Loodsmedewerker: Over de taken, het salaris en groeimogelijkheden van een loods medewerker

In Nederland varieert het gemiddelde salaris van een loodsmedewerker aanzienlijk, afhankelijk van de regio en het bedrijf. Volgens gegevens van Werkzoeken.nl bedraagt het gemiddelde maandsalaris €2.165, gebaseerd op 10.304 salarissen per mei 2024 [1]. De salarissen beginnen gemiddeld vanaf €1.845 en kunnen oplopen tot €2.490 per maand [1]. 

Wat doet een loodsmedewerker?

Een loodsmedewerker is verantwoordelijk voor het laden en lossen van goederen, het beheren van de voorraadtelling en voorraadbeheer, het verwerken van retourzendingen, het plaatsen van producten op de juiste locatie met behulp van een heftruck, elektrische pompwagen of reachtruck, en het schoonhouden van het magazijn. De functie loodsmedewerker lijkt daarom veel op de functies magazijnmedewerker en logistieke medewerker. Het verschil is dat een loodsmedewerker zoals de naam al doet vermoeden, de functie doorgaans uitvoert in een loods, maar soms ook in een magazijn. De functienamen worden vaker als synoniem van elkaar gebruikt. Eigenlijk is dat onterecht want een loods is minder gestructureerd ingedeeld vergeleken met een magazijn. Een loods vind je daarom vaker bij havens en vliegvelden waar grote goederen en (zee)containers geladen en gelost worden.

Wat zijn de dagelijkse werkzaamheden van een loodsmedewerker?

De dagelijkse taken van een loodsmedewerker zien er ongeveer zo uit:
Een loodsmedewerker is verantwoordelijk voor uiteenlopende logistieke taken binnen een loods- of magazijnomgeving. De primaire taken van een loodsmedewerker bestaan uit:
• Laden en lossen van goederen uit vrachtwagens
• Controleren van inkomende zendingen op volledigheid en beschadigingen
• Sorteren en opslaan van goederen [7].
• Voorbereiden van uitgaande orders
• Ondersteunen bij het onderhouden van voorraadadministratie
• Communiceren met leveranciers en chauffeurs [7].
• Schoon en georganiseerd houden van de werkplek
• Verwerken van retouren en het beheren van de bijbehorende documentatie [7][8].

Welke middelen en apparatuur gebruikt een loodsmedewerker om zijn baan uit te voeren?

Loodsmedewerkers gebruiken vaak apparatuur zoals elektrische pompwagens, heftrucks en reachtrucks om hun taken efficiënt uit te voeren [8].
De functie loods medewerker vereist goede communicatie en samenwerking tussen de loodsmedewerker en zijn logistieke collega’s. Ook is het werk, afhankelijk van de exacte werksetting en beschikbare middelen fysiek zwaar. Er moeten regelmatig zware objecten getild worden [8]. Gelukkig heeft tegenwoordig vrijwel elke werkgever hiervoor ondersteunende middelen zoals een heftruck of elektrische pompwagen.

Veel loodsmedewerkers werken in ploegendiensten, wat de functie geschikt maakt om te combineren met studie of andere verplichtingen [8].

Verschillen de werkzaamheden van loodsmedewerkers per werkgever?

Ja, naast de bovenstaande algemene taken van een loodsmedewerker, verschilt het per bedrijf wat loodsmedewerkers exact moeten doen. Zo zijn ze bij veel bedrijven bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor het onderhouden en schoonmaken van machines en het uitvoeren van basis onderhoud aan deze apparatuur [9]. Daarnaast behoren het ontvangen van reserveringen van verhuurmedewerkers, het klaarmaken van machines voor verhuur, en het uitvoeren van eenvoudige onderhoudstaken soms tot hun takenpakket [9].

