Functie: Cargadoor

Als rederij of haven kan je een Cargadoor aannemen of extern inhuren. Iemand die de functie Cargadoor of Scheepsagent heeft, zorgt dat de logistieke processen in de haven soepel verlopen. Hij bemiddelt tussen verlader en reder, stelt contracten op, plant en coördineert logistieke processen en activiteiten rondom het laden en lossen in de haven. Op 

deze pagina lees je wat een Cargadoor is, wat hij doet, hoeveel hij verdient en over welke competenties hij moet beschikken. Personeel met de functie Cargadoor dient minimaal een MBO-3 diploma te bezitten en verdient gemiddeld €2.675,- per maand, omgerekend €15,55 per uur. 

Wat is een Cargadoor?

Een Cargadoor is een medewerker die in een haven werkt en transportcontracten tot stad brengt tussen de aanbieder van een lading (verlader) en reder (eigenaar van een schip of schepen). Deze functie valt in in de beroepsfamilie expediteurs en inklaringsagenten. De Cargadoor vertegenwoordigt voor zijn beroep vaak een rederij (bedrijf dat meerdere schepen exploiteert). Daarom wordt de functie cargadoor ook wel Scheepsmakelaar genoemd, een werknemer met dit beroep behandelt alle scheeps- en vervoerszaken die betrekking hebben tot de lading van (vracht)schepen. Als Scheepsbevrachter verricht de Cargadoor ook logistieke activiteiten. Zo organiseert en coördineert hij o.a. het laad- en losproces van schepen, waardoor het logistieke proces efficiënt en volgens planning verloopt.

Wat is het verschil tussen een cargadoor en expediteur?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen de functies cargadoor en expediteur:
• De cargadoor vertegenwoordigt de rederij (bevrachter), een expediteur vertegenwoordigt de vervoerder (vervrachter).
• De cargadoor richt zich hoofdzakelijk op zeevrachten, een expediteur richt zich doorgaans op meerdere vervoersmiddelen en -methodes.

Wat doet een Cargadoor?

Een Cargadoor zorgt dat schepen zonder problemen een haven kunnen binnenvaren, een vracht lossen of bevracht worden en de haven weer uitvaren. In zijn rol als Scheepsagent regelt hij alle logistieke organisatie, coördinatie en administratie rondom dit proces. De Cargadoor stelt hierbij transportcontracten op tussen de verlader en reder. Deze werknemer regelt ook de administratie met betrekking tot wet- en regelgeving voor (vracht)schepen of rederijen en coördineert de logistieke processen binnen de haven. In zijn functie communiceert hij met Stuwadoors over het laden en lossen containers, met klanten over opslagmogelijkheden voor goederen en met expediteurs en de douane over afspraken m.b.t. de binnenkomende en uitgaande (zee)vrachten.

Welke werkzaamheden verricht een cargadoor medewerker?

Dit zijn 15 taken die een cargadoor uitvoert:

1. Brengt transportcontracten tussen reder en verlader tot stand.
2. Stelt vervoerscontracten op en onderhandelt.
3. Bemiddelt tussen reder en verlader.
4. Onderhoud contact met de rederij en vervrachter.
5. Behandelt scheeps- en vervoerszaken.
6. Controleert; aanvragen van verladers, contracten, vergunningen en vervoersdocumenten.
7. Houdt de administratie bij.
8. Maakt en verstuurt facturen.
9. Stelt planningen op voor logistieke processen en activiteiten in de haven.
10. Sluit overeenkomsten met transporteurs.
11. Coördineert het laad- en los proces volgens planning.
12. Regelt de formaliteiten voor schip en lading.
13. Ontvangt schepen en draagt zorg voor de bemanning.
14. Wijst schepen een ligplaats toe in de haven.
15. Verzorgt de opslag en vervoer van goederen op de boot of in de loods.

De exacte werkzaamheden en taken van een cargadoor of scheepsagent variëren per werkgever. Zo kan de nadruk op specifieke taken liggen of het takenpakket juist breder zijn. Dit is afhankelijk van de mate van automatisering, maar ook van de exacte rol.

Waar werkt een cargadoor?

Een cargadoor of scheepsagent werkt altijd in een haven en is daar overal te vinden, zowel op het kantoor als in de haven zelf. Mensen met dit beroep werken bijvoorbeeld in grote havens (zoals de Rotterdamse haven), maar ook in kleinere havengebieden (zoals de Port of Harlingen). Cargadoors werken vaak voor een reder (persoon) of rederij (bedrijf). Ofwel een partij die schepen exploiteert in de vaart. Een reder hoeft een schip niet te bezitten om deze te exploiteren.

Welke competenties moet je als cargadoor hebben?

7 Belangrijke competenties voor een cargadoor:

 1. Communicatief vaardig
 2. Plannen
 3. Organiseren
 4. Leidinggeven
 5. Klantvriendelijk (klantgericht)
 6. Autonomie
 7. Stressbestendig

Bij internationaal transport komen administratieve lasten kijken, is logistieke organisatie vereist en vervoer noodzakelijk. Een expediteur en transporteur kunnen deze zaken voor jouw bedrijf verzorgen. Dit is een motivatie voor veel ondernemers om het transport uit te besteden aan een professionele expediteur of transporteur.

