Binden en boeien

Het behouden van werknemers ook wel het binden en boeien van medewerkers genoemd, is een van de grootste uitdagingen voor werkgevers in 2024-2025. Investeren in het binden en boeien van medewerkers is nóg belangrijker voor bedrijven die moeite hebben met personeel werven als gevolg van arbeidsmarktkrapte. Want hoe meer mensen je kan binden, hoe minder je er hoeft te werken natuurlijk. Dat aandacht schenken aan medewerkerstevredeheid een noodzaak is geworden is duidelijk.

“30% van de medewerkers heeft het afgelopen jaar gesolliciteerd naar een baan bij een andere organisatie. Ruim een derde (35%) is van plan dit te doen. Zelfs bij de groep enthousiastelingen, de promoters, is de loyaliteit minder dan voorheen. In 2023 solliciteerde nog 15% van de promoters naar een functie elders; in 2024 is dat 25%.” Aldushet medewerkersbelevingsonderzoek bij Integron (uitgevoerd onder ruim 5.000 werknemers verdeeld over dertien branche)s.

In dit artikel ga ik daarom dieper in op hoe je medewerkers kunt binden en boeien door te focussen op werknemerswensen en -behoeften. Ik geef praktische tips en strategieën om een aantrekkelijke werkplek te creëren waar werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Het zal je

Wat betekent medewerkers binden en boeien?

Medewerkers binden en boeien betekent dat je de band tussen jou als werkgever en je medewerkers versterkt. Doordat de medewerker hoort, ziet en ervaart dat jij het beste met hem voorhebt, zal hij zich eerder binden aan jouw bedrijf en zich loyaler opstellen. Dit verlaagt het personeelsverloop.

De eerste stap is ‘boeien’. In deze stap trek je de aandacht van (potentiële) medewerkers met een pitch waardoor ze zich aan jou willen binden. Dat betekent niet alleen dat je net wat meer loon betaalt of 5% betere arbeidsvoorwaarden hebt dan een concurrerend bedrijf. Nee, deze stap gaat het om het zichtbaar maken dat je een goede werkgever bent die de behoefte van zijn personeel vooropstelt. Dit lukt over het algemeen veel werkgevers wel. De tweede stap is binden.

Stap 2 is wat moeilijker. Waarom? Omdat praatjes geen gaatjes vullen. Heb je zaken wat aangedikt in je ‘werkgevers-pitch’? Dan val je snel door de mand. Er staat dan een gat tussen imago (hoe je ervaren wordt door werknemers) en identiteit (hoe je wilt overkomen als bedrijf). Dat is ook precies de reden dat je werknemers wilt betrekken in het formuleren van je pitch. Je vraagt hen ook geregeld om feedback om hun werktevredenheid te verhogen. Door goed te luisteren naar deze feedback en de nodige aanpassingen maken weet je zeker dat je de plank niet misslaat als werkgever.

Binden en boeien van medewerkers; hoe doe je dat?

Het binden en boeien van medewerkers begint bij het begrijpen van hun individuele behoeften en het bieden van een werkomgeving waarin zij zich kunnen ontwikkelen. Flexibiliteit, erkenning en doorgroeimogelijkheden zijn enkele bepalende factoren voor succes. Maar hoe implementeer je deze aspecten effectief in jouw organisatie? Hoe zorg je dat je als management de juiste keuzes maakt, maar dat tegelijkertijd de neuzen van je medewerkers dezelfde kant opstaan? Daar heb ik alvast 4 handige tips voor:

Tip 1: Ben je bezig met dit project en heb je veranderingen doorgevoerd waar je medewerkers blij mee zijn? Vraag hen dat op dat moment om en korte testimonial video te maken. Dit is een kort filmpje waarin jouw medewerkers uitleggen waarom zij graag bij je werken én waarom zij denken dat een potentiële werknemer dat ook graag zou willen. Dit komt een stuk betrouwbaarder over dan ‘wij van WC-eend bevelen WC-een aan’.

