Wat is een heftruck, welke vorkheftrucks zijn er en wat moet ik weten over een vorklift als werkgever?

Jouw logistieke bedrijf groeit, super! Daarom overweeg je een heftruck te kopen of een vorkheftruck te huren. Je wilt als werkgever ook weten welke kosten, regels, voorwaarden en keuzes er zijn met betrekking tot heftrucks, zoals of een heftruckcertificaat nodig is. In dit blog lees je daarom alles wat je moet weten als werkgever over een vorklift.

In dit blog beantwoorden we wat je moet weten als werkgever over:

• Is een heftruck certificaat verplicht?
• Hoeveel kost een heftruck?
• Waar en waarvoor gaat je personeel de heftruck gebruiken?
• Verplichtingen, regelgeving en certificaten?
• Redenen om een heftruck te kopen of aan te schaffen
• Het gebruik en onderhoud van een heftruck
• Is een heftruck verzekering nodig?
• Kopen, leasen of huren van een heftruck

Voor de snelle lezer met weinig tijd beginnen we met de 2 vaakst gestelde vragen over heftrucks.

Dit zijn de 2 meest gestelde vragen over heftrucks door werkgevers:

1. Is een heftruckcertificaat voor medewerkers verplicht?

Nee, een heftruckcertificaat is wettelijk gezien niet verplicht voor personeel dat op een heftruck gaat rijden. Als werkgever wordt je wel verplicht, zowel bij wet als door de arbodienst, dat je onomstotelijk kan aantonen dat de medewerker zowel capabel als opgeleid is om op de heftruck te mogen rijden.

Mag een werknemer op een heftruck rijden zonder heftruckcertificaat?

Ja, wettelijk gezien mag dat. Je moet dan als werkgever wel onomstotelijk kunnen bewijzen dat de medewerker op een vorkheftruck kan rijden. Je raadt het al, dat is lastig zonder het heftruckcertificaat. Lastig zowel voor het bewijzen richting de arbeidsinspectie dat de medewerker kan rijden, maar ook wanneer er een ongeval plaatsvindt en je jouw verzekering moet bellen. Dat is de reden dat veel logistieke ondernemers kiezen om het theorie- en praktijkgedeelte van leren rijden op een heftruck, plus het certificeren van medewerkers, volledig uit te besteden aan een specialistische partij. De kosten van een heftruckcertificaat aanbieden staan niet in verhouding tot een torenhoge boete en/of het niet kunnen ontvangen van een schadevergoeding wanneer de medewerker schade rijdt.

2. Wat kost een heftruck?

Gemiddeld kost een nieuwe heftruck tussen de €14.000,- en €60.000,-, dit zijn vorkheftruck uitvoeringen met een hefvermogen van 1.500 kilo (1,5 ton) tot 5.000 kilo (5 ton) en deze gaan gemiddeld 6 jaar mee (1.200 tot 1.600 ontladen en opladen). Hoe zwaarder het hefvermogen van de truck, hoe duurder de heftruck gemiddeld kost, hetzelfde geldt voor extra functionaliteiten. Voor meer specialistische modellen zoals een vorkheftruck met 7.000 kilo hefvermogen (7 ton) of een smalle gangen truck kan de gemiddelde prijs oplopen tot €100.000,-. Voor occasion heftrucks betaal je gemiddeld €10.000,- tot €30.000,- voor de aanschaf.

Welke extra kosten kom nog bovenop de aanschafprijs van een heftruck?

Let op, naast de bovenstaande gemiddelde aanschafprijzen zijn er ook nog andere kosten zoals: stroom-, benzine- of dieselverbruik, (extra) accu’s en vervangingen van onderdelen, onderhoud, kosten voor het trainen en certificeren van medewerkers (heftruckcertificaat) en verzekeringen. Met name een elektrische accu kan veel kosten, je betaalt al snel €500,- tot €13.000,- voor zo’n accu. De prijs is afhankelijk van hoeveel stroom de batterij moet kunnen geven (inherent aan draagkracht), of het een loodzuur accu is of lithium-ion batterij is en of het een nieuwe batterij of een occasion accu is.

Bereken dus vooraf je kosten goed en doe onderzoek. Koop niet onnodig een heftruck met veel te veel capaciteit, want deze zal duurder zijn. Koop ook geen heftruck die de werkzaamheden niet aankan, dat is niet alleen onveilig, maar je zal dan al snel een extra heftruck nodig hebben. Er zijn ook veel verschillende uitvoeringen qua trucks op de markt. Daarom is het goed om vooraf te bedenken waar je een heftruck voor wilt gebruiken en waar hij aan moet voldoen. Ben je niet zo thuis in technische zaken? Dan loont het om advies te vragen en dan bij voorkeur niet bij de partij die de heftrucks verkoopt zelf. Zo voorkom je een salespitch van “Wij van WC eend..”

Waar wordt een heftruck gebruikt?

Een heftruck wordt doorgaans gebruikt in een gebouw of op een bedrijventerrein. Doorgaans wordt met gebouw gerefereerd naar een magazijn, distributiecentrum of loods. Een bedrijventerrein kan verwijzen naar een geografisch gebied waar veel logistieke ondernemingen zijn gevestigd (industriegebied) of het terrein van het bedrijf zelf.

Waarom is dat een belangrijke vraag?

Omdat er een verschil zit in heftrucks die binnen mogen rijden, buiten mogen rijden of op beide plekken mogen rijden. Ook de regels met betrekking tot een heftruck besturen zijn anders op de openbare weg.

Wat is het verschil tussen de regelgeving van heftruck rijden op eigen bedrijfsterrein versus rijden op de openbare weg?

Binnen in het pand of op eigen terrein mogen medewerkers vanaf 18 met een heftruckcertificaat of onomstotelijke aantoonbaarheid dat ze een heftruck kunnen besturen, gewoon op de truck rijden. Rijden dezelfde medewerkers met een magazijntruck van de ene naar de andere bedrijfslocatie via de openbare weg? Dan hebben ze een T-rijbewijs nodig, want een vorkheftruck valt onder “Motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS)” volgens de overheid.

