Functie: Logistiek teamleider

Een logistiek teamleider is een van de leidinggevende medewerkers. Elke teamleider stuurt een klein team van logistiek personeel aan (zoals logistiek medewerkers, orderpickers en heftruckchauffeurs.  met een magazijn of loods heb je een magazijnmedewerker of meerdere logistieke medewerkers nodig. Ook heeft een teamlead taken zoals het bijhouden van personeelsplanning, het signaleren van problemen binnen het team en deze oplossen. Om dit te realiseren houdt een logistiek teamleider onder andere functioneringsgesprekken en behandelt hij klachten. Een logistiek teamlead verdient daar gemiddeld per €2.921,75 bruto per maand voor (omgerekend €16,99 per uur).

Wat is een teamleider?

Een teamleider of team-lead is iemand die een team van medewerkers aanstuurt. Als team-lead ben je de schakel tussen de collega’s van je team en het management van het bedrijf waar je werkt. Een teamleader zorgt ervoor dat de teamleden weten welke taken er moeten worden uitgevoerd. Een teamleider is in feite gewoon een medewerker van een bedrijf, maar hij of zij beschikt over meer verantwoordelijkheden dan andere werknemers binnen de organisatie. Om welke extra verantwoordelijkheden het hierbij gaat, verschilt per bedrijf. Dit kunnen werkzaamheden zijn zoals: plannen en verdelen van taken, behalen van doelstellingen en zorgen voor een veilige werkomgeving.

Wat doet een teamleider?

Een teamleider is verantwoordelijk voor het leiden van een team werknemers en coördineert hun werkzaamheden. Hij of zij maakt een planning, taakverdeling en zorgt ervoor dat de taken duidelijk zijn voor de medewerkers die hij aanstuurt. Een team-lead is verantwoordelijk voor het behalen van de doelstellingen van zijn team. Andere taken die een teamleider ook uitvoert zijn: het houden van functioneringsgesprekken en het rapporteren aan het management over de voortgang.

Wat doet een teamleider in de logistiek?

Als logistiek teamleider heb je de leiding over een klein team van logistiek medewerkers. Je geeft de leiding aan jouw team, zorgt dat de doelstellingen door jou en je team worden behaald, begeleidt en coördineert de werkzaamheden van werknemers, ontvangt goederen, verzamelt orders en verzend producten. Ook voer je eens in de zoveel tijd beoordelingsgesprekken met je teamleden. Je bent alert en flexibel en zorgt ervoor dat je teamleden het werk optimaal en veilig uitvoeren. Je let daarbij ook goed op het navolgen van wetten, regels en procedures. 

Wat doe je als teamleider logistiek?

Als teamleider logistiek doe je de volgende werkzaamheden: je geeft leiding, zorgt ervoor dat de transport van goederen zonder problemen plaats kan vinden, je organiseert het werk van een team, stuurt logistieke medewerkers aan en werkt samen met je collega’s om de logistieke taken uit te voeren.

Het team met logistieke medewerkers dat je aanstuurt bestaat uit bijvoorbeeld:

• Magazijnmedewerkers
• Logistieke medewerkers
• Order pickers
• Heftruck chauffeurs
• Reachtruck chauffeurs
• Laders en lossers.

Een logistiek teamleider is een functie onder die van manager of supervisor.

Wat zijn de taken die een logistiek teamleider uitvoert?

12 werkzaamheden die een logistiek teamleader uitvoert zijn:

 1. Aansturen van een team met logistiek medewerkers.
 2. Bijdragen aan de werkzaamheden in een logistiek bedrijf.
 3. Bijhouden van personeelsplanning (inclusief verzuim en verlof).
 4. Inwerken van nieuw personeel.
 5. Signaleren en oplossen van problemen binnen het team.
 6. Rapporteren van de ontwikkeling van zijn teamleden aan zijn supervisor.
 7. Oplossen van fouten in zendingen.
 8. Behandelen van klachten.
 9. Houden van functioneringsgesprekken.
 10. Controleren van de kwaliteit van het werk.
 11. Hanteren van de veiligheid in het pand.
 12. Bewaken van de logistieke planning.

Wat is het salaris van een Logistiek teamleider of team-lead?

Het gemiddelde bruto maandsalaris bij een fulltime dienstverband van een logistiek teamleider is: €2.921,75 en het gemiddelde uurloon is: €16,99. Meer details zoals weekloon en 4-wekelijks loon, staan in de tabellen hieronder. Om een goede berekening van het salaris van een logistiek teamleider te maken zijn vier bronnen geraadpleegd: werkzoeken.nl, Indeed.com, Nationale beroepengids en nl.talent.com.

Let op. In de functie teamleider heb je als werknemer vaak nog recht op toeslagen, zoals bij overwerk, avond-, nacht- en weekendwerk en andere toeslagen zoals temperatuurtoeslag. Verder kan het loon kan variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, certificaten, contractvorm en het soort machines waar je mee werkt.

