Functie: Logistiek Coördinator

Een logistiek medewerker coördinator werkt binnen een bedrijf met logistieke processen. Daarom zie je dit soort medewerkers vaak binnen logistieke bedrijven met een magazijn. Werknemers met dit beroep zijn op operationeel (en strategisch) niveau bezig met de planning en optimalisatie van logistieke processen met betrekking tot de goederenstroom. Het gemiddelde loon dat een logistiek coördinator daar maandelijks voor ontvangt is €2.763,75 bruto bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Omgerekend is het gemiddelde uurloon van een coördinator €16,07

Wat is een logistiek coördinator?

Een logistieke coördinator is een werknemer die verantwoordelijk is voor het magazijn van een organisatie. Als coördinator zorg je dat het logistieke proces in een magazijn goed verloopt. Dit doe je onder andere door: een efficiënte planning te maken, de goederen en producten te controleren en magazijnmedewerkers te motiveren. Een coördinator is betrokken van de goederenontvangsten tot de export van de goederen.

Is logistiek coördinator hetzelfde beroep als Logistiek supervisor?

Een logistiek coördinator wordt ook wel een logistiek supervisor genoemd. Het zijn twee verschillende beroepen, maar ze kunnen qua werkzaamheden enorm op elkaar lijken afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Logistiek coördinator en logistiek supervisor hebben taken binnen hun functie die op elkaar lijken.

Is logistiek coördinator hetzelfde beroep als een Supply chain coördinator? 

Een logistiek coördinator is in de praktijk vaak hetzelfde beroep als Supply chain coördinator, maar technisch gezien zijn het verschillende beroepen.

De overeenkomsten zijn dat beide coördinatoren de goederenstroom en logistieke processen optimaliseren. Ook zijn beide soort medewerkers verantwoordelijk voor de planning van de benodigde activiteiten voor het logistieke proces, waaronder; mensen, middelen, voorraad, controles, communicatie met de klant en het transportproces. 

In theorie zijn er drie verschillen tussen een Supply Chain coördinator en Logistiek coördinator. De eerste is dat de Supplychain coördinator zich richt op het gehele logistieke proces, terwijl een Logistiek coördinator zich met name richt op de processen binnen het magazijn en de toelevering van goederen en producten. Het tweede verschil is dat de verantwoordelijkheden van een Logistiek Supplychain Coördinator groter zijn. Een medewerker met dit beroep kan meer betrokken worden in processen met betrekking tot de inkoop en het leveranciersmanagement, terwijl de verantwoordelijkheid van een logistiek coördinator beperkt blijft tot de processen met betrekking tot de opslag van producten en goederen, het vervoer van producten en voorraadbeheer. Het derde verschil is dat een supplychain coördinator vaker bij strategische activiteiten betrokken wordt ten behoeve van optimalisatie. Dat komt omdat hij in theorie een breder takenpakket heeft en meer zicht op bottlenecks in de processen. In de praktijk worden deze functienamen door elkaar gebruikt, let dus goed op de activiteiten en werkzaamheden die je vermeld in een vacature.

Wat doet een logistiek coördinator?

Een logistiek coördinator zorgt ervoor dat er altijd genoeg producten en materialen aanwezig zijn in het magazijn en dat deze op tijd en in goede orde geleverd worden. De coördinator houd contact met de klanten over de planning en bestelling. Hij zorgt dat de juiste hoeveelheid producten geleverd word op de gewenste datum en tijd. Ook ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie en het controleren van de producten op kwaliteit en kwantiteit. Een coördinator heeft als doel de logistieke processen te optimaliseren.

Ook heeft een logistiek coördinator leidinggevende taken. Een coördinator zorgt ervoor dat er een haalbare planning is en stuurt magazijnmedewerkers en orderpickers aan.

Welke taken heeft een logistiek coördinator?

Een logistiek coördinator heeft 9 taken:

 1. Administratief verwerken van leveringen.
  2. Bijhouden van magazijnvoorraden.
  3. Regelen van de goederenstromen.
  4. Bijhouden van administratie.
  5. Maken van een haalbare planning.
  6. Controleren van goederen op kwaliteit en kwantiteit.
  7. Aansturen en motiveren van logistiek personeel.
  8. Aanpassen en verbeteren van logistieke processen.
  9. Bijspringen op de werkvloer wanneer de omstandigheden daarnaar vragen.

Een logistiek coördinator houd zich bezig met leidinggeven tot voorraadbeheer en klantencontact. Als logistiek coördinator zijn de werkzaamheden uiteenlopend. Je moet van afwisselend werk houden als je aan de slag wilt als logistiek coördinator.

Wat coördineer je als logistiek coördinator?