Hebben medewerkers een heftruckcertificaat nodig of heftruck rijbewijs?

De termen heftruckrijbewijs en heftruckcertificaat worden vaak verward. Er kan verwezen worden naar het heftruckcertificaat of naar het T-rijbewijs. Het heftruckcertificaat is bij wet niet verplicht bij binnengebruik van de heftruck, zolang onomstotelijk aangetoond kan worden dat de betreffende werknemer de benodigde theorie en vaardigheden beheerst om er op te rijden. Dat is moeilijk om te bewijzen bij een arbeidsinspectie, je kan als werkgever veel problemen krijgen bij een ongeval of het indienen van een verzekeringsclaim bij een ongeval zonder een heftruckcertificaat. Om dat te voorkomen kiezen veel ondernemers om hun personeel een hetruckcertificaat te laten halen.

Voor het gebruik van de heftruck op de openbare weg wordt met een heftruck rijbewijs gerefereerd naar het T-rijbewijs. “Is een heftruck breder dan 1,30 meter? Of heeft hij een aanhangwagen? Dan heeft u een T-rijbewijs nodig. Voor andere heftrucks moet de werkgever bewijzen dat de bestuurder een heftruck kan besturen. Dit kan met een vakbekwaamheidscertificaat. Voor motorrijtuigen met een lage snelheid als straatveegmachines en maaimachines heeft u geen T-rijbewijs nodig.” aldus de Kamer van Koophandel (KvK)

Er is ook andere regelgeving waar je als logistieke ondernemer rekening mee moet houden.

Diesel, benzine of elektrische heftruck; maakt dat verschil voor de regelgeving?

Ja, enkele jaren geleden heeft de overheid namelijk een nieuwe regelgeving geïntroduceerd, hierdoor mogen op sommige plekken geen dieselvoertuigen meer rijden. Let op, dit geldt niet alleen binnen in een magazijn, maar ook bij sommige steden op de openbare weg.

“Op 3 augustus 2020 heeft de overheid de ‘BasisInspectieModule Blootstelling aan dieselmotoremissies (BIM)’ gepubliceerd. Met de BIM-regeling geldt dat diesel heftrucks tot een hefcapaciteit van 8 ton niet meer binnen mogen rijden.” Aldus Heffiq.nl

Maakt een heftruck die rijdt op benzine, diesel of elektra verschil in kosten?

Jazeker, een elektrische heftruck is duurder in aanschaf. Vaak is er ook een reserve batterij / accu nodig en een laadstation. Dit zijn allemaal extra kosten, maar omdat elektrisch aangedreven heftrucks een langere levensduur hebben, verdienen ze zich sneller terug. Een batterij gaat bij intensief gebruik gemiddeld 6 jaar mee (1500 – 1600 ladingen), bij minder intensief gebruik tot wel 9 jaar.

Je kan ook kiezen voor een heftruck met een verbrandingsmotor (internal combusion engines), welke kan rijden op LPG (benzine) of diesel. Deze vorkheftrucks zijn iets goedkoper in aanschaf, maar zijn qua verbruik wat duurder en gaan iets minder lang mee.

Let met name op als je een diesel truck overweegt.. Je mag een heftruck die op diesel rijdt namelijk niet meer overal gebruiken. In verhouding tot de LPG trucks is een diesel vooral goedkoper wanneer hij constant in gebruik is.

Naast kosten wegen ook andere zaken mee. Een diesel trilt meer, wat kan leiden tot meer discomfort en bij veelvuldig gebruik lichamelijke klachten. Een diesel aangedreven heftruck maakt ook meer geluid dan een heftruck die rijdt op LPG.

We hoeven niet uit te leggen dat het de duurzaamste optie is om te rijden op elektra basis. Deze elektrische heftrucks zijn ook qua onderhoud goedkoper en produceren het minste geluid en trillingen tijdens het rijden. Nu heftrucks die aangedreven worden door elektra niet meer onderdoen voor de aandrijfkracht van een benzinemotor, en wel tot 10 ton kunnen tillen, winnen ze snel terrein in de logistieke sector.

Niet zo verwonderlijk dus dat elektrische heftrucks anno 2024 zo populair zijn. “De elektrisch aangedreven heftruck heeft in ons land een marktaandeel van maar liefst 65 – 70%.” aldus Heli heftrucks Nederland.

Welke heftruck is het meest duurzaam; elektrisch, lpg of diesel?

De elektrische heftrucks zijn de meest duurzame keuze, gevolgd door de lpg en als laatste komt de diesel. Diesel is echter voor hele grote heftrucks die enorme vermogens aan energie nodig hebben nog steeds een noodzakelijke energiebron. Gelukkig zijn voor de meeste heftrucks in het magazijn er wel elektra en lpg alternatieven.

Op welke terreinen kan een heftruck rijden?

Een heftruck kan in een magazijn of binnen in een daarvoor geschikt pand rijden, maar ook op de openbare weg. De oppervlaktes kunnen ruw, oneffen, effen, hard, nat of droog zijn. Daarom is het kiezen van de juiste soort banden voor de heftruck belangrijk.

Wat zijn de juiste banden voor een heftruck op jouw werkplek?

 

Soort banden Voordelen Nadelen
Volrubberen banden, ook wel: super elastische banden of SE-banden genoemd.
 • Geschikt voor effen en oneffen vloer. 
 • Geschikt voor werkvloer waar kans op schade aan banden groter is.
 • Lekbestendig.
 • Dempt schokken gedeeltelijk
 • Relatief weinig onderhoud 
 • Gevoelig voor warmte
 • Niet geschikt voor frequent lange afstanden rijden
 • Niet geschikt voor snelheden boven de 25 km per uur
 • Niet geschikt voor erg zware belading
 • Kans op ontploffing door oververhitting
Luchtbanden
 • Beter rijcomfort door schokdemping
 • Geschikt voor hoge snelheden
 • Geschikt voor lange afstanden 
 • Geschikt voor zware belading
 • Geschikt voor buiten rijden
 • Geschikt voor hoge hefhoogtes
 • Kwetsbaarder voor lekke band, al bij kleine schade
 • Bandenspanning moet periodiek gecheckt worden
 • Vaker (dagelijks) gecontroleerd worden op schade
Massieve banden, ook wel cushion banden genoemd
 • Geschikt voor heel zware goederen
 • Biedt meer grip
 • Kan niet lek gaan
 • Alleen geschikt voor langzaam rijden 
 • Alleen geschikt voor een droge, harde en vlakke vloer
 • Minimale schokdemping

Ook de keuze qua banden is dus belangrijk. De volrubber banden zijn anno 2024 het meest populair met hun gemiddelde draagkracht en combinatie van positieve eigenschappen tussen luchtbanden en massieve banden, deze worden dan ook vaak gemonteerd op heftrucks die binnen gebruikt worden.