Tip 2: Besef je altijd dat binden en boeien een doorlopend proces is, als je voor langere tijd geen aandacht besteed aan het actief ‘binden’ van je personeel aan je bedrijf, dan zal de verbinding verwateren. Een goede manier om strategisch te werken aan verbinding is door je medewerkers te betrekken in een gezamenlijk doel. Deze ligt meestal vast in de missie, visie en strategie van je bedrijf.

Tip 3: Vier mijlpalen bij het samen werken aan je doelen. Er werkt niets zo motiverend als een beloning na het harde werk en het behalen van doelen. Zorg dat je de mijlpalen of doelen klein genoeg maakt om de motivatie vast te houden. Één doel per jaar? Slecht idee. Een doel per kwartaal? Beter! Een doel per maand? Perfect! Zo kan je elke maand starten met een doel, target of ’team objective’, met een kleine kickoff en de laatste dag van de maand kom je weer samen. Om de week check je de tussenscore om nog even wat extra motivatie te geven als leidinggevende.

Tip 4: Brainstorm samen met je medewerkers over de kernwaarden van je bedrijf. Kernwaarden zijn een enorm handig hulpmiddel om verandering tot stand te brengen, te binden en te boeien. Formuleer maar 1-3 kernwaarden, minder is vaak beter. Zo blijven ze voor iedereen ook helder. Denk hier overigens niet te licht over, want op basis van deze vastgelegde woorden baseer je jouw keuzes. Aan de hand van de gekozen woorden geef je jouw medewerkers autonomie en richtlijnen bij het maken van keuzes. Je geeft leiding op basis van deze kernwaarden. Tot slot communiceer je met klanten op basis van deze kernwaarden. Deze woorden zijn tekent voor ‘het gedrag’ van de organisatie en ieder individu erbinnen. Blijf er wel alert op dat je tijdens het formuleren van deze kernwaarden wel woorden kiest die passen bij het hier en nu (je identiteit) of dat deze passen bij je gewenste identiteit (het scenario waar je in de toekomst naartoe wilt groeien).

Wat zijn de voordelen van flexibel werken?

Flexibiliteit op de werkvloer is een trend die je niet kan negeren. Het biedt werknemers de mogelijkheid om makkelijker hun werk en privé in balans te houden, wat bijdraagt aan hun tevredenheid en productiviteit. Door flexibel werken te introduceren, zoals thuiswerken en flexibele werktijden, kun je als werkgever aantrekkelijker worden voor huidig en toekomstig personeel.

Kanttekening: Dat is echter geen mogelijkheid voor sommige branches, zo ook bij veel functies binnen de logistiek.

Toch kan je wel wat doen. Simpelweg vragen wat je medewerker zou helpen bij een betere werk-privé balans is een goed vertrekpunt. Soms heeft iemand gewoon stress van de kids wegbrengen en zich naar het werk haasten. Een half uurtje later kunnen beginnen kan dan enorm helpen.

Voor andere medewerkers gaat het misschien meer om het gevoel van vrijheid. Door elke medewerker 1 a 2 uur per week te geven waarbij de werknemer zelf mag aangeven of hij later komt of eerder naar huis gaat, voldoe je meer aan deze wens. De kans is groot dat de werknemers tijdens deze uren toch al niet zo productief zouden zijn.

Op de tijden dat ze er wel zijn gaat het vooral om je bedrijfscultuur en werknemerstevredenheid. Want werkt iemand graag bij je, dan zal hem een uurtje meer of minder waarschijnlijk ook minder uitmaken. Dus..

Hoe creëer je een sterke bedrijfscultuur?