Een logistiek coördinator coördineert goederenstromen in een magazijn, groothandel of distributie centrum. De coördinator verzorgt de goederenontvangst. Ook controleert hij de goederen op zowel kwaliteit als kwantiteit. Wanneer de levering niet voldoet aan de verwachtingen dan onderneemt de coördinator actie en zorgt hij voor een passende oplossing afhankelijk van het probleem wat zich voordoet.

Ook zoekt een logistiek coördinator continu naar mogelijkheden om de logistieke processen te optimaliseren. Verder behoren de volgende dingen tot het takenpakket van een coördinator: het maken van planningen, het beheren van het budget en de administratieve afhandeling van leveringen.

Met wie werk je samen als logistiek coördinator?

Als logistiek coördinator geef je niet alleen leiding aan de magazijnmedewerkers, je werkt ook samen met andere leidinggevenden.

Als logistiek coördinator werk je samen met:
1. Logistiek managers
2. Logistiek planner

Wie stuur je aan als logistiek coördinator?

Als logistiek coördinator heb je de leiding over logistiek personeel zoals:

 1. Magazijnmedewerkers
 2. Orderpickers

Waar werkt een logistiek coördinator?

Een logistiek coördinator werkt bij bedrijven met logistieke processen. Een coördinator kan bij vrijwel elk soort bedrijf werkzaam zijn dat een magazijn heeft. Bijvoorbeeld een magazijn waarin voedsel verwerkt, een onderneming die kleding opslaat en distribueert of een elektronicazaak.

De meeste transportbedrijven, zo niet alle, zijn profit- of semi-profitbedrijven.

3 voorbeelden van (semi)profitbedrijven zijn:

 1. Magazijn
 2. Groothandel
 3. Distributie centrum

Als logistiek coördinator spendeer je het grootste gedeelte van je tijd in het magazijn. Administratief werk en de planning doe je op kantoor, net als het voeren van gesprekken met werknemers.

Wat is het salaris van een logistiek coördinator?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een logistiek coördinator is €2.763,75 bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Het gemiddelde uurloon van een coördinator binnen de coördinator logistiek is: €16,07. Meer details zoals weekloon en 4-wekelijks loon, staan in de tabellen hieronder. Om een goede berekening voor het salaris van een logistiek coördinator te maken zijn vier bronnen geraadpleegd: werkzoeken.nl, nl.talent.com, jobted.nl en nl.indeed.com.

Let op. We kunnen concluderen dat de bron: Nationale Beroepgids ofwel gedateerd is omdat het minimumloon in 2023 al €1.934,40 per maand was. Of dat er vooral jongere medewerkers als inpakker. Nationale beroepengids vermeld “Het salaris inpakker is bijgewerkt op 09-02-2023” het minimumloon dat in die periode geldde volgens de Rijksoverheid was (van 1 januari 2023 tot 1 juli 2023) 1934,40 per maand voor een werknemer van 21 jaar of ouder. Het minimumloon voor iemand van 20 was 1547,50, een werknemer van 19 jaar is 1160,65, iemand van 18 jaar 967,20 en iemand van 17 jaar is 764,10

Kanttekening: sinds 1 juli 2023 is het minimumloon gestegen naar €11,51 voor volwassenen van 21 jaar of ouder dit heeft invloed op de berekening van onderstaande gemiddelden en bronnen. De bronnen zijn geraadpleegd op 17 oktober 2023. Het nettoloon van een inpakker is afhankelijk van belastingen en toeslagen per individu.

salaris inpakmedewerker maandloon maand
salaris inpakmedewerker 4-wekelijks loon
Salaris inpakmedewerker weekloon logistiek
salaris inpakmedewerker dagloon bruto
salaris inpakmedewerker uurloon uur

Gemiddelde bruto maandsalaris van een logistiek coördinator bij een 40-urige werkweek:

Geraadpleegde bronnen Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
Werkzoeken.nl  €                          2.215,00  €                          2.605,00  €                          3.000,00
nl.talent.com  €                          2.500,00  €                          2.852,00  €                          3.497,00
Jobted.nl  €                          2.312,00  €                          2.658,00  €                          4.820,00
nl.indeed.com    €                          2.940,00  
Gemiddelde salaris:  €                          2.342,33  €                          2.763,75  €                          3.772,33

Wat verdient een coördinator in de logistieke sector?

Het gemiddelde salaris van een coördinator logistiek is €2.763,75 per maand. In de tabel hieronder staan het omgerekend loon per jaar, half jaar, kwartaal, maand, 4-weken, 3-weken, 2-weken, week, dag en uur. Deze berekening is gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 grote vacaturebanken.