De eerstvolgende belangrijke vraag is vervolgens…

Hoeveel kilo kan een heftruck tillen?

Hoeveel kilo een heftruck kan tillen is afhankelijk van het model heftruck. Gemiddeld heeft een heftruck een nominaal hefvermogen van: gewicht van de truck gedeeld door 1.5 of 2 = lastcapaciteit. Dat komt omdat een heftruck tegengewicht nodig heeft zodat hij niet omkantelt. Heftrucks van 4000 kilo kunnen bijvoorbeeld gemiddeld: 2.000 kilo (2 ton) tot 2.670 kilo (2,67 ton)aan gewicht tillen. Let op, er zijn extra criteria nodig voor een goede berekening van de hefcapaciteit.

Belangrijke criteria voor de berekening van de hefcapaciteit zijn:

• Lastcapaciteit (nominale capaciteit / hefvermogen): Wat een heftruck maximaal kan tillen.
• Lastzwaartepunt: Hoever het gewicht van de getilde lading verwijderd is van de heftruck (hoe verder verwijderd van de truck, hoe meer tegengewicht nodig is)
• Hefhoogte: Hoe hoog het gewicht opgetild moet worden (hoe hoger de lading hoe meer tegengewicht nodig is).
• Attachments (uitbreidingen): Toevoegingen zoals lange lepels gaan ten kosten van het hefvermogen
• Restcapaciteit: Het aantal kilo’s dat een heftruck kan tillen, rekening houdend met de input op alle bovenstaande criteria.

Stel voor je op onderzoek uitgaat voor jezelf vast, of laat je adviseren over ‘hoeveel kilo’ een heftruck ‘op welke hoogte’ en ‘op welke manier’, moet verplaatsen. Zo kun je gerichter zoeken naar de beste truck voor jouw situatie. Niet relevant aan de standaardberekening, maar wel handig om te weten is dat er ook zoiets is als ‘neiging’ Neiging is het kantelen van de lepels in een bepaalde hoek (aantal graden), handig wanneer er bijvoorbeeld goederen vooraan los op een pallet liggen, zo vallen / rollen ze niet van de pallet af naar beneden.

Het gewicht dat getild moet worden en de manier waarop, is in basis waar het kiezen van de juiste heftruck over gaat, maar we komen er zo nog uitgebreider op terug bij de verschillende soort modellen trucks. Eerst is het belangrijk om te weten of je personeel überhaupt wel op een heftruck mag rijden.

Mag een medewerker op een heftruck rijden?

Een medewerker mag in Nederland op een heftruck rijden onder enkele voorwaarden, in deze regels zit een verschil tussen een werknemer van 16 of 17 jaar en personeel dat 18 jaar of ouder is (volwassen). Een volwassen medewerker mag op de heftruck rijden wanneer hij hier een training voor gevolgd heeft, deze training mag verzorgd worden door de werkgever of een medewerker wanneer deze de benodigde kennis en ervaring kwalitatief goed kan overdragen aan de potentiële heftruckchauffeur.

Een medewerker heftruck leren rijden wordt doorgaans echter vaak aan een gespecialiseerde externe partij uitbesteed. De arbodienst beveelt ook aan de medewerker een heftruckcertificaat te laten behalen.

Goede redenen om dit uit te besteden zijn dat een kwalitatief goede training van de medewerker zorgt dat hij veiliger en beter op een heftruck kan rijden. Het is echter om verzekeringstechnische redenen ook aan te raden. Je moet als werkgever namelijk aan de verzekering aantonen dat een medewerker die betrokken is bij een bedrijfsongeval met de heftruck, wel over de juiste kennis, training en ervaring beschikt om de machine te mogen besturen.

Een medewerker van 16 jaar of 17 jaar mag ook op een heftruck rijden. Hij moet dan wel aantoonbare uitgebreide training hebben gehad om op de heftruck te mogen rijden en mag hier alleen op rijden onder toezicht van een volwassene.

Oke, top, je medewerker mag dus met zo’n truck mee rijden, maar wat gaat hij daarmee doen?

Waar wordt een heftruck voor gebruikt?

Een heftruck wordt gebruikt voor verschillende transporttaken en -activiteiten zoals:
• Verplaatsen van zware goederen.
• Verzamelen van zware goederen (orderpicken met de heftruck).
• Laden en lossen van vrachten bij vrachtwagens.
• Inslaan en uitslaan van vrachtauto’s.
• Stapelen van pallets of materialen.
• Plaatsen van goederen in het magazijn of de loods.

Dat was eigenlijk een open deur natuurlijk, het sluit ook precies aan bij de redenen waarom andere logistieke ondernemers ook een heftruck kopen of leasen.

Wat zijn redenen om een heftruck te kopen of te leasen?

Dit zijn 4 redenen om als logistieke werkgever een heftruck aan te schaffen of huren voor je personeel:

1. Bedrijfsgroei en toename in te verplaatsen goederen

Bedrijfsgroei zorgt ervoor dat logistieke medewerkers in het magazijn grotere volumes met orders en zware vrachten moeten verwerken. Dat betekent dus een hogere frequentie van te verplaatsen goederen en in totaal meer gewicht in kilo’s dat verplaatst moet worden.

