Functie: inpak medewerker

Een inpak medewerker is een werknemer die producten verpakt, inpakt en verzendklaar maakt. Vaak werkt deze medewerker in een fabriek, magazijn of distributiecentrum. Naast het inpakken van goederen heeft de medewerker ook taken zoals het plakken van stickers en uitvoeren van kwantiteit- en kwaliteitcontroles. Het gemiddelde loon dat een inpakmedewerker daar voor ontvangt is €2.110,00 bruto bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Omgerekend is het gemiddelde uurloon van een inpakker €12,27.

Wat is een inpakmedewerker?

Een inpak medewerker is een werknemer die goederen of producten verpakt. Een inpakker houdt zich bezig met bestellingen verzendklaar maken. Wat voor goederen of producten de werknemer verpakt hangt af van het bedrijf waar hij werkzaam is. Omdat een inpakmedewerker hoofdzakelijk producten en goederen inpakt wordt deze functie ook wel inpakker of packer genoemd.

Is de functie inpakker een beroep?

Ja, de functie inpakker is een beroep. Deze baan wordt ook wel packer of inpak medewerker genoemd. Je komt deze baan voornamelijk tegen bij logistieke bedrijven die hoge volumes orders en bestellingen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld een fabriek, magazijn of distributiecentrum zijn. De werkzaamheden: inpakken, verpakken en verzendklaar maken van producten, kunnen ook onderdeel zijn van een bredere functie, zoals magazijnmedewerker of logistiek medewerker.

Wat doet een inpakmedewerker?

Een inpakmedewerker verpakt goederen. Zijn taak is om ervoor te zorgen dat bestellingen zo snel mogelijk en compleet naar hun bestemming kunnen worden verzonden of om producten beschermd te verpakken voor opslag of vervoer. Wat je als packer precies doet, hangt af van de producten waarmee je werkt en waar je werkzaam bent.

Welke taken heeft een inpak medewerker?

8 taken die een inpak medewerker uitvoert zijn:

 1. Inpakken van bestellingen, dozen, goederen
 2. Uitvoeren van kwaliteitscontrole
 3. Plakken van stickers op dozen en pakketten
 4. Verwerken van bestellingen
 5. Vouwen van dozen
 6. Instellen en bedienen van inpakmachines
 7. Stapelen van dozen en pallets.
 8. Schoonhouden van de werkplek.

Een inpak medewerker beweegt veel en voert veel repeterend werk uit (repeterend = dezelfde werkzaamheden en handelingen herhaaldelijk uitvoeren).
Een packer kan bij verschillende bedrijven werken, maar heeft vaak dezelfde taken.

Waar werk je als inpakker?

7 plaatsen waar je kan werken als inpakker zijn:

 1. Fabriek
 2. Magazijn
 3. Distributiecentrum
 4. Webshop
 5. Groente-/fruitboer
 6. Opslagplaats
 7. Postorderbedrijven

Welke soorten inpak medewerkers zijn er?

Dit zijn 5 soorten inpakmedewerkers:

1. Inpak medewerker fabriek (goederen, materialen of eindproducten verpakken)
2. Inpakmedewerker groothandel (bulkgoederen en opslag voor B2B klanten)
3. Inpak medewerker webshop (bestellingen in e-commerce magazijn klaarmaken)
4. Inpak medewerker groente- en fruitsector. (inpakker bij een fruitteler of groenteteler)
5. Logistiek inpak medewerker (inpakker bij een opslag, magazijn of distributie centrum)

Wat voor soort producten en goederen pakt een inpakker in?

Het soort goederen of producten dat een inpakker inpakt is afhankelijk van het logistieke bedrijf waar hij werkt. Een inpak medewerker in de groente- en fruitsector pakt verschillende soorten groente en fruit in, terwijl een inpakmedewerker in een magazijn uiteenlopende non-food producten inpakt en verzendklaar maakt. Dit kunnen uiteenlopende producten zijn zoals kleding, meubels en elektronica. Een inpakmedewerker die werkt in een fabriek of groothandel zal bijvoorbeeld vaker (ruwe) materialen zoals hout, mineralen, steen, tegels of voedselwaren verpakken. Ook deze inpakmedewerkers kunnen echter eindproducten verpakken, zoals de collies met frisdranken, vleeswaren (supermarktproducten), elektronische producten en kleding.

