Functie magazijnmedewerker

Als logistiek ondernemer met een magazijn of loods heb je een magazijnmedewerker of meerdere logistieke medewerkers nodig. Deze functie lijkt veel op die van een logistiek medewerker. Het grootste verschil is dat een magazijnmedewerker zich puur richt op de logistiek activiteiten binnen het magazijn van operationele aard, terwijl een logistiek medewerker vaak ook zorg draagt voor de planning en toezicht op de levering van goederen. De taken van een magazijnmedewerker zijn allround. Zijn werkzaamheden variëren van orders picken en administratie tot het onderhoud van het magazijn. Een magazijnmedewerker verdient daarvoor gemiddeld €2.177,00 bruto per maand, exclusief toeslagen, op basis van een 40-urige werkweek. Om zijn werkzaamheden uit te voeren kan hij werken met scanners, computers, maar ook met rijdend materieel zoals een heftruck.

Wat is een magazijnmedewerker?

Een magazijnmedewerker of magazijnbediende is een medewerker die in teamverband werkt in een magazijn, winkel, distributiecentrum of logistiek bedrijf. De functie: “magazijnmedewerker” lijkt veel op het beroep: “logistiek medewerker”. Bij beide beroepen zijn de werknemers verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het magazijn, plus het logistieke proces binnen het magazijn. Zo laadt en lost een magazijnmedewerker ook vrachten en is hij voornamelijk bezig met orderpicken. Dit doet hij eventueel met behulp van een heftruck of reachtruck. Een magazijn medewerker heeft wel administratieve werkzaamheden, maar is in tegenstelling tot een logistiek medewerker niet verantwoordelijk voor logistieke activiteiten zoals planning en toezicht op de levering aan de klant. 

Waar werkt een magazijnmedewerker?

5 plekken waar een magazijnmedewerker kan werken:
1. Een magazijn (bijvoorbeeld van een supermarkt, webshop, postbedrijf (depot) of groothandel)
2. Distributiecentrum of distributiebedrijf.
3. Grote winkel (of magazijn van een winkelketen)
4. Productiebedrijf.
5. Fabriekshal. 

Wat is het verschil tussen magazijnmedewerker en logistiek medewerker?

De belangrijkste verschillen tussen een magazijnmedewerker en logistiek medewerker zijn: 

 1. De verantwoordelijkheid van magazijnmedewerkers bestaat uit operationele werkzaamheden binnen het magazijn. Een logistiek medewerker draagt ook verantwoordelijkheid voor planning, coördinatie en processen buiten het magazijn. 
 2. Een magazijnmedewerker voert goederen en producten in een ERP (Enterprise resource planning) of WMS (Warehouse Management System) in. Een logistiek medewerker beheert vaak ook de systemen en software zelf en/of gebruikt andere functies van de systemen voor andere doeleinden (zoals planning).
 3. De functie van de logistieke medewerker is complexer dan het beroep magazijnmedewerker en vergt daarom meer analytische skills en probleemoplossend vermogen. 

Kanttekening: in de praktijk worden de namen van beide functies vaak met elkaar verward. Let daarom als werkgever of sollicitant goed op de inhoud van een vacature als magazijnmedewerker of logistiek medewerker. Besteed bij de analyse van de vacature extra aandacht aan de benoemde werkzaamheden, taken en competenties. Soms wordt ook van je verwacht dat je bijvoorbeeld communiceert met (toe)leveranciers en klanten.

Wat doet een magazijnmedewerker?

Een magazijnmedewerker zorgt dat de goederenstroom optimaal beweegt door het magazijn, hij onderhoudt en beheert deze opslagruimte en verricht administratieve werkzaamheden. De magazijnmedewerker neemt goederen in ontvangst van een chauffeur of geeft deze mee aan een transportmedewerker. Tijdens het laden en lossen controleert de werknemer de kwaliteit en kwantiteit van de vracht. Binnen het magazijn verplaatst de werknemer goederen naar de juiste plek (opslag) of verzamelt deze voor verzending (orderpicken). Verder registreert de magazijnmedewerker (de locatie van) producten. Dit doet hij door producten in te voeren in een ERP- of WMS systeem. Andere taken die de medewerker uitvoert zijn het schoonmaken en opruimen van het magazijn zodat hij en zijn collega’s veilig kunnen werken. 

Welke taken heeft een magazijnmedewerker?