Vaak neemt ook het gemiddelde gewicht in kilo’s per order of vracht toe, de hoeveelheid goederen en de frequentie van het verplaatsen van zware vrachten. Daarnaast kan een toename in te verplaatsen gewicht leiden tot een zwaardere fysieke belasting van je medewerkers. Deze belasting wil je zo veel mogelijk verlichten omdat het kan leiden tot ziekte en arbeidongeschiktheid, maar ook iets wat je wilt voorkomen o een juridisch perspectief.

2. Toename van het gemiddelde gewicht van vrachten of goederen

Het gemiddelde gewicht van goederen, vrachten of orders in het magazijn kan toenemen. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin je als logistiek bedrijf een nieuwe klant krijgt, een waar je zware goederen zoals machine onderdelen voor opslaat of moet vervoeren.

Een paar zware pallets verplaatsen? Dat lukt meestal nog wel met een elektrische pompwagen (EP). Want op een pallet mag maximaal 1.000 kilo (1 ton) tot 1.500 kilo (1,5 ton) goederen worden gestapeld. Dat is gelijk aan de maximale draagkracht van de meeste elektrische pompwagens, sommige van deze palletwagens kunnen zelfs tot 2.000 kilo (2 ton) tillen. Heb je te maken met vrachten boven 1,5 ton? Dan is een heftruck of ander hef- of hijs-voertuig een noodzaak om de goederen te verplaatsen.

3. Toename in frequentie van zware goederen of vrachten verplaatsen

Als de frequentie van het verplaatsen, laden en lossen van zware goederen in het magazijn toeneemt, kan een heftruck aanschaffen helpen om kosten te besparen. Met een heftruck kan een heftruckchauffeur namelijk sneller zware goederen verplaatsen, ten opzichte van medewerkers die pallets verplaatsen met een handmatige of elektrische pompwagen. Dat betekent dat je als werkgever minder arbeidskrachten en/of tijd nodig hebt om dezelfde aantallen goederen te verplaatsen.

4. Voorkomen of verlichten van fysieke belasting van medewerkers

Moeten er veel zware goederen en pallets verreden worden? Dan belast je met deze activiteit je werknemers. Zware en frequente fysieke belasting door tillen, duwen en trekken van personeel kan resulteren in juridische problemen, een afname in de werkmotivatie van personeel en in arbeidsongeschiktheid of uitval van een werknemer door bijvoorbeeld rugklachten. Ook is het simpelweg vanuit het perspectief tijd en kosten niet efficiënt om deze taken handmatig uit te laten voeren. Al deze zaken kosten geld. De aanschaf van een heftruck kost natuurlijk ook geld, maar is in verhouding vaak zo terugverdiend. Dat is te danken aan de tijdsbesparing bij het verplaatsen van goederen, maar ook een afname in de risico’s zoals hierboven genoemd.

Hoeveel mag een werknemer tillen of dragen?

“De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen of dragen. De last mag echter geen gezondheidsrisico opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2).” Aldus Arboportaal, verder geven zij ook het volgende aan: “Als er sprake is van een risico door tillen en dragen, dan moet de werkgever maatregelen nemen om het risico te verkleinen.”

Je kan je als werkgever dus voorstellen dat een medewerker die duizenden kilo’s per dag met een handpompwagen verrijdt niet de bedoeling is. Er zijn wel normen waar je aan moet voldoen om te voorkomen dat je personeel fysiek te zwaar belast wordt.

Hoe meet je of een medewerker niet te zwaar tilt?

Je kan meten of een medewerker te zwaar tilt met behulp van de NIOSH-methode (National Institute for Occupational Safety and Health methode). Het maximale tilgewicht wordt berekend aan de hand van deze 5 criteria:

 1. Tilgewicht in kilo’s
 2. Frequentie van het tillen
 3. De afstand van het dragen
 4. De hoogte van het tillen
 5. De draaiing van het lichaam (lichaamsrotatie)
Hoe meet je of een medewerker niet te zwaar trekt?

Er zijn twee wetenschappelijk onderbouwde methodes die je kan gebruiken om te meten of een medewerker niet te zwaar duwt of trekt.

1. De Duw & Trek Check (DUTCH)

“De Duw & Trek Check (DUTCH) is een eenvoudige methode om zonder krachtmetingen de fysieke belasting te bepalen die optreedt bij het uitvoeren bij duw- en trektaken. Daarmee is het een waardevolle tool voor de uitvoering van de RI&E fysieke belasting. Sinds september 2023 is de methode aangevuld met nieuwe kennis over maximale duw—en trekkrachten.

DUTCH biedt inzicht in:
Mogelijke risico’s van duw- en trektaken in het werk voor het ontstaan van lichamelijke klachten;
Factoren bij het duwen en trekken die bijdragen aan het risico op lichamelijke klachten;
Oplossingen om de risico’s te verminderen of weg te nemen.” Aldus het TNO

2. KIM methode

De KIM methode of voluit: “The Key Indicator Method for Manual Handling Operations (KIM-MHO))” kan gebruikt worden om de fysieke belasting te meten van werknemers, zowel bij het tillen als bij duwen of trekken. Er zijn namelijk twee KIM-werkbladen beschikbaar, één voor het heffen, vasthouden en dragen van lasten (KIM-LHC) en één voor het trekken en duwen van lasten (KIM-PP). We verwijzen hier dus naar de KIM-PP methode.

De criteria bij een KIM-PP evaluatie zijn:
• Afstand / duur van het trekken of duwen (frequentie en tijd per keer duwen/trekken)
• Gewicht in functie van het soort kar (hoe zwaar is de lading die getrokken/geduwd wordt)
• Ondergrond waarover de lading getrokken of geduwd wordt
• Omstandigheden (zoals vaak moet stoppen, starten of bijsturen van een kar)
• Eigenschappen kar (zoals het soort wieltjes)
• Houding van de persoon (bijvoorbeeld de mate van buigen of draaien van het lichaam)
• (Werk)organisatie (hoe lang moet iemand dit werk per dag doen)

Hierop wordt een risicoscore gebaseerd: “Risicoscore = Tijd x (Gewicht + Ondergrond + Omstandigheden + Kar + Houding + Organisatie)”
De risicoscore geldt voor mannen en wordt met 30% vermeerderd voor vrouwen om de meting gelijk te maken.
Naast het gebruik van deze methode kan je als werkgever ook onderzoek doen naar risicofactoren en richtlijnen bekijken met betrekking tot duwen, trekken en tillen in de Europese norm NEN-EN 1005-3 en de internationale norm NEN-ISO 11228-2.