Bij grotere bedrijven zoals vliegvelden kunnen ook het afhandelen van import- en exportzendingen, het opbouwen van vrachtconsignaties tot hun werkzaamheden behoren. Hierdoor heeft de functie een kleine overlap met de functies (douane)declarant en expediteur. In de logistieke sector zie je dit soort overlap echter in veel functies en worden functienamen door elkaar gebruikt. 

In algemene zin zijn loodsmedewerkers net als andere logistieke medewerkers vaak verantwoordelijk voor  het inwerken van nieuwe of tijdelijke werknemers [10].

Voor een loodsmedewerker gespecialiseerd in autobeheer is het voorkomen van schade tijdens het laden en lossen van auto’s een primaire verantwoordelijkheid [11].

Deze uitgebreide reeks taken benadrukt de veelzijdigheid van de functie van loodsmedewerker. Het laat zien dat de rol en de exacte invulling veel verschilt per werkgever. 

Wat zijn de taken van een magazijnmedewerker?

De taken van een magazijnmedewerker bestaan uit het verwerken en laden van bestellingen, het voorbereiden van bestellingen door het verwerken van aanvragen en leveringsorders, het verzamelen van materialen, het inpakken van dozen en het plaatsen van bestellingen in het bezorggebied. Ook het voltooien van leveringen per vrachtwagen of bestelwagen van en naar leveranciers valt hieronder.

Verschilt het salaris van een loodsmedewerker per werkgever?

Ja, het salaris van een loodsmedewerker verschilt. Bij een onderzoek in 2024 vonden we bijvoorbeeld goed betalende bedrijven voor loodsmedewerkers zoals onder andere: AB Zuid-Holland met een maandsalaris van €2.750, gevolgd door TRIXXO met €2.650, en WR, JAMwerkt en Kester uitzendbureau die €2.550 per maand per maand bieden [1]. Ook bij uitzendbureau Prestatie kan je als loodsmedewerker tussen de €2.400 tot €2.800 verdienen.

Er zijn ook regionale salarisverschillen

Verschillen de salarissen van loodsmedewerkers ook per stad?

Ja, een loodswerker krijgt gemiddeld per regio een ander salaris. Dit zijn de gemiddelde lonen van een loodsmedewerker per stad:

  • Eindhoven: €2.325
  • Rotterdam: €2.265
  • Den Haag: €2.100
  • Amsterdam: €2.095
  • Breda: €2.045
  • Den Bosch: €2.015
  • Tilburg: €2.010
  • Zwolle: €1.955
  • Heinenoord: €1.900
  • Utrecht: €1.740[1]

Bij uitzendbureau Prestatie verdienen loodsmedewerkers gemiddeld boven deze gemiddeldes, met minimaal €2.300,- per maand. Let op. De bovenstaande gemiddeldes zijn mede gebaseerd op lonen in 2023. Sinds 1 januari 2024 is het minimummaandloon van een medewerker die 21 jaar of ouders is bij een werkweek van 40 uur €2.069,40. Een verklaring kan ook zijn dat er medewerkers van 18 tot 21 werken, welke een lager loon ontvangen. Het minimum jeugdloon voor een 18-jarige is bijvoorbeeld maar €1.034,70.

<h3>Het salaris van een loodsmedewerker vergeleken met andere logistieke functies</h3>

Het gemiddelde maandsalaris van een magazijnmedewerker in Nederland is €2.101 [1]. Stuwadoors of havenarbeiders, verdienen tussen €1.700 en €2.500 bruto per maand [2], een Dock Workers (dockmedewerkers) hebben gemiddeld salarissen die variëren van ongeveer €2.350 tot €2.800 per maand in 2024 [3]. Dit is 

Startsalaris en Toeslagen
Het startsalaris voor een magazijnmedewerker ligt rond de €1.800 bruto per maand, maar kan oplopen tot €2.500 bruto per maand met ervaring [4]. Er zijn ook aanvullende toelagen voor onregelmatige werktijden [4]. Het startsalaris varieert tussen €2.300 en €2.750 op basis van een 40-urige werkweek [5]. De salarissen worden volgens de CAO-beroepsgoederenvervoer op de 24ste van elke maand uitbetaald [6].