Een sterke bedrijfscultuur is de ruggengraat van elke succesvolle organisatie. Het gaat om het creëren van een omgeving waar medewerkers zich gewaardeerd en verbonden voelen. Dit kan bereikt worden door open communicatie, teamactiviteiten, en een focus op gemeenschappelijke waarden en doelen. Bedrijfscultuur speelt een cruciale rol in het binden van medewerkers. Let ook hierbij weer op je missie, visie, strategie en kernwaarden.

Tip: Voorkom dat goede plannen in de prullenbak belanden. Zorg dat je missie, visie en kernwaarden blijven leven onder je personeel. Een simpele truck hiervoor die werkt is het op visuele wijze zichtbaar maken op plekken waar je personeel vaak zijn. Tegelijkertijd is het je bedrijfs-pitch. Gebruik het daarom ook in bijvoorbeeld een wacht- of vergaderkamer. Het straalt direct professionaliteit uit naar klanten en potentiële medewerkers. Let wel weer op dat je ook echt waarmaakt wat je belooft, anders werkt het averechts.

Waarom is investeren in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers belangrijk?

Persoonlijke ontwikkeling en groeimogelijkheden zijn essentieel voor het behoud van personeel. Werknemers willen zich gewaardeerd voelen en de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen. Door trainingen, workshops en opleidingsprogramma’s aan te bieden, stimuleer je niet alleen hun groei, maar ook hun loyaliteit aan de organisatie.

Hoe zorg je voor een goede onboarding?

Een goede onboarding is het vertrekpunt voor het succes van nieuwe medewerkers. Er haken veel medewerkers af bij een slechte onboarding. Ook ontstaat er door een slechte onboarding vaak irritatie op de werkvloer. Denk aan uitspraken zoals “kan hij dat nou nog niet”, terwijl de nieuwe medewerker geen begeleiding heeft gehad. Of een medewerker die zenuwachtig rondloopt en zich afvraagt aan wie hij wat moet vragen en geïrriteerde antwoorden krijgt zoals “Nu even niet, ik ben druk bezig”. Voorkom deze situaties door een onboarding te ontwikkelen, waarbij een buddy of coach de nieuwe medewerkers oprecht kan begeleiden.

Tip: Spreid je risico, train een paar mensen voor de rol als begeleider bij onboarding. Zo heb je altijd  een back-up als een begeleider er niet is, met vakantie gaat of te druk is met zijn taken.

Een goede onboarding helpt medewerkers zich snel aan te passen aan de bedrijfscultuur en hun rol binnen de organisatie. Een effectief onboardingprogramma bestaat onder andere uit: kennismakingssessies, mentorprogramma’s en duidelijke communicatie over verwachtingen en doelen. Dit zorgt voor een positieve start en vergroot de kans dat nieuwe medewerkers langer blijven.

Tip: Zorg ook dat je meteen je missie, visie en kernwaarden uitlegt om de medewerker te boeien en te binden. Vraag hem ook wat zijn ideeën hierover zijn vraag hij deze waarden ervaart tot nu en spreek uit wat je verwachtingen zijn over deze kernwaarden uitdragen.

Een goede en positieve onboarding en bedrijfscultuur zijn de basis voor een positieve werksfeer die een nieuwe medewerker opvalt vanaf dag 1, maar je kan meer doen om medewerkers beter te binden en te boeien. Dit doe je door een positieve werksfeer te stimuleren, rekening te houden met HR-trends en het werkgeluk van je medewerkers te boosten.

Wat zijn de voordelen van een positieve werksfeer?

Een positieve werksfeer draagt bij aan het welzijn en de tevredenheid van medewerkers. Dat gaat een stapje verder dan het vermijden van een hoge werkdruk en stress. Naast het voorkomen van negatieve scenario’s bevorder je daarom ook een gezonde en ondersteunende werkomgeving. Dit kan door het organiseren van sociale activiteiten, het bieden van erkenning en het stimuleren van een goede werk-privébalans.