10 veel voorkomende algemene werkzaamheden die een magazijnmedewerker zijn:
1. Verzamelen van orders en bestellingen (orderpicken)
2. Laden en lossen vrachten (verzenden en ontvangen van goederen)
3. Opslaan en verplaatsen van goederen in het magazijn (plaatsen in stellingen)
4. Controleren van bestellingen en orders (kwaliteit- en kwantiteitscontrole)
5. Klaarmaken van verzamelde goederen voor verzending (packen / verzendklaar maken)
6. Registreren van goederen in een ERP- of WMS systeem. (bijhouden van voorraad)
7. Schoonmaken en opruimen van het magazijn of de werkvloer.
8. Afhandelen en administreren van retouren. 
9. Sorteren van producten.
10. Beheren van het logistieke proces in het magazijn. 


Hoe voert een magazijnmedewerker zijn taken uit?

Een magazijnmedewerker voert zijn werkzaamheden uit met behulp van een heftruck of ander rijdend materieel zoals een elektrische pompwagen (EP). De reden hiervoor is dat de binnenkomende en uitgaande vrachten vaak groot en zwaar zijn. Deze goederen komen bijvoorbeeld binnen op pallets en containers. Afhankelijk van het magazijn zijn er ook stellingen waarin de goederen hoog gestapeld worden. In dat geval maakt een magazijnmedewerker vaak gebruik van een reachtruck of combitruck. Om deze machines te besturen dient een magazijnmedewerker wel een certificaat voor het betreffende voertuig te bezitten. 

Wat is het salaris van een magazijnmedewerker?

Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een fulltime dienstverband van een orderpicker is: €2.177,00 en het gemiddelde uurloon is: €12,39 Meer details zoals weekloon en 4-wekelijks loon, staan in de tabellen hieronder. Om een goede berekening van het salaris van een orderverzamelaar te maken zijn vier bronnen geraadpleegd: werkzoeken.nl, Indeed.com, Nationale beroepengids en nl.talent.com.

Let op. In deze functie heb je als werknemer vaak nog recht op toeslagen, zoals bij overwerk, avond-, nacht- en weekendwerk en andere toeslagen zoals temperatuurtoeslag. Verder kan het loon kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, certificaten, contractvorm en het soort machines waar je mee werkt.

Kanttekening: sinds 1 juli 2023 is het minimumloon gestegen naar €11,51 voor volwassenen van 21 jaar of ouder dit heeft invloed op de berekening van onderstaande gemiddelden en bronnen. De bronnen zijn verzameld op 29 juli 2023.

  salaris bruto maandloon magazijnmedewerker
  salaris bruto 4-wekelijks loon magazijnmedewerker
  salaris bruto weekloon magazijnmedewerker
  salaris bruto dagloon magazijnmedewerker
  salaris bruto uurloon magazijnmedewerker

  Gemiddelde bruto maandsalaris van een orderpicker bij 40 uur per week:

   

  Geraadpleegde bronnen Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
  Werkzoeken  €                          1.870,00  €                          2.200,00  €                          2.530,00
  Indeed    €                          2.281,00  
  Nationale beroepengids  €                          1.900,00  €                          2.150,00  €                          2.400,00
  nl.talent.com  €                          1.901,00  €                          2.077,00  €                          2.430,00
  Gemiddelde salaris:  €                          1.890,33  €                          2.177,00  €                          2.453,33


  Wat verdient een magazijnmedewerker of magazijnbediende?

  Het gemiddelde salaris van een magazijnmedewerker: per maand, 4-weken, week, dag en uur. Gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 grote vacaturebanken.

  Gemiddeld Salaris: Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
  Maandloon  €                 1.890,33  €                 2.177,00  €                 2.453,33
  4-wekelijks loon  €                 1.635,04  €                 1.973,34  €                 2.311,63
  Weekloon  €                    408,76  €                    493,34  €                    577,91
  Dagloon  €                      81,75  €                      98,67  €                    115,58
  Uurloon  €                      10,22  €                      12,39  €                      14,55

  *Let op. Ben je 21 jaar of ouder? Sinds 1 juli 2023 is het minimumuurloon gestegen naar “€11,26” bij een werkweek van 40 uur. Ben je tussen de 16 en 21? Bekijk dan het huidige minimumjeugdloon, als 20-jarige is dat bijvoorbeeld €8,93 en als 19-jarige €6,70.

  Kan je meer verdienen als magazijnmedewerker?

  Ja, als je meer wilt verdienen als magazijnmedewerker kan je bijvoorbeeld in de avond, nacht of het weekend gaan werken. Er zijn diverse soorten toeslagen zoals avond-, nacht- en weekendtoeslagen. Ook als je ervoor kiest om in een koel- of vriescel te werken kan er een zogenaamde warmte- of kou-toeslag gelden. Er zijn ook nog minder voorkomende toeslagen en regels zoals een consignatievergoeding (oproepbaar zijn), uitbetaling van overuren, toeslagen of werken tijdens de feestdagen. Wanneer je doorgroeit naar een andere functie met meer verantwoordelijkheden krijg je ook meer betaald, vaak is de hiervoor benodigde opleiding (intern) mogelijk.