Moet een inpakmedewerker handmatig producten verpakken?

Of een inpakmedewerker handmatig of machinaal producten moet verpakken is afhankelijk van twee dingen. Als eerste is het afhankelijk van het soort producten of goederen dat het bedrijf verwerkt. Ten tweede ligt het aan de mate van automatisering van het bedrijf en de machines / installaties waarmee gewerkt wordt. Bij logistieke bedrijven kom je daarom inpakkers tegen die: enkel handmatig producten verpakken, producten inpakken waarbij ze ondersteund worden door hulpmiddelen of installaties en zelfs inpakkers die alleen een loopband hoeven te monitoren. Tot slot zijn er ook inpakkers die werken in een magazijn of fabriek waarin een gedeelte van het verpakkingsproces geautomatiseerd is, waardoor ze slechts enkele handelingen handmatig hoeven uit te voeren. Voorbeelden hiervan zijn producten verzamelen op containers, steekproeven en controles uitvoeren of producten plaatsen op een lopende band.

Is het beroep inpak medewerker een seizoensgebonden beroep?

Het beroep inpak medewerker is voor specifieke soorten inpakmedewerkers seizoensgebonden. Dit is afhankelijk van het bedrijf waar zij werken. Zo is de functie inpakmedewerker in de groente- en fruitsector vaak een seizoensgebonden beroep.

Er is significant meer vraag naar inpakmedewerkers tijdens de oogstseizoenen (denk aan asperges steken of aardbeien plukken). Ook in de zomer is er meer vraag naar inpakkers omdat er dan het meeste werk te verrichten is. Op andere momenten zijn er ook inpakkers nodig, maar in minder grote hoeveelheden.

Binnen het fabriek- en magazijnwerk schommelt de vraag naar inpakmedewerkers minder. Daarom is een functie als packer in een magazijn vaak geen seizoensgebonden functie. Afhankelijk van het soort logistieke bedrijf en de producten die zij opslaan en distribueren kan dit echter nog steeds een seizoensgebonden beroep zijn.

In veel gevallen zijn de schommelingen echter korter. Denk aan periodes zoals de aanloop naar feestdagen (sinterklaas en kerst), rondom commerciële dagen zoals black friday of tijdens andere periodes waarin hoge kortingen worden gegeven. Er zijn bij veel (logistieke) bedrijven dus pieken in de vraag naar inpakkers.

Een baan als inpakmedewerker is door deze schommelingen ook geschikt als vakantiebaan of tijdelijke baan. In veel gevallen wordt inpakken ook als onderdeel gezien van een andere functie, zoals magazijnmedewerker of logistiek medewerker. Door de variatie in taken die bij deze beroepen horen zijn deze functies vaak minder gevoelig voor seizoensschommelingen, vaak kan je ook in deze functies beginnen of ernaar doorgroeien.

Wie zijn de collega’s van een inpak medewerker?

Als inpakmedewerker heb je verschillende collega’s. Afhankelijk van je werkplek, werk je bijvoorbeeld samen met order pickers. Orderpickers verzamelen de producten die jij als packer vervolgens inpakt. Met hen krijg je daarom doorgaans ook het meest te maken. In bijna elk magazijn werk je daarnaast samen met logistiek medewerkers of magazijnmedewerkers. Omdat zij een allround functie hebben binnen het magazijn krijg je ook vaak met hen te maken. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat zij de spullen controleren of naar de vrachtwagens brengen die jij hebt ingepakt.

Verder kan je team bestaan uit productiemedewerkers, operators en heftruckchauffeurs. Over het algemeen geldt dat hoe groter het magazijn is, hoe meer “chauffeurs” je als collega’s hebt en hoe meer leidinggevenden je kan tegenkomen. In een klein magazijn is dat vaak een rechtstreeks leidinggevende of een aangewezen persoon.
In grotere organisaties zijn je leidinggevenden bijvoorbeeld: assistent teamleider, teamlead (teamleider), (logistiek) supervisor, operations manager, locatie manager en/of de directie.

Op welke tijden werk je als inpak medewerker?

Als inpak medewerker werk je meestal in een shift van 6 tot 10 uur. Het kan zijn dat je in de ochtend begint, de middag, de avond of zelfs in de nacht. Je werkt als inpakker meestal in ploegendienst.