Hoe bespaar je als werkgever geld door medewerkers met een heftruck te laten rijden?

Medewerkers kunnen sneller zware goederen verplaatsen, met grote volumes tegelijk in minder tijd. Daarnaast voorkom je ook juridische procedures door je als werkgever goed aan de regels voor de fysieke belasting van werknemers te houden, je houdt medewerkers meer gemotiveerd door ze de juiste tools en middelen te bieden voor hun werk en je verkleint de kans op gezondheidsrisico’s die kunnen leiden tot uitval en ziekte van personeel.

Hoe vaak moet een heftruck onderhouden worden?

Het onderhoud van een heftruck bestaat uit: een verplichte jaarlijkse controle met onderhoud en geadviseerde wekelijkse en dagelijkse controles en onderhoud.

Waar bestaat het dagelijks onderhoud van een heftruck uit?

Het dagelijks onderhoud van een heftruck kan bestaan uit:
• Controleren op beschadigingen
• Snelle check van de banden (bijzonderheden? Nee, top!)
• Opladen van de accu
• Aansluiten van de accu
• Uitschakelen van de accu
• Controleren van het vloeistofniveau van de accu.

Waar bestaat het wekelijks onderhoud van een heftruck uit?

Het wekelijks onderhoud van een heftruck kan bestaan uit:
• Bijvullen van de tractie accu met gemineraliseerd water (soms vaker per week, afhankelijk van gebruik)
• Checken en evt. bijvullen van andere vloeistoffen (Hydrauliek en remvloeistof)
• Poetsen / schoonmaken
• Controleren op beschadigingen (uitgebreid)

Waar bestaat het jaarlijks onderhoud van een heftruck uit?

De heftruck moet jaarlijks door een deskundige natuurlijke persoon, rechtspersoon of instelling op zijn goede staat onderzocht worden. Dat betekent dus een goede evaluatie en waar nodig beproeving en/of reparatie. Dit kan bijvoorbeeld een keurmeester voor je doen. “Het is wettelijk verplicht om intern transportmateriaal, zoals heftrucks, periodiek te keuren. Dit geldt sinds de aanpassing van het Arbobesluit in 1988. Het voorkomt onveilige situaties en zorgt voor een prettige werking van de heftrucks. Ook de VCA-checklist eist deze jaarlijkse keuring van heftrucks, reachtrucks en andere mobiele interne transportmiddelen.” aldus machineskeuren.nl

Aan welke eisen moet de uitrusting van een heftruck als arbeidsmiddel voldoen?

“Heftrucks waarmee een of meer personen kunnen worden vervoerd, zijn zodanig uitgerust, dat het gevaar van kantelen of de gevolgen daarvan zoveel mogelijk worden beperkt door:

a.een bestuurderscabine;
b.een inrichting die verhindert dat de heftruck kantelt;
c.een inrichting die ervoor zorgt dat, indien de heftruck kantelt, er voor de te vervoeren personen voldoende vrije ruimte is tussen de grond en bepaalde delen van de heftruck;
d.een inrichting op elke zitplaats van de heftruck, waarmee de op de truck aanwezige personen zich op de zitplaats kunnen vastzetten, of
e. andere voorzieningen met een gelijk veiligheidsniveau.”

Aldus wetten.nl Artikel 7.17a. Uitrusting mobiele arbeidsmiddelen punt 5.

Uit welke onderdelen bestaat een heftruck?

Dit zijn de onderdelen waar een heftruck uit bestaat (of kan bestaan). We gaan hier alleen kort in op welke onderdelen voor jou als werkgever belangrijk zijn en waarom.

1. Hefmast en Vorkenbord: De keuze tussen kort, lang of telescopisch bepaalt de flexibiliteit in de hoogte en het soort lading dat verplaatst kan worden. Een bevestigingsvorkdrager draagt bij aan de stabiliteit en veiligheid van de lading.

2. Wisselsysteem: Mogelijkheid om snel te wisselen tussen verschillende voorzetapparatuur zoals lepels, verlenglepels, en lange lepels verhoogt de veelzijdigheid van de heftruck.

3. Stoel en wielen / banden: Een stoel zorgt net als de banden voor comfort en veiligheid voor de bestuurder. De keuze tussen verschillende banden beïnvloedt de inzetbaarheid op verschillende ondergronden en soorten terreinen.

4. Accu en zonnepanelen: De energievoorziening is cruciaal voor de operationele efficiëntie. Er zijn tal van accu’s beschikbaar, maar ze zijn ook behoorlijk duur. Houdt daarom enerzijds rekening met de benodigde capaciteit van de accu en anderzijds de mogelijkheid om duurzaam op te laden via zonnepanelen.

5. Optionele Uitrusting: accessoires en aanbouwdelen.

5.1 Dichte cabine: Beschermt de bestuurder in extreme weersomstandigheden of in stoffige omgevingen. Handig dus als je medewerkers bijvoorbeeld in een koel- of vriescel moeten picken. Let op, ook banden kunnen gevoelig zijn voor extreme temperaturen. Laat je daarover vooraf adviseren.