  Welke opleiding heb je nodig als logistiek medewerker?

  Een diploma is bijna nooit vereist als je wilt werken als magazijnmedewerker. Je doet de benodigde en gewenste vaardigheden op in je functie, ook je kennis met betrekking tot logistieke processen en administratie groeit gedurende je carrière. Hierdoor is magazijn medewerker een functie die voor vrijwel iedereen geschikt is. Let op, het is wel een functie waarin je fysiek veel bezig bent. Om een streepje voor te hebben op andere sollicitanten kan je een VCA (VOL-VCA) behalen. Dit certificaat laat zien dat jij kennis hebt en weet toe te passen in een leidinggevende context op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook een certificaat voor het besturen van machines in het magazijn geeft jou een voordeel als sollicitant. Een veelgevraagde skill binnen de logistiek is het kunnen besturen van een heftruck, reachtruck of ander rijdend materieel. Met een heftruckcertificaat of ander certificaat op zak heb je dus zeker een streepje voor op andere potentiële kandidaten!

  Vaak bied je werkgever het behalen van zo’n certificaat of diploma kosteloos aan gedurende jouw dienstverband. Mocht je bijvoorbeeld logistiek willen doen bij Defensie, dan zijn er veel (betaalde) opleidingsmogelijkheden en mogelijkheid tot het gratis behalen van je rijbewijs. Wil je werken via uitzendbureau Prestatie? Ook wij helpen je graag met een hef- of reachtruck certificaat te behalen of je taal skills te boosten.

  Hieronder zijn enkele voorbeelden van opleidingen (BBL of BOL) die je zou kan volgen om magazijnmedewerker te worden:

  • Entree Logistiek (mbo 1)
  • Magazijnmedewerker (mbo 2)
  • Logistiek medewerker (mbo 2)
  • Logistiek teamleider (mbo 3)

  Over welke competenties en vaardigheden moet je beschikken als magazijnmedewerker? 

  10 competenties en vaardigheden die je nodig hebt als magazijnmedewerker zijn:

  1. Rijvaardigheden.
   Bij veel bedrijven rijden logistiek medewerkers (uiteindelijk) op een heftruck of reachtruck, dat komt omdat de goederen die binnenkomen op pallets of containers aangeleverd worden. Vaak is het niet mogelijk of niet efficiënt om al deze goederen handmatig te verplaatsen.
  2. Taalvaardigheden.
   Je werkt vaak met internationale collega’s, het is daarom handig als je Engelse taal op niveau is. Dat maakt contact leggen en communiceren met je collega’s een stuk makkelijker.
  3. Administratieve vaardigheden.
   Administratieve werkzaamheden behoren tot deze functie, het is daarom handig als je administratief sterk bent (analytisch en nauwkeurig werkt) en overweg kan met de computer.
  4. Werken met digitale systemen.
   Als magazijnmedewerker werk je met computers, telefoons en scanners. Het is daarom belangrijk dat je met deze apparaten kan werken en/of er aanleg voor hebt. Vaak wordt gevraagd dat je kan werken met Word en Excel. Wanneer je aanleg hebt voor het werken met andere dashboards en software is dat erg handig. In je functie werk je bijvoorbeeld met een ERP, WMS of voorraadbeheersysteem. Deze programma’s zijn nodig wanneer je de in-, op- en uitslag van goederen registreert of controles uitvoert. Ook voor andere taken m.b.t. het logistieke proces in het magazijn kan je een computer of scanner nodig hebben, zoals het opzoeken van materialen, onderdelen of locaties van goederen.
  5. Veilig en verantwoordelijk kunnen werken.
   Als logistiek medewerker is het belangrijk om alle taken die je moet uitvoeren, zo veilig en verantwoordelijk mogelijk uit te voeren. Zo voorkom je blessures en ongelukken op de werkvloer, bij jezelf en je collega’s.
  6. Flexibiliteit.
   Als magazijnmedewerker is een flexibele houding belangrijk. Veelvoorkomende situaties die vragen om flexibiliteit in een magazijn zijn bijvoorbeeld storingen aan machines en het snel wisselen tussen verschillende werkzaamheden.
  7. Overzicht bewaren.
   Door goed het overzicht goed te bewaren, voorkom je fouten in proces met betrekking tot de goederenstroom in het magazijn, daardoor ben je van grote waarde voor een bedrijf. Fouten maken kost geld, maar fouten oplossen ook. Het voorkomen van fouten in jouw functie is dus altijd beter.
  8. Oplossingsgericht denken.
   Het is belangrijk om oplossingsgericht te zijn als logistiek medewerker, zeker omdat zich in de logistiek problemen of onverwachte situaties voor kunnen doen. Jij zorgt er (op creatieve wijze) voor dat de operatie desondanks de uitdagingen of problemen toch door kan gaan.
  9. Nauwkeurig werken (Accuratesse)
   Het is belangrijk dat je netjes en volgens plan werkt. Zo kunnen de logistieke processen waar jij je mee bezig houdt, soepel verlopen. Ook bij werkzaamheden zoals het registreren van goederen en het uitvoeren van kwaliteit- en kwantiteit controles van voorraden en goederen is nauwkeurigheid een vereiste. De binnenkomende orders, opgeslagen goederen en uitgaande bestellingen moeten immers altijd kloppen.
  10. Sociale vaardigheden.
   Sociale vaardigheden binnen de logistiek zijn belangrijk. Je wilt een goede relatie met  je collega’s op de werkvloer, maar ook iemand te woord kunnen staan die komt laden of lossen.