Dat komt omdat logistieke bedrijven doorgaans langer open zijn dan een kantoor. Sommige logistieke magazijnen of distributiecentra zijn zelfs 24/7 open. Deze openingstijden zijn ook de reden dat je als inpak medewerker vaak in ploegendienst werkt. Je moet daarom dus wel een beetje flexibel zijn qua werktijden. In het weekend of ’s nachts werken hoort er bij sommige bedrijven bij. Je krijgt hier wel toeslagen voor.

De exacte tijden worden vooraf vaak goed aangegeven. De tijden waarop je werkt liggen aan het bedrijf waar je gaat werken, hoe zij de logistieke operatie hebben ingericht en wat voor soort producten zij opslaan en distribueren.
Vaak kan je als medewerker wel kiezen of je overdag, in de avond of nacht wilt werken.

Kan je overdag werken als inpakker?

Bij zowel kleine als grote bedrijven is het vaak mogelijk om alleen overdag te werken. Dit zijn wel de functies die als eerste vervuld zijn. Over het algemeen werk je als inpakker wel in ploegendienst. Dat betekent dat de tijden waarop je werkt ondanks dat je overdag werkt kunnen variëren. Dit heeft met name te maken met de schommeling in drukte. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt komt het ook regelmatig voor dat je moet overwerken.

Kan je parttime werken als inpak medewerker?

Ja, zeker bij de seizoensgebonden varianten van het beroep. De inpakkers die gezocht worden voor niet seizoensgebonden functies zijn echter vaak fulltime. De logistiek kent naast seizoenswerk namelijk weinig parttime functies.

Kan je fulltime werken als inpak medewerker?

Ja, de meeste logistieke bedrijven zoeken juist naar een fulltime inpak medewerker. Hoe meer jij bezig bent met je beroep, hoe makkelijker en sneller jij het kan uitvoeren. Dat is voor een bedrijf natuurlijk ook fijn. Daarnaast hebben logistieke bedrijven vaak een constante stroom aan goederen en orders die verwerkt moeten worden. Daarom kan je bij bijna alle logistieke bedrijven fulltime werken.

Wat is het salaris van een inpak medewerker?

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een inpak medewerker is €2.110,00 bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Het gemiddelde uurloon van een inpakker is: €12,27. Meer details zoals weekloon en 4-wekelijks loon, staan in de tabellen hieronder. Om een goede berekening van het salaris van een inpakmedewerker te maken zijn vier bronnen geraadpleegd: loonwijzer.nl, nationaleberoepengids.nl, youngcapital.nl en nl.indeed.com.

Let op. De gemiddelde lonen kunnen een vertekend beeld geven voor volwassenen (van 21 jaar of ouder). Dat is af te leiden aan de hoogte van de lonen. Nationale beroepengids vermeldt “Het salaris inpakker is bijgewerkt op 09-02-2023”. Het minimumloon dat in die periode was volgens de Rijksoverheid  (van 1 januari 2023 tot 1 juli 2023) €1.934,40 per maand voor een werknemer van 21 jaar of ouder.

Het minimumjeugdloon voor iemand van 20 was €1.547,50, voor een werknemer van 19 jaar was dat €1.160,65 en iemand van 18 jaar ontving minimaal €967,20. Dit verklaart het lage loon van €1.200 bij Nationale beroepengids en ook het gemiddelde lage salaris van €1.146,00 bij Loonwijzer.

Bij het beroep packer heb je als werknemer vaak nog recht op toeslagen, zoals bij overwerk, avond-, nacht- en weekendwerk en andere toeslagen zoals temperatuurtoeslag. De daadwerkelijke hoogte kan daardoor hoger zijn dan het basissalaris waarop de gemiddelden berekend worden. Verder kan het loon variëren afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau, certificaten, contractvorm en het soort machines waar je mee werkt.

Kanttekening: sinds 1 juli 2023 is het minimumloon gestegen naar €11,51 voor volwassenen van 21 jaar of ouder dit heeft invloed op de berekening van onderstaande gemiddelden en bronnen. De bronnen zijn geraadpleegd op 17 oktober 2023. Het nettoloon van een inpakker is afhankelijk van belastingen en toeslagen per individu.

salaris inpakmedewerker maandloon maand
salaris inpakmedewerker 4-wekelijks loon
Salaris inpakmedewerker weekloon logistiek
salaris inpakmedewerker dagloon bruto
salaris inpakmedewerker uurloon uur

Gemiddelde bruto maandsalaris van een Lader en losser bij een 40-urige werkweek:

Geraadpleegde bronnen Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
Loonwijzer  €                          1.146,00    €                          2.838,00
Nationale beroepengids  €                          1.200,00  €                          1.500,00  €                          1.800,00
Youngcapital  €                          1.995,00  €                          2.100,00  €                          2.500,00
nl.indeed.com    €                          2.730,00  
Gemiddelde salaris:  €                          1.447,00  €                          2.110,00  €                          2.379,33


Wat verdient een lader en losser in de logistiek?