5.2 Vorkenverstellers en Sideshift: Vergroot de flexibiliteit bij het hanteren van verschillende ladingen.

5.3 Voorzetapparatuur: De keuze hangt af van de specifieke behoeften:

5.3.1. Dubbele Vorkversteller (Pallet Handlers): Voor het tegelijkertijd hanteren van meerdere pallets.

5.3.2. Pallet Kantelaar en Layer Picker: Voor specifieke laad- en losactiviteiten.

5.3.3. Push-Pull, Schepbak, vatengrijper, papierrollen Klem: Voor speciale ladingen.

5.3.4. Rotator (Kistenkantelaar), Roterende Vorkenklem: Voor het hanteren van ladingen die gedraaid moeten worden.

5.3.5. Veegmachine: Voor schoonmaakwerkzaamheden.

Hoeveel weegt een heftruck (gewicht)

Heftrucks wegen gemiddeld 1.5 tot 2 maal het nominale laadvermogen. Een vorkheftruck met een laadvermogen van 1.5 ton (1500 kilo) weegt gemiddeld dus zo’n 2750 tot 3000 kilo (2,75 tot 3 ton). Dit zijn de wat kleinere gemiddelde vorkheftrucks die je in een magazijn nodig hebt. Heftrucks met een vermogen om 4.000 kilo tot 5.000 kilo (4-5 ton) te tillen wegen zo’n 6.500 tot 10.000 kilo. Dat komt omdat ze een contragewicht nodig hebben om een vracht op te tillen zonder te kantelen.Trucks met een laadvermogen tot 5.000 kilo zijn voor het meeste til- en trekwerk in magazijnen voldoende. Enkele magazijnen met speciale goederen zullen zwaardere heftrucks nodig hebben, bijvoorbeeld met een laadcapaciteit tot 7 ton. Dit zijn vaak zwaardere heftrucks voor buiten, bij bijvoorbeeld een scheepswerf. In de havenlogistiek kom je bijvoorbeeld ook 11 ton heftrucks tegen. Deze kunnen wel 17.000 kilo wegen. Hoe zwaarder de vracht, hoe groter de heftruck en de benodigde capaciteit. De grootste en zwaarste heftruck is de Kalmar DCG-720 met een hefvermogen van 72.000 kilo (72 ton), deze truck weegt maar liefst 93.500 kilo (93,5 ton).

Soorten heftrucks: welke heftruck heb je nodig voor je magazijn?

Om te bepalen welke heftruck je nodig hebt in je magazijn hebben we dit overzicht met heftrucks voor jou als werkgever gemaakt. De beste keuze gaat niet alleen over hoeveel een heftruck kan tillen, maar ook tot welke hoogte en hoe goed de vorkheftruck door je magazijn kan bewegen. Hieronder lichten we een aantal trucks toe voor verschillende werkzaamheden binnen en buiten het magazijn. De elektrische zwaarlast-compact of andere elektrische pompwagens behandelen we hier niet, we kijken alleen naar indoor transporttrucks.

Lichte Activiteiten en Magazijnwerk (tot 2.000 kg)

Palletwagens / Elektrische Pallettrucks: Deze zijn ideaal voor het verplaatsen van pallets over korte afstanden in magazijnen of winkels. Hefgewicht: tussen de 1.000 en 2.000 kg (1 a 2 ton)
.
Stapelaars: Deze zijn geschikt voor het stapelen van pallets in smalle gangen. Hefgewicht: tot 1.000 – 2.000 kg.

Orderverzamelaars / orderverzameltruck: Voor het verzamelen van orders op lage tot middelhoge niveaus.

Het gewicht van deze interne transport trucks en de draagcapaciteit die ze hebben is beperkt tot de lading van individuele items, zoals een volgestapeld pallet met goederen (welke maximaal 1.000 – 1.500 kilo weegt).

Middelzware Activiteiten (2.000 – 5.000 kg)

Je zal als logistieke werkgever al snel minimaal 1 vorkheftruck nodig hebben die een groter gewicht kan tillen. Zowel uit noodzaak om zwaardere goederen te verplaatsen als efficiënter vrachten te laden en lossen.

Elektrische Heftrucks: Magazijntrucks die werken op een tractiebatterij of accu (loodszuur batterijen of Lithium ION batterijen). Deze trucks zijn stiller dan een truck die werkt op benzine of diesel, ze zijn vaak duurder in aanschaf, maar hebben een langere levensduur. Het gemiddelde hefvermogen van deze trucks is 2.000 kg tot 5.000 kg.

Smalle gangen (hef)trucks: Deze tegenwoordig vaak elektrisch aangedreven vorkheftrucks zijn gebouwd om snel en makkelijk te manoeuvreren in smalle gangen. Dat is handig, want hoe kleiner de gangen in je magazijn zijn, hoe efficiënter je gebruik kan maken van het beschikbare aantal vierkante meters. Het gewicht dat deze trucks kunnen tillen varieert, maar vaak is er ook minder hefvermogen nodig, bijvoorbeeld tot 1.500 kilo, omdat de breedte van de gang beperkt is en ze dus toch maar een pallet tegelijk moeten vervoeren..

Verbrandingsheftrucks: Dit zijn de ‘ouderwetse’ vorkliften die aangedreven worden op benzine (LPG) of diesel. Ze zijn doorgaans goedkoper in aanschaf en sommige logistieke bedrijven zweren er nog steeds bij. Dat komt omdat ze bij een hoge gebruiksbehoefte sneller inzetbaar zijn, voor deze trucks hoeft immers alleen de brandstof bijgevuld te worden en ze zijn direct weer inzetbaar. Dit argument weegt voor sommige werkgevers nog op tegen de noodzaak om een extra batterij aan te schaffen en/of de benodigde laadtijden om een accu op te laden. Deze trucks hebben ook een gemiddeld hefgewicht van 2.000 kg – 5.000 kg. De diesel aangedreven trucks mogen echter niet meer overal ingezet worden.

Grote verbrandingsheftrucks: Dit zijn heftrucks die gemaakt zijn om zware ladingen te verplaatsen en vaak ook trucks die bedoeld zijn voor buitengebruik. Deze vorkheftrucks kom je hoofdzakelijk tegen bij werkzaamheden in de bouw en havens. Het draagvermogen kan variëren van 5.000 kg tot meer dan 50.000 kg voor de zwaarste modellen. Hier zal je ook de meeste diesel trucks tegenkomen en/of nodig hebben als werkgever. Dat komt omdat nog lang niet alle accu’s geschikt zijn om een voertuig te voorzien in een energiebehoefte die groot genoeg is om 10.000 kilo tot 20.000 kilo te tillen. Maar let op. Nu elektrische batterijen en accu’s doorontwikkeld worden en er steeds krachtigere modellen op de markt komen, zullen op termijn deze trucks langzaam verdwijnen en vervangen worden door elektrisch aangedreven trucks.