  Wat leer je als magazijnmedewerker?

  Als magazijnmedewerker leer je veel met betrekking tot administratieve en operationele werkzaamheden binnen een magazijn. Je ontwikkelt jouw inschattingsvermogen en leert concrete vaardigheden zoals het laden en lossen van vrachten (en het tekenen van vervoersdocumenten / pakbonnen), rijden met een hef-/reachtruck of andere interne transportmiddelen zoals een combitruck, orderpicken (goederen en bestellingen verzamelen), het in- of verpakken van goederen en deze verzendgereed maken. Als je nog geen VCA bezit leer je hoe je veilig en verantwoord werkt en hoe je ervoor zorgt dat je collega’s dat ook kunnen.

  Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een logistiek medewerker?

  Als magazijnmedewerker heb je in de praktijk vaak een allround functie. Je werkzaamheden hebben daarom gedeeltelijk overlap met die van een expediteur, voorraadbeheerder of logistiek teamleider. Dit zijn functies waar je naar kan doorgroeien. Als je in jouw functie nog niet met een heftruck, reachtruck of ander rijdend materieel rijdt, kunnen chauffeur functies zoals: heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur of combitruckchauffeur functies zijn waar je naar kan doorgroeien. De doorgroeimogelijkheden hangen vaak af van het soort werkgever, de omvang van de organisatie en de branche. Bij uitzendbureau Prestatie worden je doorgroeimogelijkheden zowel intern bij het uitzendbureau als op locatie bij de opdrachtgever gestimuleerd.

  Welke andere functies zijn er binnen de logistiek?

  Andere logistieke vacatures zijn bijvoorbeeld: logistiek medewerker, lader en losser, orderpicker, packer, productiemedewerker, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur,  administratief medewerker, expeditiemedewerker, customer service, planner of medewerker beheer.

  Solliciteren op een vacature als magazijnmedewerker via ons uitzendbureau? (vacatures logistiek medewerker)

  Je kan als magazijnmedewerker werken via ons uitzendbureau in veel verschillende regio’s in Nederland. Bekijk een vacature hieronder of bekijk alle logistieke vacatures via onze vacaturepagina.

  Salary Filter €
  € Min
  € Max
  Fulltime
  Heinenoord, Hoeksche Waard

  Logistiek medewerker Heinenoord

  Wil jij werken als logistiek medewerker werken in Heinenoord? Top! Ken je het dorp Heinenoord nog niet? Geen probleem. Het dorp ligt in de Hoeksche Waard, Zuid-Holland (vlakbij Oud-Beijerland, Nieuweland en de stad Dordrecht). Heinenoord is een van de opkomende logistieke hotspots in Nederland. Logisch ook dat een van onze opdrachtgevers in Rotterdam specifiek hiernaartoe is verhuisd! Dus wil jij als Logistiek medewerker in een splinternieuw magazijn gaan werken? Solliciteer dan op onze vacature als logistiek medewerker in Heinenoord. Als je hier gaat werken, krijg je volop kansen om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Het is handig als je in de omgeving van Heinenoord of de Hoeksche Waard woont en eigen vervoer hebt. P.s. reizen met het OV? Liever niet, dit i.v.m. vertragingen. Dat brengt ons bij de enige twee harde eisen voor deze functie: 1. Je hebt minimaal 1 jaar ervaring in een magazijn of logistiek bedrijf. 2. Je beschikt over eigen vervoer (een auto) om op het werk te komen. (Bij voorkeur woon je in of dichtbij de regio Hoeksche Waard)