Een personeelsuitje waar iedereen over mag meebeslissen is zeker een goed idee! Besef je tegelijkertijd dat kleinere zaken zoals een regelmatig complimentje of 1-op-1 gesprek meer aanvoelen als ‘oprecht erkend en gewaardeerd worden’ voor de medewerker, vergeet dat dus niet.

Hoe kan je leiderschap verbeteren om medewerkers te binden?

Goed leiderschap is belangrijk voor het behouden van talent. Leiders moeten in staat zijn om vertrouwen en respect te verdienen, duidelijke doelen te stellen en medewerkers te motiveren. Dit betekent luisteren naar hun zorgen, feedback serieus nemen en hen betrekken bij beslissingen die hen aangaan. Sterk leiderschap creëert een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen en willen blijven werken. Slecht leidinggeven is een van de vaakst genoemde redenen dat medewerkers vertrekken, vaak is de leidinggevende zich daar helemaal niet van bewust. Het is daarom wel belangrijk hen regelmatig een leidinggevende training te bieden.

Ik zeg bewust ‘leiding’ afgeleid van ‘leider en niet ‘manager’. Hoe platter je organisatie is, wat ook een wens is van personeel, hoe belangrijk het is om de autonomie van medewerkers te stimuleren. Want wanneer je effectieve leiders hebt zal je als gevolg meer tevreden personeel en productiever personeel krijgen, medewerkers binden zich graag aan een leider en zelden aan een manager.

Waarom?

Omdat een manager medewerkers aanstuurt en controleert, focust op de fouten. Daarentegen focust een leider zich op werknemers in hun kracht zetten, het beste uit zichzelf halen en hen zelf keuzes laten maken in het belang van het bedrijf. Zo voelen de medewerkers zich meer verantwoordelijk voor bedrijf, meer erkend en meer ‘verbonden’. Meer autonomie onder werknemers betekent daarnaast ook minder managementlagen, dus minder kosten.

Naast een fijne ‘leider’ of dat nu een baas of afdelingsmanager is.. Zijn werkgeluk en tevredenheid trending factoren voor het behoud van personeel. Dat begint bij het bieden van een aantrekkelijke werkomgeving, het erkennen van prestaties en het zorgen voor een goede werk-privébalans. Organisaties kunnen werkgeluk bijvoorbeeld bevorderen door flexibele werktijden, waardering en erkenning en het bieden van mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dat zijn zo ongeveer de hoofdthema’s in grove lijnen waar je als werkgever zeker aan wilt voldoen om medewerkers te binden en te boeien.

Heb je de bovenstaande basis om medewerkers te binden en te boeien op orde? Dan ‘doe je er een schepje bovenop’. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar trends of hoe je de commitment van medewerkers op creatieve en unieke wijze kan vergroten.

Wat zijn de nieuwste HR-trends om personeel te behouden?

De HR-wereld verandert haast even snel als AI en marketing, sterker nog, deze zaken hebben invloed op je HRM en personeelsmanagement. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends om je personeel te behouden. Denk aan het gebruik van technologie voor recruitment, de opkomst van pay-for-performance modellen en het belang van diversiteit en inclusie. Want hoewel je het jezelf bijna niet kan voorstellen, toch voelt nog steeds 1-3% van de medewerkers zich gediscrimineerd. Dat is natuurlijk 1-3% teveel.

Tip: Door trends te omarmen voor anderen dat doen kan jouw organisatie aantrekkelijker worden voor zowel huidige werknemers als potentiële medewerkers. Veel mensen werken graag voor en met koplopers. Jij toch ook?

Wat is affective en normative commitment?

Affective commitment verwijst naar de emotionele band die medewerkers hebben met jouw organisatie. Ze blijven omdat ze willen, niet omdat ze moeten. Dat is dus precies wat je wilt bereiken bij het binden en boeien van je werknemers. Normative commitment gaat over het gevoel van verplichting om te blijven vanwege de normen en waarden die ze delen met de organisatie. Deze hangen dus weer sterk samen met je kernwaarden, missie, visie en hoe je daar jouw personeel in betrekt. Zowel normative als affective commitment zijn belangrijk wanneer je de medewerkers van je bedrijf of organisatie wilt binden en boeien, zo houdt je hen gemotiveerd en betrokken.