Reachtrucks: Als een vracht niet per se zwaarder is, maar wel hoger weggezet moet worden in stelling van een magazijn, zijn ook daar speciale voertuigen voor. Dit zijn de reachtrucks. Deze trucks zijn geschikt voor werk in smalle gangen met hoge stellages. Een heftruck is meestal breder en kan meer tillen, een reachtruck is smaller en kan goederen hoger wegzetten. Het gemiddelde hefgewicht van reachtrucks ligt rond de 2.500 kg. Voldoende dus om zeker 1 pallet weg te zetten.

Zware Activiteiten en speciale toepassingen (5.000 kg en hoger).

Deze vorkliften en trucs vind je vaker buiten een magazijn.

Telescopische Heftrucks / Verreikers: In het verlengde van de reachtrucks zijn er ook trucks voor activiteiten die niet alleen gericht zijn op heffen, maar ook op reiken (horizontaal en vooral verticaal uitschuiven). Omdat de arm uit kan schuiven net als bij een telescoop, wordt het ook wel een telescopische heftruck genoemd of een verreiker, omdat hij letterlijk ver moet reiken. Deze trucks kom je bijvoorbeeld tegen op bouwplaatsen bij de constructie van (hoge) gebouwen zoals flats. Deze trucks hebben gemiddeld een capaciteit om 2.500 kg tot 5.000 kg te tillen, met een bereik tot meerdere meters.

Containerhandlers en zware heftrucks: Voor het verplaatsen van containers en andere zeer zware ladingen tot meer dan 50.000 kilo. Denk bijvoorbeeld aan vrachten die op of van schepen of treinen gehaald moeten worden.

Meeneemheftrucks: Deze trucks zie je bijvoorbeeld vaak bij industrieterrein en grote bedrijventerreinen waar vrachten losgekoppeld en verreden moeten worden. De trucks worden gemonteerd aan de achterkant van een vrachtwagen. Op deze manier kunnen ze meegenomen worden, het is een beetje te vergelijken met het meenemen van een fiets achterop een auto. De heftruck kan dan op locatie weer losgekoppeld worden om de meegenomen goederen te laden en te lossen. Ideaal dus als je goederen naar een klant moet brengen die incidenteel een zware vracht gelost moet hebben, maar niet zelf over de benodigde apparatuur hiervoor beschikt. Deze heftrucks kunnen een draaggewicht tot ongeveer 2.500 kg aan.

Voorzetapparatuur voor heftrucks

Als logistiek bedrijf wil je investeren in een vorkheftruck of meerdere heftrucks. Echter wil je geen speciale truck kopen voor elke vorm van tillen of trekken, zeker niet als de activiteit maar incidenteel uitgevoerd moet worden. Dat is waar voorzetapparatuur handig bij van pas komt. Dat zijn speciale accessoires voor heftrucks, zoals lange lepels of een veegmachine of papierrollenklem.

Ga je binnenkort een heftruck kopen voor je medewerkers? Dan is het onderstaande overzicht met leveranciers van heftruckmerken en voorzetapparatuur wellicht handig. Let op, al lijken magazijnen veel op elkaar. Loodsen, logistiek processen en ladingen zijn vaak uniek. Net die ene meter hogere stelling kunnen zorgen dat je beter een andere truck kan kopen en net die 20 cm minder brede gangen kunnen zorgen dat je beter een smalle gangen truck kan gebruiken. Laat je dus altijd eerst informeren over de beste keuze. Dat mag bij ons, maar dat hoeft niet. Maar.. Omdat wij zelf geen heftrucks kopen, kunnen we je wel objectief informeren. PS. ook voor ander logistiek advies en natuurlijk logistieke medewerkers, kun je bij ons uitzendbureau terecht.

Heftrucks; welke merken zijn er en welke kies je voor in jouw magazijn?

Dit zijn 24 merken heftrucks waar je uit kan kiezen voor je interne transporttrucks:
1. Toyota: Wereldleider in de productie van heftrucks, bekend om hun duurzaamheid en innovatie.
2. Linde: Biedt een breed scala aan heftrucks en is bekend om hun technologische vooruitgang en efficiëntie.
3. Jungheinrich: Specialiseert zich in elektrische heftrucks en magazijnoplossingen, erkend voor hun kwaliteit en duurzaamheid.
4. Still: Bekend om hun innovatieve elektrische heftrucks en uitgebreid serviceaanbod.
Hyster: Biedt een uitgebreid assortiment heftrucks voor diverse toepassingen, bekend om hun robuuste bouw.
5. Yale: Levert een uitgebreid assortiment heftrucks met geavanceerde ergonomische kenmerken.
6. Caterpillar: Biedt een verscheidenheid aan heftrucks en is wereldwijd bekend en erkend voor hun zware apparatuur.
7. Komatsu: Bekend om hun krachtige en betrouwbare heftrucks, gebruikt in diverse industrieën.
8. Mitsubishi: Produceert heftrucks die bekend staan om hun prestaties en betrouwbaarheid.
9. Nissan: Biedt een breed scala aan heftruckmodellen, bekend om hun innovatie en efficiëntie.
10. Clark: Een van de oudste heftruckmerken, pionier in de logistieke (transport) sector.
11. Doosan: Biedt een robuuste lijn van heftrucks, bekend om hun duurzaamheid en kracht.
12. Manitou: Specialiseert zich in ruw-terrein heftrucks, ideaal voor buitenwerkzaamheden en bouwplaatsen.
13. Kalmar: Bekend om hun zware heftrucks en containerhandlers, een bekende speler in de havenlogistiek en terminals.
14. TCM: Produceert een breed scala aan heftrucks, bekend om hun betrouwbaarheid en efficiëntie.
15. Crown: Focus op elektrische heftrucks, bekend om hun innovatie en ontwerp.
Raymond: Biedt hoogwaardige elektrische magazijnapparatuur, erkend voor hun efficiëntie.
16. Heli: Is een toonaangevende Chinese fabrikant van heftrucks, biedt een breed scala aan modellen.
17. Hangcha: Een van de grootste Chinese fabrikanten van heftrucks, bekend om hun kosteneffectiviteit.
18. Hyundai: Produceert een breed scala aan heftrucks, erkend voor hun technologie en comfort.
19. EP Equipment: Biedt innovatieve elektrische magazijnapparatuur, gericht op ergonomie en efficiëntie.
20. UniCarriers: Voorheen bekend als Nissan Forklift, biedt een breed scala aan heftruck (voorzet)apparatuur.
21. Cesab: Levert Europese kwaliteit heftrucks, bekend om hun betrouwbaarheid en prestaties.
22. Atlet: Biedt op maat gemaakte opslagoplossingen en is sterk in ergonomische heftruckontwerpen.
23. BT: Specialiseert zich in magazijntrucks en is bekend om hun innovatieve ontwerpen en oplossingen.
24. Daewoo: Voorheen een Zuid-Koreaanse fabrikant van heftrucks, nu onderdeel van Doosan.