  Dit ben jij als logistiek medewerker in Hoeksche Waard

  In en rondom de Hoeksche Waard vind je veel logistieke bedrijven. In een van deze bedrijven kom jij te werken, specifiek in een magazijn. Voor deze baan in het magazijn zoeken we iemand met ervaring in de logistieke sector. Heb jij eerder in een distributiecentrum of logistiek magazijn gewerkt? Solliciteer dan snel! Dankzij jouw ervaring kun je meteen op volle snelheid meedraaien. Laden en lossen? Dat ken je al. En rijden op een heftruck? Misschien nog niet, maar je bent bereid het te leren. Heb je al ervaring als heftruck of reachtruckchauffeur? Mooi meegenomen! Controleren van orders hoort ook bij deze. Jij staat voor kwaliteit en zorgt ervoor dat alle orders kloppen. Je checkt de hoeveelheid producten van orders en bestellingen, maar helpt ook actief mee met de orders verzamelen. Er zijn als logistiek medewerker genoeg kansen om door te groeien binnen je functie en/of het bedrijf. Of je nu een certificaat wilt halen voor de reachtruck of je communicatie skills wilt verbeteren met een taalcursus.

  Jouw werk als magazijnmedewerker in Heinenoord

  Je gaat werken in een magazijn en zorgt dat je orders efficiënt verwerkt. Jouw snelheid en precisie zorgen ervoor dat alle voorraden en goederen op de juiste plek komen. Na elke ronde controleer je of alles goed is gedaan. Je begrijpt hoe essentieel jouw rol als logistiek medewerker is. Dankzij jou krijgen klanten hun bestellingen correct en op tijd. En hoewel klanten jou misschien niet zien, zien wij jouw inzet zeker en die inzet wordt gewaardeerd, zowel door het team en je werkgever als uitzendbureau Prestatie zelf.

  Werken via uitzendbureau Prestatie in Heinenoord

  Bij Prestatie kun je in Heinenoord en veel andere regio's in Zuid-Holland werken. Je krijgt alle kansen om jezelf te ontwikkelen. We bespreken jouw doelen en bieden begeleiding en ondersteuning om deze te bereiken. Dit kan variëren van het nastreven van een vaste positie tot het behalen van een hef- of reachtruckcertificaat. Voor ons is jouw tevredenheid belangrijk. Een gemotiveerde werknemer is waardevol. Dus, we investeren graag in jouw tevredenheid. Waarom? Voor jouzelf, maar stiekem ook zodat je langer bij ons wilt blijven werken. Zo is het een win-win voor ons beide!

  Wat heb je nodig om te starten als Logistiek medewerker in Heinenoord?

  • Je woont bij voorkeur in Heinenoord en kan makkelijk naar het werk reizen of je woont dichtbij en beschikt over eigen vervoer om op je werk te komen (let op: geen OV i.v.m. vertragingen). Natuurlijk krijg je een reiskostenvergoeding bij eigen vervoer 😉
  • Een aantal jaren relevante werkervaring in de logistiek, het liefst als orderpicker / orderverzamelaar natuurlijk.
  • Je hebt een goede werkinstelling en bent flexibel in werktijden.
  • Je bent bereid om in ploegendienst te werken.
  • Je beheerst de Nederlandse of Engelse taal voldoende
  • Al een heftruck certificaat of reachtruckcertificaat op zak? Geen noodzaak, maar je scoort wel bonuspunten.

  Een aanbod dat je niet kunt weigeren

  • Wij helpen jou bij je doelen, welke dat ook zijn.
  • Uitzicht op een vaste aanstelling.
  • Doorgroei kansen binnen succesvolle en groeiende organisatie?
  • Goede, informele werksfeer in een jong en ambitieus team.
  • Ben je 21 of ouder? Dan is je salaris: €1.920,00 - €2.080,00 per 4 weken – €2.064,00 - €2.236,00 | bedragen exclusief toeslagen
  Klinkt dit interessant? Meld je dan nu aan. Binnen 24 uur nemen we contact met je op.

  Job Features

  Job CategoryLogistiek, Logistiek Medewerker
  Job LevelJunior, Medior, Senior
  Job IndustryLogistiek
  Salary€1920 - €2080 Per 4-weeks

  Logistiek medewerker Heinenoord Wil jij werken als logistiek medewerker werken in Heinenoord? Top! Ken je het dorp Heinenoord nog niet? Geen probleem. Het dorp ligt in de Hoeksche Waard, Zuid-Holland ...

  Email Applications CSV

  ×

  Enter an email address, separate multiple emails by ",".