Flexibiliteit in de logistieke sector: de rol van uitzendkrachten in piekperiodes
Waarom een flexibele schil? Het antwoord op die vraag is eenduidig: Het opvangen van pieken.
Maar zijn er nog andere redenen te bedenken? De eerste gedachte die (logistieke) bedrijven vaak hebben is dat uitzendkrachten veel duurder zijn, maar is dat eigenlijk wel zo?
In dit blog beschrijven we niet ‘dat je maar zo veel mogelijk uitzendkrachten moet aannemen’. Dat zou een verkeerde voorstelling zijn naar opdrachtgevers en werknemers. Het doel moet een gezonde balans zijn, afgestemd op jouw organisatie, toch?
In dit blog beschrijven we wél wáár een flexibele schil waarde kan toevoegen, maar ook waar je rekening mee moet houden. En hoe zit het nu met die kosten?
1. Waarom kiezen voor een flexibele schil in de logistiek?
2. Hoe verhouden de kosten tussen vaste en flexibele arbeid zich ?
3. Wat is de juiste balans tussen vast en flexibel logistiek personeel, hoeveel procent flexwerkers moet ik aanhouden?
4. Wat komt er allemaal kijken bij integratie van flexibele logistieke medewerkers?
Waarom kiezen voor uitzendkrachten in de logistiek?
In onderstaande figuren blijkt uit onderzoek waarom er wel of niet gekozen wordt voor een flexibele schil. Voor de logistiek gaat het dus om logistiek personeel.
Het is geen verassing dat het opvangen van pieken de grootste reden is, toch? Net als dat de grootste reden om geen flexibel personeel in te huren, het ontbreken van die pieken is. Ook vrij logisch.
Dat betekent naar alle waarschijnlijkheid ook dat die respondenten in het geval dat er wél piekvorming zou zijn, welke niet intern opgelost kan worden, óók voor een flexibele schil zouden kiezen.
Ongetwijfeld heb je goed naar het staatje gekeken. Daar zie je dat veel andere redenen (in)direct eigenlijk óók te maken hebben met pieken, want ja, ‘wat als de piek weg is’?
- Risico op te veel personeel – na een piek(seizoen)
- Verlaging werkdruk – tijdens pieken of langdurige drukke periodes / groeifases
- Vast personeel onvoldoende flexibel inzetbaar – opvangen pieken in huidige scenario niet mogelijk
- Reorganisatie voor een te verwachten krimp – risicoreductie door te werken met flexibel personeel
“Ja, natuurlijk..” Hoor ik je denken..
Wij van wc-eend adviseren wc-eend.
Naast dat dit een onafhankelijk onderzoek betreft door TNO en het CBS, gaat dit artikel over waarom er ook andere wegen zijn dan altijd maar weer die “flexibiliteit“.
Een logistiek uitzendbureau heeft veel expertise als het gaat om planning en duurzame inzetbaarheid van logistiek personeel.
“Hoe werkt dat dan?”
Meerjarige data over je eigen business? Die kan jou haarfijn aangeven hoe druk het is. Combineer je die analyse met gesprekken van diverse andere afdelingen zoals sales, maar ook je eigen warehouse team (zij hebben vaak veel kennis)?
Dan zorgt de data en input voor synergie, méér en vooral sterkere (onderbouwde) inzichten.
Met de juiste planning en communicatie kan je zo je eigen personeel anders inzetten. Dat is je eerste verdienste!
Zijn er naast voordelen ook nadelen van het inhuren van uitzendkrachten? Ja, die zijn er natuurlijk ook. Het is zaak dat je ook bij uitzendkrachten je beste doet om die risico’s te beperken.
Risico’s / nadelen van werken met uitzendkrachten
- Minder loyaliteit aan jouw bedrijf: wanneer ze zich ‘buitenbeentjes’ (ongelijk behandeld) voelen
- Net zoals jij flexibel bent, zo kan de uitzendkracht zich ook opstellen. Als hij of zij ergens anders meer kan verdienen, fijner werk kan vinden dan kan hij de dag erna weg zijn. Dat zijn wel zaken om rekening mee te houden.
- Er kan een hogere roulatie zijn waardoor er minder kennis is en ook meer tijd nodig is voor onboarding.
Hoe verhouden de kosten tussen vaste en flexibele arbeid zich ?
Flexkrachten zijn toch veel duurder?
Nee, dat ligt toch echt wel een stuk genuanceerder.