Kanttekening: sinds 1 juli 2023 is het minimumloon gestegen naar €11,51 voor volwassenen van 21 jaar of ouder dit heeft invloed op de berekening van onderstaande gemiddelden en bronnen. De bronnen zijn verzameld op 29 juli 2023.

  salaris logistiek teamleider maandloon gemiddeld
  salaris logistiek teamleider 4wekelijks gemiddeld
  salaris logistiek teamleider weekloon gemiddeld
  salaris logistiek teamleider dagloon gemiddeld
  salaris logistiek teamleider uurloon bruto

  Gemiddelde bruto maandsalaris van een Logistiek teamleider of team-lead bij 40 uur per week:

   

  Geraadpleegde bronnen Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
  Werkzoeken  €                          2.410,00  €                          2.830,00  €                          3.255,00
  Indeed  €                          2.787,00
  Nationale beroepengids  €                          2.500,00  €                          3.500,00  €                          4.500,00
  nl.talent.com  €                          2.487,00  €                          2.570,00  €                          3.088,00
  Gemiddelde salaris:  €                          2.465,67  €                          2.921,75  €                          3.614,33


  Wat verdient een Logistiek teamleider of team-lead?

  Het gemiddelde salaris van een Logistiek teamleider: per maand, 4-weken, week, dag en uur. Gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 grote vacaturebanken.

  Gemiddeld Salaris: Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
  Maandloon  €                 2.465,67  €                 2.921,75  €                 3.614,33
  4-wekelijks loon  €                 2.293,64  €                 2.717,91  €                 3.362,17
  Weekloon  €                    573,41  €                    679,48  €                    840,54
  Dagloon  €                    114,68  €                    135,90  €                    168,11
  Uurloon  €                      14,34  €                      16,99  €                      21,01

  Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen als logistiek teamleider?

  Er zijn twee manieren waarop je de juiste vaardigheden opdoet voor een baan als logistiek teamleider: een opleiding volgen of werkervaring opdoen binnen de logistiek en hogerop klimmen.
  Ook is het belangrijk om te beschikken over kennis van arbeidsmiddelen zoals heftruck en reachtruck, voorraadbeheer en transportplanning. Je bent continu op zoek naar manieren om de logistieke operatie veiliger, efficiënter en duurzamer te kunnen maken.

  Welke doorgroei mogelijkheden heb je als logistiek teamlead?

  Twee doorgroei mogelijkheden die je hebt als logistiek teamleader zijn:
  1. Logistiek coördinator
  2. Logistiek manager

  Welke opleidingen kan je volgen om logistiek teamleider te gaan doen?

  Je kan een van deze opleiding volgen om logistiek teamleider te worden:
  MBO Logistiek Teamleider niveau 3 (BOL/BBL)
  MBO Logistiek Teamleider magazijn niveau 4 (BOL/BBL)
  MBO Logistiek Supervisor niveau 4 (BOL/BBL)

  Welk (opleidings) niveau is teamleider?

  De meeste MBO opleidingen voor logistiek teamleider zijn niveau 3. De eisen om aan deze opleiding te beginnen zijn vaak een vmbo diploma op zak met een gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg of een niveau 2 diploma.

   Welke eigenschappen en competenties heb je nodig als teamleider logistiek?

   6 competenties en vaardigheden die je nodig hebt als magazijnmedewerker zijn:

   1. Plannen
   Je verzorgt de planning van de collega’s die je aanstuurt en werkt hieraan mee.

   2. Organiseren
   Logistieke bedrijven werken altijd strak volgens planning. Als logistiek team-lead is het belangrijk dat je georganiseerd te werk gaat zodat de planning kan worden nageleefd.

   3. Communicatief sterk en sociaal
   Als teamleader stuur je een klein team medewerkers aan. Een goede communicatie tussen jou en je team is daarom enorm belangrijk. Ook zal je communiceren met mensen die hogerop werken zoals bijvoorbeeld aan een supervisor of manager.

   4. Kritisch
   Je bent als teamleider constant op zoek naar manieren om de werkzaamheden nog soepeler en efficiënter te laten verlopen. Een kritisch oog is daarom belangrijk.

   5. Doelgericht
   Je verzorgt de planning van de collega’s die je aanstuurt en zorgt dat deze volgens schema verloopt.

   6. Leiderschap
   Met behulp van verschillende leiderschapsstijlen stuur je jouw team aan en zorg je dat de beoogde resultaten behaald of overtroffen worden

   Wat is het verschil tussen logistiek teamleider en logistiek supervisor?

   Het verschil tussen een logistiek teamleider en logistiek supervisor is hun functie.

   Een logistiek teamleider stuurt een klein team met logistiek medewerkers (magazijnmedewerkers, order pickers, heftruck chauffeurs, reachtruck chauffeurs laders en lossers) direct aan, maar voert ook operationele werkzaamheden uit.

   Een logistiek supervisor is een functie boven die van teamleider. De supervisor werkt in tegenstelling tot de teamleider zelf niet mee aan uitvoerende werkzaamheden. Hij coördineert alleen de mensen die hij aanstuurt en bewaakt de voortgang van alle processen.

   Welke verschillende soorten team-leaders zijn er?

   Er zijn teamleiders in verschillende sectoren. De logistieke sector is er hier één van. Teamleider functies vind je ook in andere sectoren zoals de zorg, horeca en onderwijs. Je hebt zowel tijdelijke teamleader functies als fulltime banen. Er zijn ook functies als assistent teamleider, een assistent ondersteunt de teamleider bij zijn werkzaamheden. Een assistent wordt uiteindelijk vaak zelf een teamlead.

    

   Logistiek teamleider vacatures per regio

   Bekijk alle vacatures als logistiek teamleider per provincie, gemeente of plaats.

   Email Applications CSV

   ×

   Enter an email address, separate multiple emails by ",".