Hoe draagt een goede bedrijfscultuur bij aan het behouden van personeel?

Een positieve bedrijfscultuur zorgt voor een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Dit kan leiden tot hogere tevredenheid en loyaliteit. Onder cultuur verstaan we alles van waarden en normen tot dagelijkse interacties, gedrag en leiderschapsstijlen. Een sterke cultuur kan de aantrekkelijkheid van jouw organisatie sterk verhogen en helpen bij het binden van medewerkers.

Tip: Het tegenovergestelde is ook waar. Zeker vanaf managementniveau kan het soms moeilijk zijn om toxiciteit en pesterijen op de werkvloer te spotten. Probeer daarom regelmatig (op informele wijze) contact te houden met de werkvloer, organiseer (semi)formeel brainstormsessies met je personeel over het versterken van je bedrijfscultuur en organiseer anonieme enquetes om belangrijke informatie te verzamelen.

Wat zijn de voordelen van een goede werk-privébalans?

Een goede werk-privébalans verbetert de tevredenheid en het welzijn van medewerkers. Het helpt om stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Dat betekent dus inherent ook minder verzuim en een lager personeelsverloop. Werkgevers die flexibel zijn en maatregelen nemen om een gezonde balans te ondersteunen, zoals thuiswerken en flexibele werktijden, zien vaak dat hun medewerkers langer in dienst blijven en gelukkiger zijn. Dat komt ook de werksfeer ten goede natuurlijk.

Waarom is diversiteit en inclusie belangrijk voor jouw organisatie?

Diversiteit en inclusie zijn niet alleen moreel juist, maar ook strategisch voordelig. Rekening houden met deze factoren draagt bewezen bij aan de mate van innovatie, betere besluitvorming en een sterkere bedrijfsreputatie. Door een inclusieve werkomgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, kun je een breder scala aan talent aantrekken en behouden. Dat is op zijn beurt weer belangrijk voor het succes van iedere moderne organisatie.

Hoe creëer je een aantrekkelijk werkgevermerk?

Een sterk werkgevermerk helpt bij het aantrekken en behouden van talent. Dit betekent dat je organisatie bekend staat als een geweldige plek om te werken. Dit kan door transparantie, het delen van succesverhalen van medewerkers en het actief betrekken van je team bij het opbouwen van het merk. Een aantrekkelijk werkgevermerk maakt jouw organisatie zichtbaar en gewild op de arbeidsmarkt.

Tip: Bedenk niet zelf hoe je jouw werkgeversmerk moet verbeteren, maar begin bottom-up (bij je medewerkers). Op die manier heb je veel meer draagvlak, tegelijkertijd zorg je hiermee direct voor erkenning, waardering en een gezamenlijk doel. Al deze zaken dragen bij aan het boeien en binden van medewerkers.

Binden en boeien; zo doe je dat (kort samengevat)

Het binden en boeien van medewerkers vraagt om een strategische aanpak die focust op de behoeften en wensen van je werknemers. Door te investeren in flexibele arbeidsvoorwaarden voor personeel, een sterke bedrijfscultuur, persoonlijke ontwikkeling, goed leiderschap, een sterk werkgeversmerk en een positieve werksfeer, kun je een omgeving creëren waarin jouw medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Dat leidt op zijn beurt tot hogere tevredenheid, betere prestaties, een lager personeelsverloop en minder verzuim. Dat zijn stuk-voor-stuk belangrijke succesfactoren voor jouw organisatie of bedrijf in deze krappe arbeidsmarkt.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de juiste stappen te zetten om je medewerkers te binden en boeien. Neem contact op voor meer tips en adviezen op maat! En.. Delen van dit blog mag natuurlijk altijd!

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".