Moet een logistiek uitzendbureau ook geld verdienen? Ja, we moeten immers allemaal kunnen eten, toch? Dat is duidelijk. Maar..
Laten we dit eens even afpellen….
Hieronder vind je een handig checklijstje om te kijken of jij hieraan gedacht hebt bij het optellen van de kosten rondom je logistieke medewerkers….
Had jij met alles rekening gehouden? Top! Dan weet je ook dat je voor een factor 1.5 geen medewerker aan het werk kan zetten. Dat is gewoon onmogelijk. Ook voor jezelf.
De vraag is dan: “wat moet het wel kosten?”
Er zijn een heleboel uitzendbureaus die tussen de factor 2.1 en 2.7 rekenen. Wat bedoel ik hiermee? Nou brutosalaris x de factor. Dat is dan wat je aan het uitzendbureau betaalt.
Kan het goedkoper? Absoluut, het hangt natuurlijk af van de cao, maar de duur van het inlenen en de hoeveelheid logistiek uitzendkrachten bepaalt voor een groot gedeelte de prijs.
Maar een factor van dik onder de 2? Dat is gewoon prima mogelijk. Is dat dan goedkoper als het zelf werven en in dienst nemen? Niet altijd, maar vaak wel.
Sowieso is een logistiek uitzendbureau gespecialiseerd in het werven en selecteren van de beste logistieke medewerkers, worden de marketing kosten over veel meer mensen uitgesmeerd, hebben ze een enorm netwerk aan kandidaten die anders niet te bereiken zijn.
Dus in het kort: ja, een uitzendbureau kan dat vaak efficiënter. Maar dat is als je er zo over nadenkt ook best logisch, toch?
Om terug te komen op waarom pieken en dalen de nummer 1 reden is om te kiezen voor flexibel personeel, dat is niet voor niks.
Jij betaalt de medewerker immers niet als hij niet werkt. Heb je iemand een paar maanden van het jaar niet nodig? Dan scheelt dat natuurlijk al heel snel, veel geld.
Als laatste nog even dit. Als je niet de mensen hebt kan je het werk ook niet doen. Niet alleen zorgt dat voor werkdruk op de rest van je bezetting maar misschien mis je ook wel omzet?
Wat is de juiste balans tussen vast en flexibel logistiek personeel, hoeveel procent flexwerkers moet ik aanhouden?
Hoeveel flexibel personeel heb ik nodig? Een goede flex vast verhouding hangt helemaal af van jouw organisatie. Stel je zelf een aantal vragen:
- Mis ik bepaalde expertise in mijn team die ik voor een bepaakd project of voor een aantal uur nodig heb?
- Hoe is mijn seizoenspatroon? Zijn er hoge pieken en hoge dalen?
- Hoe ontwikkeld mijn bedrijf zich? Zit de groei er in of is het al jaren redelijk gelijkmatig, of ga ik juist naar beneden.
- Wat is het soort werk waar je een flexibele laag voor wil?
- Is jouw bedrijf heel erg afhankelijk van de staat van de economie?
- Wat zijn kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf?
Naast deze vragen is het wel belangrijk om stil te staan bij wat je wil uitstralen en ook wat de nadelen zijn van flexibiliteit. Flexibiliteit moet geen doel op zich zijn toch. Risico’s nemen hoort ook bij ondernemen.
- Mensen kansen bieden op een toekomst.
- Je wil geen organisatie met een braindrain waar de kennis wegsijpelt.
- Medewerker loyalty: als er geen kansen zijn op doorgroei of een bepaalde zekerheid / aantrekkelijkheid lopen mensen ook weg.
- Constant nieuwe mensen opleiden brengt kosten met zich mee.
Vele tientallen jaren is de verhouding 80/20 geweest. Heden ten dage gaan we meer naar 70/30 en dit is groeiend.
Is dat allemaal slecht? Nee, mensen kiezen zelf ook vaak voor flexibiliteit.
Uiteindelijk moet je naar jouw organisatie kijken. Dat kan 60/40 zijn, maar kan ook 90/10 zijn. Neem bovenstaande vragen door, praat er over met jouw team.
Praat ook met specialisten en uitzendbureau’s. Iedereen heeft zijn eigen visie. Door dat samen te brengen kan jij daarin een strategie bepalen die past.
Wat komt er allemaal kijken bij integratie van flexibele logistieke medewerkers?