Gemiddeld Salaris: Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
Jaarlijks inkomen  €               28.108,00  €               33.165,00  €               45.268,00
Halfjaarlijks salaris  €               14.054,00  €               16.582,50  €               22.634,00
Salaris per kwartaal  €                 7.027,00  €                 8.291,25  €               11.317,00
Maandloon  €                 2.342,33  €                 2.763,75  €                 3.772,33
4-wekelijks loon  €                 2.178,91  €                 2.570,93  €                 3.509,15
3-wekelijks loon  €                 1.634,19  €                 1.928,20  €                 2.631,86
2-wekelijks loon  €                 1.089,46  €                 1.285,47  €                 1.754,57
Weekloon  €                    544,73  €                    642,73  €                    877,29
Dagloon  €                    108,95  €                    128,55  €                    175,46
Uurloon  €                      13,62  €                      16,07  €                      21,93

Welke opleidingen kun je volgen om logistiek coördinator te worden?

Doorgroeien tot logistiek coördinator is ook mogelijk. Je kunt beginnen als orderpicker en vervolgens aan de slag als meewerkend voorman. Als assistent van de voorman leer je alles over leidinggeven en het managen van een magazijn.

Kun je een cursus volgen om logistiek coördinator te worden?

Je kan een cursus volgen om logistiek coördinator worden. Het is niet noodzakelijk om een volledige opleiding zoals MBO manager Transport en logistiek te volgen. Een voorbeeld hiervan is de cursus “Magazijn”. Hierin leer je hoe de processen in het magazijn werken en hoe je jouw werknemers motiveert. Je hebt dan geen specifieke opleiding nodig, maar veel werkgevers vragen wel om een heftruckdiploma, VCA-certificaat, MBO werk- en denkniveau en ervaring in de logistieke sector. Wat er precies van je verwacht word hangt af van het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Wat is een VCA-certificaat?

Een VCA-certificaat is een diploma waarmee je kan aantonen dat er aan verplichtingen vanuit de Arbowet word voldaan. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Je kan een VCA basis of vol halen binnen een dag. In de vca-cursus leer je alles over de Arbowetgeving, gevaarlijke stoffen, etikettering, en brand- en explosiegevaar, handgereedschap, gereedschapsmachines en werken op hoogtes.

Wat is een heftruckcertificaat?

Een heftruck certificaat is een diploma dat aantoont dat iemand over de juiste kennis en vaardigheden beschikt om op een veilige manier een heftruck te besturen. Een werknemer is juridisch verplicht een geldig certificaat te behalen om te mogen rijden op een heftruck en de heftruck te controleren. Om een vorkheftruckcertificaat te behalen volgt de werknemer een cursus tot heftruckchauffeur. Deze cursus duurt bij de meeste opleiders 1 of 2 dagen en duurt 6 tot 12 uur in totaal. Je kan een bedrijf inhuren dat bij jou op locatie medewerkers opleidt om te rijden met een heftruck. Je kan er ook voor kiezen om je werknemers bij de opleider zelf een cursus te laten volgen. De kosten hiervoor variëren op basis van de duur van de cursus, de opleidingsvorm en werkwijze van de aanbieder. Zo kan een simpele heftruckchauffeur cursus al beginnen bij €125,-, maar kan een intensieve training van 6 uur €300,- tot €500,- (per persoon) kosten. Voor 2 opeenvolgende dagen is dat al snel €600,- tot €1.000,- (per werknemer of groep).

Welke 6 competenties en eigenschappen heb je nodig als logistiek coördinator?

1. Plannen
Als coördinator heb je zicht op het verloop van processen, de tijd en middelen die nodig zijn voor activiteiten. Op basis van deze informatie zorg je voor een haalbare planning.

2. Organiseren

Als logistiek coördinator informeer je de werknemers die je aanstuurt over de planning. Je zorgt ervoor dat alle logistieke processen zo soepel mogelijk verlopen.

3. Communiceren

Als logistiek coördinator heb je veel contact met mensen. Of dit nu klanten, werknemers of andere leidinggevenden zijn. Het is belangrijk dat je op de juiste manier communiceert.

4. Resultaatgerichtheid
Als coördinator zorg je ervoor dat het gewenste resultaat wordt behaald.

5. Klantgericht

Een coördinator houdt contact met klanten over de planning en bestelling.
6. Leidinggeven

Als logistiek coördinator moet je de leiding kunnen nemen en keuzes durven maken waar niet iedereen blij mee is.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een logistiek coördinator?


Als logistiek coördinator heb je de mogelijkheid om door te groeien naar 3 functies:
1. Logistiek manager.

2. Logistiek engineer.

3. Logistiek planner.

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".