Functie: Orderpicker

Kies je voor een baan als orderpicker? Dan ga je werken in een magazijn of distributiecentrum. Gemiddeld verdien je zo’n €2.079,50 (€12,09 per uur). Je bent in je functie vooral bezig met het picken van orders, ofwel orders verzamelen voor een interne of externe klant. Intern omdat voorraden misschien een andere plek moeten krijgen, extern omdat bestellingen met de vrachtwagen mee moeten naar een klant. Naast het orderpicken zelf kunnen je taken uiteenlopen, dit is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. In je functie kan je bijvoorbeeld lopend orders moeten verzamelen of met behulp van een heftruck of reachtruck. Het is jouw verantwoordelijkheid dat het orders soepel, snel en correct bij elkaar verzameld worden. 

Wat is een orderpicker?

Een orderpicker is een medewerker die verantwoordelijk is voor alle binnenkomende en uitgaande orders van een magazijn of distributiecentrum. Voor zijn kerntaak: “order picken”, krijgt de werknemer een lijstje (pakbon of digitaal). Op deze lijst staat zijn opdracht met te verzamelen goederen of producten. De werknemer verzamelt aan de hand van zijn ‘pick-ronde’ of ‘pick-opdracht’ voorraden uit (de stellingen van) het magazijn. De verzamelde order met producten of goederen dient voor in- of extern gebruik. Bijvoorbeeld om te verzenden naar naar een klant of interne herlocatie. De orderpicker plaatst daarom de verzamelde goederen op een specifieke plek. Zo zorgt hij dat de goederenstroom en het logistieke proces binnen het magazijn optimaal verloopt. 

Wat is de verantwoordelijkheid van een orderpicker?

In algemene zin is de orderpicker verantwoordelijk voor: het soepel laten verlopen van het logistieke proces en het correct afhandelen van orders binnen een bedrijf. In zijn functie zorgt hij er hoofdzakelijk voor dat de bestellingen van een (in- of externe) klant goed worden samengesteld. Dit wordt ook wel: orders picken of order picken genoemd. Het takenpakket van een order picker en de middelen waarmee hij zijn werkzaamheden verricht, verschillen per branche en zelfs per bedrijf. Daardoor varieert ook de verantwoordelijkheid per functie en inherent daaraan de vraag naar specifieke vaardigheden, kennis en certificaten voor deze functie.

Hoe pickt een orderpicker orders?

Het picken van orders doet de medewerker meestal lopend bij pakketjes (met een kar, container of pompwagen), maar dit kan hij ook doen met behulp van rijdend materieel, zoals: een elektrische pompwagen, hef-, combi- of reachtruck. Deze rijdende hulpmiddelen worden bijvoorbeeld ingezet door de orderpicker wanneer hij zware goederen, pallets of speciale containers moet verplaatsen.

Wat doet een orderpicker nog meer dan orders verzamelen?

Naast het picken van orders registreert de orderverzamelaar ook vaak binnenkomende en uitgaande orders. Dit doet hij vaak met behulp van een scanner (om barcodes of tags te scannen). De medewerker controleert de hoeveelheden goederen die het magazijn binnen komen of verlaten, maar ook de kwaliteit van de producten. Naar aanleiding van deze controles meldt beschadigingen en andere onregelmatigheden, zoals manco’s, bij zijn teamleider of leidinggevende.

Waar werkt een orderpicker?

Een orderpicker werkt in een magazijn of distributiecentrum. Om heel specifiek te zijn werkt een orderverzamelaar in opslagruimtes, magazijnen en distributiecentra van: retailers, groothandels, supermarkten, webshops (e-commerce magazijn), postorderbedrijven (depots) en kledingwinkels. De taken en beschrijving van de functie lopen wel uiteen per branche. Ook bij een loods of opslagterrein (haven- en spoorwerk) werken orderpickers. Echter voert een order picker op dit soort locaties over het algemeen veel specifiekere activiteiten uit. Denk bij deze werkzaamheden aan het rijden met een reachstacker truck of andere zware transportmiddelen. Er wordt daarom binnen haven- en spoorwerk meestal gevraagd om specifieke “functieprofielen”, zoals “reachstacker chauffeur”.

Wat doe je als orderpicker?

Als orderpicker werk je op één locatie. Als order picker verzamel je de benodigde goederen voor een verzending. Dit wordt orderpicken genoemd. In deze functie verricht je ook andere werkzaamheden: je ontvangt vrachten, pakt pakketten en bestellingen in, controleert de kwaliteit van producten (die verzonden worden of binnen komen) en geeft beschadigingen door.

Als orderverzamelaar werk je vaak in teamverband. Je werkt samen met collega’s die dezelfde functie uitoefenen, maar ook magazijn medewerkers. Een logistiek medewerker, teamlead, of teamleider geeft leiding aan je team.

Welke taken heeft een orderpicker?

11 werkzaamheden die een

1. Uitpakken binnenkomende goederen en pakketten
2. Sorteren van binnenkomende goederen en voorraden
3. Afhandelen van orders en bestellingen
4. Controleren van orders en producten op kwaliteit
5. Maken van meldingen over fouten (zoals veiligheid en manco’s)
6. Maken van meldingen over beschadigingen of andere onregelmatigheden
7. Orde houden in het magazijn (schone en veilige werkvloer)
8. Inventariseren van voorraden
9. Aanvullen van voorraden
10. Maken van adreslabels (verzendlabels)
11. Invullen van import- en exportdocumenten (pakbon en transportdocumenten)

  salaris orderpicker maandloon

  Wat is het salaris van een orderpicker of orderverzamelaar?

  Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een fulltime dienstverband van een orderpicker is: €2.079,50 en het gemiddelde uurloon is: €12,07 Meer details zoals weekloon en 4-wekelijks loon, staan in de tabellen hieronder. Om een goede berekening van het salaris van een orderverzamelaar te maken zijn vier bronnen geraadpleegd: Indeed.com, werkzoeken.nl, nationale beroepengids en nl.talent.com.

  Let op. In deze functie heb je als medewerker vaak nog recht op toeslagen, zoals bij overwerk, avond-, nacht- en weekendwerk en andere toeslagen zoals temperatuurtoeslag. Verder kan het loon kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, certificaten, contractvorm en het soort machines waar je mee werkt.

  Kanttekening: sinds 1 juli 2023 is het minimumloon gestegen naar €11,51 voor volwassenen van 21 jaar of ouder dit heeft invloed op de berekening van onderstaande gemiddelden en bronnen.

   

  Gemiddelde bruto maandsalaris van een orderpicker bij 40 uur per week

  Bron
  Laag salaris
  Gemiddeld salaris
  Hoog salaris

  1. Indeed

  € 2524

  2. Werkzoeken

  € 1745

  € 2050

  € 2360

  3. Nationale beroepengids

  € 1500

  € 1750

  € 2000

  4. nl.talent.com

  € 1849

  € 1994

  € 2298

  Gemiddelde

  € 1698

  € 2079,50

  € 2219,33


  Wat verdient een orderpicker of orderverzamelaar?

  Het gemiddelde salaris van een orderpicker, per maand, 4-weken, week, dag en uur. Gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 grote vacaturebanken.

  Laag

  Gemiddeld

  Hoog

  Per maand

  € 1698

  € 2079,50

  € 2219,33

  Per 4 weken

  € 1579,53

  € 1934,42

  € 2064,49

  Per week

  394,88

  € 483,60

  € 516,12

  Per dag

  € 78,98

  € 96,72

  € 103,22

  Per uur

  € 9,87*

  € 12,09

  € 12,90


  *Let op. Ben je 21 jaar of ouder? Sinds 1 juli 2023 is het minimumuurloon gestegen naar “€11,26” bij een werkweek van 40 uur. Ben je tussen de 16 en 21? Bekijk dan het huidige minimumjeugdloon, als 20-jarige is dat bijvoorbeeld €8,93 en als 19-jarige €6,70.

  Kan je meer verdienen als orderpicker?

  Ja, als je meer wilt verdienen als orderpicker kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in de avond, nacht of het weekend te gaan werken. Er zijn diverse soorten toeslagen zoals avond-, nacht- en weekendtoeslagen. Ook als je ervoor kiest om in een koel- of vriescel te werken kan er een zogenaamde warmte- of kou-toeslag van toepassing zijn. Er zijn ook nog minder voorkomende toeslagen en regels zoals een consignatievergoeding (oproepbaar zijn), overuren toeslagen of werken tijdens de feestdagen.

  Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen gaan als orderpicker?

  Voor de functie orderpicker is werkervaring of opleiding geen vereiste. Je bent flexibel, werkt met oog voor detail en bent stressbestendig. Werk je als orderverzamelaar met een heftruck, reachtruck of combinatietruck? Dan moet je wel over de certificaten voor de truck waar je mee gaat rijden beschikken. Vaak kan je een certificaat behalen bij de opdrachtgever of via je werkgever bij een externe opleider.

  Welke competenties en vaardigheden heb je nodig als orderpicker?

  4 competenties en vaardigheden die vaak gevraagd worden voor de functie orderpicker zijn:

  1. Accuratesse en overzicht.
   Als orderverzamelaar is het belangrijk dat je nauwkeurig kunt werken en oog voor detail hebt. Je zorgt ervoor dat de juiste goederen worden verzameld voor verzending en controleert de kwaliteit van producten die binnen komen en verzonden worden.
  2. Stressbestendigheid en flexibiliteit.
   Je werkt volgens het plan van je leidinggevende. Hier zit een tijdbestek aan vast. Het is belangrijk dat je jouw hoofd koel houdt en met deadlines van verzendingen weet om te gaan.
  3. Plannen en organiseren.
   Je plant op zo’n manier dat de taken die jij binnen je functie moet uitvoeren zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd. Je weet waar je prioriteiten liggen en komt je afspraken na.
  4. Zelfstandigheid (en teamspirit).
   Je werkt samen met andere collega’s, maar ook veel alleen. Het is belangrijk dat je zowel in teamverband als alleen weet te werken.

  Welke doorgroeimogelijkheden heb je als orderpicker?

  Als orderpicker heb je genoeg mogelijkheden om door te groeien binnen de transport- en logistieksector.

  Als orderverzamelaar kan je doorgroeien naar de volgende functies:

  • Reachtruckchauffeur
  • Productie operator
  • heftruckchauffeur
  • voorraadbeheerder
  • logistiek medewerker
  • logistiek bediende
  • chef logistiek

  Welke andere functies zijn er binnen de logistiek?

  Andere logistieke vacatures zijn bijvoorbeeld: lader en losser, packer, productiemedewerker, logistiek medewerker, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur,  administratief medewerker, expeditiemedewerker, customer service, planner of medewerker beheer.

  Werken als orderpicker via ons uitzendbureau? (vacatures orderpicker)

  Je kan als orderpicker werken via ons uitzendbureau in veel verschillende regio’s in Nederland. Bekijk een aantal vacatures hieronder of bekijk ze allemaal per regio via onze vacaturepagina.

  [sjbdivi_job_listing get_jobpost_category=”43″ _builder_version=”4.21.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/sjbdivi_job_listing]

  Email Applications CSV

  ×

  Enter an email address, separate multiple emails by ",".