Expediteurs onderhandelen bijvoorbeeld over de (handels)voorwaarden en prijs voor de verzending van goederen, denk aan: incoterms zoals FOB en EXW (bij import van goederen) of CFR en DAP (bij het exporteren van goederen). Deze afkortingen verwijzen naar afspraken over: wie, wanneer voor welk deel verantwoordelijk is voor de goederen die jij als bedrijf verstuurt. Ken je de begrippen niet? Dan is een expediteur zeker gewenst.

  Wat is het salaris van een cargadoor?

  Het gemiddelde salaris van een cargadoor is €2.675,- per maand, omgerekend €15,55 per uur. Dit is een bruto loon, gebaseerd op een 40-urige werkweek.

  Om een representatief en accuraat beeld te geven van een laag, gemiddeld en hoog salaris voor een cargadoor, heeft uitzendbureau Prestatie een berekening gebaseerd op vier verschillende bronnen: “Nationale beroepen gids”, “Indeed”, “Jobbird” en “nl.talent.com”. De salarishoogte is gebaseerd op een maandelijkse basis o.b.v. een 40-urige werkweek. Dit zijn bruto bedragen, exclusief toeslagen zoals; vakantiegeld, overuren en andere bijzondere toeslagen zoals avond-, nacht- en weekendtoeslagen. Bij veel logistieke vacatures wordt er gewerkt in ploegendienst, daarom zijn er vaak toeslagen op het loon van toepassing.

  Opmerkingen: Bij de bronnen Indeed en Jobbird ontbrak een gemiddeld salaris. Daarom is het middelpunt van het de twee uiterste salarissen als gemiddeld salaris genomen.

  salaris functie cargadoor maandloon

   

  Gemiddeld bruto maandsalaris, excl. toeslagen van een Cargadoor bij een werkweek van 40 uur

  Bron
  Laag salaris
  Gemiddeld salaris
  Hoog salaris

  1. Nationale beroepengids

  € 1900

  € 2700

  € 3500

  2. Indeed

  € 2300

  € 2650

  € 3000

  3. Jobbird

  € 2000

  € 2750

  € 3500

  4. nl.talent.com

  € 2500

  € 2600

  € 3390

  Gemiddelde

  €2175

  € 2675

  € 3347,50


  Wat verdient een expediteur?

  Het gemiddelde salaris van een expediteur per: maand, 4-weken, week, dag en uur. Gebaseerd op de salarisindicatie gemiddelden van 4 erkende bronnen.

  Laag

  Gemiddeld

  Hoog

  Per maand

  2175,00

  € 2675,00

  € 3347,50

  Per 4 weken

  2023,26

  € 2488,37

  € 3113,95

  Per week

  515,47

  € 622,09

  € 778,49

  Per dag

  505,58

  € 124,42

  € 155,70

  Per uur

  € 101,16

  € 15,55

  € 97,31


  Welke opleiding heb je nodig om te werken als cargadoor?

  Om te werken als cargadoor heb je minimaal een diploma nodig voor een logistieke opleiding  op MBO niveau 3 of 4. Het niveau dat je nodig hebt is afhankelijk van de studierichting die je volgt. Wil je een cargadoor worden? Dan kan je het beste een logistieke opleiding voor scheepvaart of havenlogistiek volgen.

   

  Voorbeelden van opleidingen die je kan volgen om cargadoor te worden zijn:

  • MBO-3 Opleiding: Coördinator havenlogistiek (havenoperaties)
  • MBO-4 Opleiding: Manager Havenlogistiek
  • MBO-4 Opleiding: Specialist internationale havenlogistiek
  • MBO-4 Opleiding: Specialist Transport en Logistiek
  • MHBO opleiding: Cargadoor (STC) 

  Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een cargadoor?

  1. Expediteur (lijkt veel op cargadoor)
  2. Leidinggevende
  3. Havenmeester
  4. Ondernemer

  Welke andere functies zijn er binnen de logistiek?

  Binnen de havenlogistiek zijn er nog genoeg logistieke functies zoals; expediteur, stuwadoor, havenmedewerker, reachtruckchauffeur en heftruckchauffeur. Is de wind van de haven iets te fris? Dan kun je bijvoorbeeld ook reach-/heftruckchauffeur, logistiek medewerker of magazijnmedewerker worden in een magazijn of distributiecentrum.

  Vacatures als cargadoor

  Momenteel zijn er geen vacatures als cargadoor bij ons uitzendbureau beschikbaar. Wilde je solliciteren als cargadoor? Stuur een open sollicitatie en check zeker onze functie beschrijving van expediteur, onderaan die pagina vind je ook expediteur vacatures. Deze functies hebben namelijk veel overlap met de functie van cargadoor of scheepsagent.

   

   

   

  Email Applications CSV

  ×

  Enter an email address, separate multiple emails by ",".