Hoe word je een loodsmedewerker?

Loodsmedewerker kan je vaak worden zonder afgeronde opleiding door te solliciteren bij een logistiek bedrijf. Je kan werk vinden in diverse sectoren zoals postdiensten, distributiecentra, supermarktketens, luchtvaartmaatschappijen en grote detailhandel of online winkels [1]. Voor de meeste banen als loodsmedwerker worden geen specifieke opleidingsvereisten gesteld, maar relevante cursussen of ervaring in logistiek, magazijnwerk of als magazijnassistent kunnen wel helpen om pluspunten te scoren bij je sollicitatie [1]. Hetzelfde geldt voor een MBO-opleiding in logistiek, wat ook een pre is.

Omdat het een best zwaar beroep kan zijn (met de nadruk op ‘kan’). Geldt voor deze functie een minimumleeftijd van 16 jaar. Een heftruckcertificaat (halen) kan vereist zijn voor sommige functies [4].

Vacatures zijn te vinden op jobboards, bedrijfswebsites of via uitzendbureaus [12]. Natuurlijk kan je ze ook gewoon vinden bij onze vacatures. Klinkt dit interessant? Bekijk dan de vacatures voor magazijnmedewerker en logistiek medewerker, deze banen zijn in de praktijk vrijwel hetzelfde.

Veel bedrijven bieden training on-the-job [12], en relevante ervaring in logistiek of magazijnwerk is gunstig [12]. Belangrijke vaardigheden omvatten organisatorische vaardigheden, fysieke uithoudingsvermogen en het vermogen om magazijnmachines te bedienen [12]. Zachte vaardigheden zoals teamwork en communicatie zijn ook belangrijk [12].

Vereiste competenties en vaardigheden voor de baan loodsmedewerker

Dit zijn de vereiste competenties en vaardigheden als je wilt werken als loodsmedewerker:

Doorzettingsvermogen en flexibiliteit

Loodsmedewerkers moeten gemotiveerd en gefocust blijven, zelfs in uitdagende en stressvolle situaties. Hun vermogen om obstakels te overwinnen is belangrijk [12]. Daarnaast is de flexibiliteit om zich aan te passen aan veranderingen en nieuwe situaties van belang. Je krijgt namelijk regelmatig te maken met afwijkende situaties. Onder doorzettingsvermogen hoort ook de bereidheid om te leren en te groeien binnen de rol als loodsmedewerker [12]. Zo kun je op termijn meer loon krijgen in een andere functie.

Omgevingsbewustzijn en samenwerking

Het begrijpen van de werkomgeving en het gebruik van opgedane kennis en ervaring om weloverwogen beslissingen te nemen is belangrijk. Dit draagt namelijk bij aan het bereiken van de organisatiedoelen [12]. Een goede samenwerking binnen het team is ook noodzakelijk, waarbij elke loodsmedewerker en andere logisitieke collega zoals een magazijnmedewerker of heftruckchauffeur, bijdraagt aan een positieve werksfeer en gezamenlijke doelstellingen [12].

Stressbestendigheid en zelfsturing

Het goed functioneren onder druk en het behouden van kalmte en focus in stressvolle situaties zijn belangrijke eigenschappen voor een loodsmedewerker [12]. Onder zelfsturing valt ook het nemen van verantwoordelijkheid voor jezelf nieuwe skills aanleren, je ontwikkeling richting geven, prestaties neerzetten en het stellen en bereiken van persoonlijke doelen [12].

Motivatie en empathie

Het vermogen om enthousiast en gedreven werk uit te voeren van loodsmedewerkers draagt bij aan het succes van het team en daarmee aan het resultaat van de werkgever. Loodsmedewerkers inspireren zichzelf en anderen om doelen te bereiken [1]. Empathie, het vermogen om de gevoelens van anderen te begrijpen en te delen, bevordert positieve relaties en teamwork [1]. 