- Wetgeving: er zijn regels om mee rekening te houden. Een uitzendbureau dient zich aan die regels te houden. Denk bijvoorbeeld aan de regels in WAB die meer gelijke behandeling en betere rechten van mensen nastreeft.Uitzendkrachten werken volgens het fase systeem. Fase A , Fase B en contract voor onbepaalde tijd fase C.
Fase A duurt maximaal een jaar en fase B maximaal 3 jaar. Rechstreeks in dienst bij jou als opdrachtgever is wel een mooi alternatief.
Kan je iemand als uitzendkracht gelijk op contract nemen dan? Dat kan maar hangt weer af van de afspraken die je gemaakt hebt. Veelal wordt er 1040 uur of 2080 uur als minimum gesteld om kosteloos over te nemen.
- Planning van personeel: Speciale projectjes? Container lossen? Dat is vaak wel op adhoc basis voor een aantal dagen of weken in te huren.Toch zal je daar wel vooruit moeten denken. Niet ieder uitzendbureau heeft de kracht om snel in te spelen. Heb je meer orderpickers nodig?
Orderverzamelaars hebben natuurlijk wel wat meer training nodig . Wat is de looproute? Hoe werkt de scanner. Heftruck chauffeurs en reachtruck chauffeurs zijn misschien nog wel lastiger. En hebben ze wel een heftruckcerificaat?
- Planning van het werk: heb je goed inzicht in de productiviteit per activiteit? Hoeveel werk ligt er nog? Wat komt er aan. Je moet vooruit denken. Wellicht kan je meer intern schuiven en is een extra logistieke uitzendkracht niet nodig?
- Onboarding: Hoe leidt je mensen op? Een goede onboarding is niet alleen belangrijk voor medewerkertevredenheid. Het maakt medewerkers ook productiever. Kan je het niet zelf? Vraag het aan jouw logistiek uitzendbureau. Als zij kennis hebben van de logistiek dan kunnen zij daar een rol in spelen.
- Overstappen van uitzendbureau: misschien heb je al een partner waarmee je samen werkt. Misschien ben je niet tevreden over de kwaliteit die ze leveren of de service?Overstappen is een mogelijkheid, of een tweede bureau ernaast? Dan spreid je je kansen. Ga in gesprek met partners die de kunst van logistiek verstaan. Die jouw taal spreken.
Wees ook transparant naar je huidige partner dat je niet tevreden bent en te weinig waar voor je geld krijgt. Bespreek hoe je samen hieraan kan werken en deel ook gewoon dat jij aan de continuïteit van je bedrijf moet werken.
Is dat geen risico hoor ik je denken? Ja, er is een zeker risico, maar een correct uitzendbureau zal zich professioneel opstellen. Uiteraard wel altijd zorgen dat je voorbereid bent op verschillende scenario’s.
Kort over uitzendbureau Prestatie; uitzendbureau gespecialiseerd in Logistiek
Als logistiek uitzendbureau werken we voor veel opdrachtgevers in en rondom Zuid-Holland (denk aan; Amsterdam, Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht), Utrecht en Noord-Brabant. We breiden door heel Nederland steeds verder uit, dus informeer gerust vrijblijvend naar het meest actuele aanbod en de mogelijkheden.
Dankzij onze ruim 18 jaar ervaring en kennis als logistiek uitzendbureau, staan we voor je klaar op elke mogelijke manier, elke dag. We bieden je flexibiliteit met zekerheid, zowel qua; proces, kennis als het invullen van jouw openstaande logistieke vacatures.
Je kan bij ons o.a. terecht voor: logistiek advies, detacheren, uitzenden, payrolling, ZZP-bemiddeling en het opleiden je logistieke personeel.
Tot slot.
Heb je vier tot vijftig openstaande logistieke vacatures? Dat is onze expertise. Wij gaan in dat geval graag met je in gesprek! Heb je voor nu maar 2 of 3 uitzendkrachten nodig, maar groeiambities? Geen zorgen. Wij denken graag met je mee! Of het nu gaat om een logistieke medewerker, heftruckchauffeur, reacher, andere vacature of simpelweg advies. Je kan bij ons terecht voor alles met logistiek!
Samen kijken we of we de partij zijn die het beste bij jou past. Of dat zo is? Dat beslis jij uiteindelijk geheel zelf natuurlijk! Neem vandaag de proef dan op de som en stuur een mail naar info@prestatie.eu of bekijk alle diensten van ons uitzendbureau hier
0 Comments