt bij elk punt: wat je kan aan waar naar gezocht wordt. (Bijvoorbeeld, punt 1: iemand die goed tegen stress kan. Jouw competentie: stressbestendigheid)

4. Voor deze  3-5 punten zoek je een sterke onderbouwing. (Bijvoorbeeld bij punt 1: veel ervaring met stressvolle situaties in je vorige banen).

5. Vervolgens plaats je de punten in een logische volgorde en maak je er een brief van. Heb je hier moeite mee? Besteed 1 alinea aan elk punt. Geef in de intro aan welke kernpunten jij onderbouwd in deze brief – en waarom.

Hoe moet je een goede motivatie schrijven?

Een goede motivatie schrijven gaat niet vanzelf. Het is écht heel belangrijk dat je goed onderzoek doet.

Algemene dingen opschrijven? Dat komt onpersoonlijk over. Het voelt waarschijnlijk als een copy en paste van een andere brief.

Zou jij zo’n brief serieus nemen? Nee. Dat doet de lezer dus ook niet.

1. Doe onderzoek!

Naar de lezer, het bedrijf en jezelf.

“Speel optimaal in op wat je ontdekt hebt.”

1.1. Zorg dat je weet WIE de brief gaat lezen.

Onderzoek de persoon, bekijk zijn of haar LinkedIn en achterhaal zijn rol in het bedrijf. Hoe kan je hier op aansluiten?

Hoe kan je o.b.v. deze informatie bijvoorbeeld een persoonlijke opening schrijven. Zo een waardoor diegene zich direct aangesproken voelt en jou al een +1 geeft voor hij begint met lezen.

1.2. Zorg dat je weet WAT voor soort bedrijf het is.

Bekijk hiervoor de website, in ieder geval zeker; over ons – en evt. missie, visie en kernwaarden, social media en video’s die je kan vinden.

Hoe pas jij in dit plaatje?

1.3. Zorg dat je weet WAT jouw meerwaarde is.

Vraag het aan (ex) collega’s en vrienden. Wat is volgens hen kenmerkend aan jou als persoon – en voor jou in bedrijfssfeer.

Vat de belangrijkste zaken samen in 4-5 zinnen. Schrijf deze zo op, dat de lezer weet dat je een match bent voor het bedrijf/team en de functie.

P.s. als je toch bezig bent met onderzoek naar jezelf..

Zorg dan dat je stapfoto’s, ‘groffe en  werkgerelateerde memes’ en andere ‘schadelijke posts niet zichtbaar zijn op het internet.

1.4. Zorg dat je weet WAT de vacature inhoud.

De meeste mensen lezen wel vluchtig wat in een vacature staat, maar…

Door een goede analyse van de vacature achterhaal je vaak verbanden of samenhangende wensen en behoeften.

Speel hier op in om bonuspunten te verdienen.

Nadat je al je info hebt verzameld is het tijd voor..

2. De perfecte motivatiebrief schrijven.

Een perfecte motivatiebrief is een korte motivatiebrief. Liever ¾ A4 met een mooie lay out dan 1 A4 vol tekst. Deze beperkte ruimte dwingt je ook tot de belangrijkste punten te komen, zonder daarbij in herhaling te vallen. Dat is ook nodig om een goede motivatiebrief te schrijven. Want duurt het lezen te lang? Dan ben je de lezer kwijt.

Je ordent de brief inhoudelijk zoals jou het meest logisch lijkt. Wil je echt opvallen? Besteed dan aandacht aan de lay out. Dit wordt vaak vergeten, maar net als bij CV’s, springt jouw A4 er eerder uit. Een bonus is dat het ook een stuk professioneler oogt en aandacht van de lezer trekt, nog voor hij daadwerkelijk leest.

2.1. Maak geen fouten in je aanhef (zie voorbeeld). Logisch.

2.2. Een sterke intro.
• Benoem het doel van de brief in je intro. Voorbeeld: “In deze motivatiebrief onderbouw ik waarom ik de [vacaturetitel] ben voor [bedrijf x].”
Open persoonlijk ob.v. je bevindingen in 1.1. en maak je doel duidelijk: “In deze brief onderbouw ik waarom ik geschikt bent voor functie X.”
• Neem de conclusies van 1.2. neem 1.3. mee in deze alinea of maak een nieuwe alinea om jezelf voor te stellen.

2.3 Alinea’s in het midden deel je in naar keuze. Bijvoorbeeld: Intro, over mij, waarom ik pas bij bedrijf x, waarom ik een geschikte kandidaat ben voor vacature y, welke ervaring ik graag voor jullie wil inzetten en afsluiting (aansturen op persoonlijk gesprek).

Je bent volledig vrij in de indeling, zolang je zorgt dat deze logisch is – en dat je jouw meerwaarde en motivatie voor het bedrijf en de functie, onderbouwd laat zien. Dus zorg dat je opvalt!

Let op. Val, net als bij je sollicitatiebrief, niet in herhaling. Benoem geen dingen 2x in de brief, herhaal ook niet wat al in je CV of sollicitatiebrief staat.

Pro tip: sterke koptitels vallen eerder op. Mensen lezen je CV zoals een krant, als ze al zien waarom jij een match bent in de koptitels is dat een mooie bonus.