Kies als werkgever eerst je hef- of reachtruck, train daarna je medewerkers

Weet je zeker dat je als logistiek bedrijf heftrucks nodig hebt in je magazijn? Dan kan je al beginnen met heftruckchauffeurs aannemen. Je kan ook logistieke medewerkers die je in dienst hebt een heftruckcertificaat laten halen. Weet je nog niet welke truck je nodig hebt? Zorg dan eerst dat je dat scherp hebt. Dat voorkomt weer onnodige scholingskosten.

Deze week al heftruckchauffeurs nodig?

Als je deze week al heftruckchauffeurs nodig hebt, neem dan contact op met ons uitzendbureau. Onze focus ligt op het leveren van ijzersterke logistieke uitzendkrachten, waaronder hef- en reachtruckchauffeurs. Deze uitzendkrachten zijn direct inzetbaar en hebben hef- en reachtruck ervaring. Daarnaast trainen we ook indien gewenst heftruckchauffeurs bij jou op locatie.

Waarom je personeel een heftruck certificaat laten behalen bij uitzendbureau Prestatie?

Natuurlijk kunnen je medewerkers bij ons het benodigde heftruckcertificaat halen na een heftrucktraining. Wat onze training onderscheidend maakt ten opzichte van andere heftruckchauffeursopleidingen? Dat is dat het certificaat halen niet het doel is van onze training. Wij leren heftruckchauffeurs écht rijden. Samen met jou als logistieke werkgever bepalen we daarom vooraf wat het gewenste aantal targets is om te orderpicken, welke skills belangrijk zijn en andere randzaken. Zo weet je dat je chauffeurs krijgt die direct inzetbaar zijn én kunnen wat ze moeten kunnen.

Heftruckchauffeur functie en vacatures

We hebben wekelijkse nieuwe heftruck vacatures openstaan in Noord- en Zuid-Holland en andere regio’s binnen Nederland. Ons uitzendbureau levert al ruim 18 jaar uitzendkrachten en blijft groeien. Meer over personeel in de functie heftruckchauffeur, hun werkzaamheden, taken, competenties en heftruckchauffeur vacatures lees je in de link van deze alinea.

Moet ik een heftruck verzekeren als werkgever?

Ja, een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is verplicht bij rijden op een heftruck op het bedrijventerrein en rijden met een vorkheftruck op de openbare weg. Om specifiek te zijn gaat het om de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). De overheid ziet een heftruck als een langzaam rijdend motorvoertuig. Let op, een basisverzekering dekt wellicht nog niet alle mogelijke schades. Je kan als werkgever je werkmaterieelverzekering uitbreiden.

“De heftruck verzekering is een werkmaterieelverzekering, waarmee de schade aan uw heftruck of aansprakelijkheid voor schade aan anderen goed is verzekerd. De heftruck verzekering kunt u samenstellen uit diverse dekkingen zoals WA, Beperkt Casco en Volledig Casco en aanvullen met uitbreidingsmodules. Honig en Honig helpt u graag met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.” Aldus Honig & Honig

Wat is het beste als werkgever; Een heftruck kopen, huren of leasen?

Dit zijn in het kort de belangrijkste overwegingen bij het kiezen om een heftruck te kopen, huren of leasen:

Wanneer kies je als werkgever om een heftruck te kopen?

Als je een continue aan- en afvoer van zware vrachten hebt, je bedrijf stabiel is en weet dat je een heftruck jarenlang nodig heeft kan je het beste een heftruck kopen. Je hebt als bedrijf dan de mogelijkheid tot investeringsaftrek en de heftruck behoudt zijn waarde voor eventuele toekomstige verkoop.

Je hoeft een heftruck echter niet direct te kopen om hem op termijn in bezit te krijgen.

Wanneer kies je als werkgever voor een heftruck leasen?

Leasen is de beste optie als je een heftruck voor een lange periode nodig hebt, maar de financiële investering voor op de korte termijn te hoog is. Je kan dan maandelijks kleinere deelbedragen betalen aan de heftruck. Dat geeft je op financieel gebied meer mogelijkheden, je weet per maand wat je kwijt bent en aan het einde van de rit heb je de heftruck in bezit.

Als je de heftruck niet voor lange termijn nodig hebt, maar wel vandaag of op korte termijn dan kun je in plaats van leasen ook kiezen voor een heftruck huren.

Wanneer kies je als werkgever voor een heftruck huren?

Als je als werkgever de heftruck maar tijdelijk nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens kortdurende piekperiodes, dan kun je kiezen voor een heftruck huren. Je kan er ook voor kiezen om een heftruck te huren als je nu even niet de financiële middelen hebt om er een te kopen. Het voordeel is dat de verhuurder vaak verantwoordelijk is voor onderhoud en reparaties aan de heftruck. Let op, als je een heftruck voor langere periode nodig hebt en op termijn een nodig hebt, kan je wellicht beter kiezen voor een leasevorm.

Geschikt voor tijdelijke behoeften, piekperiodes of als er geen budget is voor aankoop. Het onderhoud en reparaties zijn voor rekening van de verhuurder, wat zorg en kosten bespaart.

Meer logistiek advies nodig?

Bekijk onze logistiek advies sectie waarbinnen we alle vragen die logistieke werkgevers hebben behandelen, stuur ons een mail of bel ons even.

 

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".