Het gemiddelde salaris van een lader en losser is €2.423,33 per maand. In de tabel hieronder staan het omgerekend loon per 4-weken, week, dag en uur. Deze berekening is gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 grote vacaturebanken.

Gemiddeld Salaris: Laag salaris Gemiddeld salaris Hoog salaris
Maandloon  €                 1.447,00  €                 2.110,00  €                 2.379,33
4-wekelijks loon  €                 1.346,05  €                 1.962,79  €                 2.213,33
Weekloon  €                    336,51  €                    490,70  €                    553,33
Dagloon  €                      67,30  €                      98,14  €                    110,67
Uurloon  €                        8,41  €                      12,27  €                      13,83

Welk opleidingsniveau heb je nodig om aan de slag te gaan als inpak medewerker?

Je hebt geen diploma nodig om gelijk aan de slag te kunnen gaan als inpak medewerker. Meestal kun je met vmbo-werk- en -denkniveau al aan de slag. Soms vraagt de werkgever wel om een VCA-diploma. Met een VCA diploma laat je zien dat je basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Binnen sommige bedrijven krijg je de mogelijkheid dit diploma te behalen met een een- of tweedaagse cursus. Ook is het belangrijk dat je het niet erg vind om herhalend werk te doen. Je doet als packer namelijk veel van dezelfde werkzaamheden.

Daarnaast moet je ook een beetje  flexibel zijn. Grote kans dat je in ploegendiensten werkt en soms ’s avonds, ’s nachts en in het weekend moet werken.

Welk eigenschappen en competenties heb je nodig om als inpak medewerker aan de slag te gaan?

8 eigenschappen en competenties die je nodig hebt als inpakmedewerker zijn:

 1. Gestructureerd te werk kunnen gaan.
Je werkt snel en efficiënt zodat de pakketten volgens planning de deur uit kunnen gaan.
  2. Goed zijn in routinewerk
  Je doet veel herhalend werk als inpak medewerker. Het is belangrijk dat je van routine werk houd.
  3. Fysiek in orde (fit, met een goede conditie)

  Je bent veel met je handen bezig en vaak in beweging. Een goede gezondheid is daarom een must.
  4. Samenwerken
Je werkt samen met een ploegendienst en andere collega’s.
  5. Flexibel
Je werkt in ploegendiensten.
  6. Nauwkeurig werken
Je werkt nauwkeurig en zorgt ervoor dat pakketten in goede orde worden verpakt en worden verzonden.
  7. Zelfstandig werken. Je kan zelfstandig aan de slag met instructies die je hebt gekregen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als inpak medewerker?

Als inpakmedewerker kan je doorgroeien naar een leidinggevende functie wanneer je genoeg ervaring hebt. Ook kun je doorgroeien naar gerelateerde beroepen zoals order picker of heftruckchauffeur (hier is wel een heftruck certificaat voor nodig).

Welke beroepen lijken veel op inpakmedewerker?

Beroepen die veel op inpakmedewerker lijken zijn magazijnmedewerker, logistiek medewerker en orderpicker. Als logistiek medewerker en magazijnmedewerker ben je vaak ook verantwoordelijk voor het verzendklaar maken van producten en orders. Inpakken is een deel van deze functies. De functie Orderpicker lijkt ook veel op inpakmedewerker, je bent bij deze baan ook bezig met controles uitvoeren en soms ook producten inpakken. Het verschil is dat je als orderpicker vooral orders aan het verzamelen bent, terwijl je ze als inpakker hoofdzakelijk inpakt.

Wil je weten wat een orderpicker doet?

Een orderpicker verzamelt dus hoofdzakelijk producten, lopend of met behulp van een heftruck of reachtruck. Als je wilt weten wat je doet als orderpicker kan je hier de functieomschrijving van orderpicker lezen.

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".