Een goed voorbeeld is iets origineels te proberen als: Over jullie, over de functie, over mij, over ons en over onze toekomst. Zo zien ze direct de logische stappen waar je naartoe wilt.

Tot slot: zorg dat de manier waarop je schrijft – en wat je schrijft, goed past bij wie je bent. Dat maakt het schrijven voor jezelf een stuk makkelijker.

2.4 Afsluitende alinea.

Kort de conclusie OF je laatste ‘uitsmijter’ (belangrijke argument) waarom jij ‘de man voor de job’ bent. Als het kan stuur je in de alinea aan op een contactmoment.

2.5 Bedank de lezer en schrijf je afsluiting.

Wat belangrijke tips bij..

3. De perfecte motivatiebrief maken.

Tip 1. Een perfecte motivatiebrief heeft geen taal-, stijl- en spelfouten. Vind je dit moeilijk? Laat iemand anders hem checken.

Tip 2. Een goede motivatiebrief is kort. Zinnen houd je kort. Vind je dat lastig? Lees de brief na en schrap overbodige woorden.

Tip 3. Maak meer indruk met een vormgegeven en professionele motivatiebrief. Kan je dit zelf niet? Laat het dan iemand anders doen.

Tip 4. Je motivatiebrief is niet het enige waar een opdrachtgever naar kijkt. Besteed evenveel tijd aan je CV, sollicitatiebrief en social media opschonen of verbeteren (zeker LinkedIn).

Tip 5. Zorg dat je het e-mail adres van de juiste persoon achterhaald. Verstuur de e-mail en check (na een aantal dagen) of de brief in goede orde is ontvangen. Evt. kan je deze ook aangetekend met de post sturen.

4. Dus nog heel kort samengevat [Hoe een motivatie schrijven]

1. Doe onderzoek naar; de lezer, de functie, het bedrijf en jezelf.

2. Brainstorm over je meerwaarde o.b.v. het onderzoek in punt 1.

3. Ontwikkel de inhoud van je motivatiebrief:
• Aanhef.
• Intro (die persoonlijk is).
• Alinea over jezelf (als dat niet al in de intro staat).
• Midden alinea’s naar eigen logica indelen.
• Afsluitende alinea met: conclusie of uitsmijter.
• Afsluitende zin.
• Handtekening.

4.Besteed aandacht aan de lay-out en zorg dat alles netjes past, liefst met witruimte over op 1 A4.

5. Zorg dat je motivatiebrief goed aankomt bij de juiste persoon.

Voorbeeld motivatiebrief.
Er zijn 101 voorbeelden van een motivatiebrief te vinden, elk met een eigen indeling. Juist daarom is het eigenlijk veel verstandiger zelf met een blanco document te beginnen.

Anders verzandt je al snel in het schrijven naar hoe iemand anders zijn onderbouwing doet, terwijl het gaat om die van jou.

Je kan dit document gebruiken met bijgevoegde tips. Je kan ook deze website bezoeken voor meer motivatiebrief voorbeelden.

Conclusie motivatiebrief.
Je weet nu hoe je een motivatiebrief moet schrijven en waar je op let. Je hebt niet altijd een motivatiebrief nodig.

Vaak kan je jouw sollicitatiebrief met motivatiebrief combineren. Let daar op voordat je begint met schrijven. Wil je solliciteren bij uitzendbureau Prestatie? Dan zien we graag je CV tegemoet. Mail deze naar: vacature@prestatie.eu of zendt hem in via een van de logistieke vacatures.

In een persoonlijk gesprek stellen we vast of voor de functie waar je op wilt solliciteren een motivatiebrief of sollicitatiebrief nodig is.

Ga verder met de stapsgewijze aanpak.

2. Hoe kan je succesvol solliciteren?

Volg de onderstaande stappen.

2.1 Voorbereiden van werk zoeken: CV maken en tijd plannen

De baan landen die je leuk vindt? Dat begint bij een goede voorbereiding, bij weten waar je naar zoekt. Meer weten? Klik op de titel.

2.2 Inschrijven bij uitzendbureau of vacaturebank

De eerste snelle quick-win om zichtbaar te worden, je inschrijven bij vacaturebanken. Klik voor meer info op de titel.

2.3 De perfecte sollicitatiebrief

Een goede brief maken die zorgt dat je uitgenodigd wordt op gesprek? Klik op de titel voor meer info.

2.4. De perfecte motivatiebrief

Naast een CV en sollicitatiebrief wordt je vaak gevraagd om een motivatiebrief te maken. Lees meer door te klikken op de titel. (Bij Prestatie vaak niet nodig, want we horen je motivatie liever in een gesprek.)

2.5. Succesvol solliciteren

Succesvol solliciteren begint bij een goede voorbereiding. Heb je de voorgaande stappen doorlopen? Dan is de kans groot dat je uitgenodigd wordt op sollicitatiegesprek. Hier lees je vragen die je kan krijgen én vragen die je kan stellen.

Klaar om te solliciteren?

Solliciteer dan op een van onze logistieke vacatures.

Snel naar de pagina die je zoekt.

$

Werk zoeken

Alles over werk zoeken

$

Solliciteren

Alles over solliciteren

$

Sollicitatie tips

Alle sollicitatie tips

$

Vacatures

Logistieke vacatures

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".