Aanpassingsvermogen en aandacht voor detail

Aanpassingsvermogen ofwel de capaciteit om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, taken of situaties toont flexibiliteit en openheid voor verandering [1]. Gedetailleerdheid is cruciaal voor de nauwkeurigheid en precisie bij het voltooien van taken [4]. Hierdoor worden fouten in bestellingen en leveringen voorkomen. 

Certificering en communicatie

Het bezit van een heftruckcertificaat is vaak vereist omdat je zware goederen moet verplaatsen en vrachten moet lossen. Goede communicatievaardigheden zijn belangrijk, zowel binnen je team als met leveranciers en klanten. Omdat veel handel internationaal is wordt het spreken en schrijven van Engels vaak gevraagd als vaardigheid. Ook Nederlands spreken en schrijven is belangrijk voor een goede samenwerking en veiligheid op de werkplek [6].

Carrièreperspectieven en doorgroeimogelijkheden voor loodsmedewerkers

Dit zijn de doorgroeimogelijkheden en het carrièreperspectief voor een loodsmedewerker:

Groeimogelijkheden binnen de logistieke sector

Doorgroeimogelijkheden naar een leidinggevende rol:
Loodsmedewerkers hebben de mogelijkheid om door te groeien naar leidinggevende posities zoals teamleider, supervisor of logistiek manager [1][7].

Deze rollen bieden de kans om leiding te geven aan teams en belangrijke beslissingen te nemen binnen de logistieke operaties.

Aanverwante logistieke functies en contractmogelijkheden

Naast doorgroeimogelijkheden kunnen loodsmedewerkers ook overwegen om over te stappen naar gerelateerde functies zoals logistiek medewerker, orderpicker, declarant, expediteur, hef- of reachtruckchauffeur.

Opleidingsmogelijkheden en pensioenvoorzieningen

Loodsmedewerkers hebben de kans om zich verder te ontwikkelen door middel van opleidingen en kunnen bijdragen aan de start van een veelbelovende onderneming en met het bedrijf meegroeien. Hierdoor kunnen ze vaak een hogere positie binnen het bedrijf krijgen doordat ze veel ervaring hebben. Ook een pensioenregeling, 24 vakantiedagen en 3,5 ATV-dagen zijn enkele van de bijkomende voordelen .

Bonussen en andere voordelen

Een bonus van €300 – €600,- voor het aanbrengen van een nieuwe collega? Extra voordelen zoals zoals kortingen op telefoon- en sportclubabonnementen, verzekeringen en winkelen bij diverse merken met korting? Het zijn voordelen die je kan verwachten afhankelijk van het bedrijf waar je gaat werken. Elk bedrijf en iedere werkgever heeft zo zijn eigen voordelen.

Referenties en bronnen voor dit artikel

[1] – https://nl.indeed.com/carrieregids/baan-vinden/functieomschrijving-van-loodsmedewerker
[2] – https://www.mijnzzp.nl/Beroep/1938-Loodsmedewerker/Informatie
[3] – https://www.werkcentralenederland.nl/loodsmedewerker-avonddiensten/
[4] – https://www.youngcapital.nl/werken-in/logistiek/loodsmedewerker
[5] – https://www.werktalent.com/vacatures/productie/loods-medewerker-productieomgeving-dag-of-verschoven-dienst-in-bergen-op-zoom
[6] – https://www.visser.frl/werken-bij-visser/vacatures/loods-medewerker-harlingen/
[7] – https://career.jobbird.com/nl/beroepengids/logistiek/loodsmedewerker
[8] – https://indelogistiekgelderland.nl/beroepen/magazijnmedewerker/
[9] – https://werkenbij.loxam.nl/loodsmedewerker-yardman/
[10] – https://effectiefwerken.com/vacatures/30/loodsmedewerker-schiphol
[11] – https://flexxgroup.nl/vacatures/144/loodsmedewerker-carhandling
[12] – https://www.nationaleberoepengids.nl/loodsmedewerker

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".