juni 26, 2023

Automatisering en uitzendkrachten: een samenwerking voor de toekomst van logistiek

Gaan robots ons werk overnemen in de logistiek? Wat wordt de rol van AI voor de werkgelegenheid?

In dit blog gaan we in op een aantal technologische innovaties in de logistiek, en hoe automatisering samengaat en -werkt met mensen.

Deze vragen komen aan bod over automatisering:

• Waarom wordt er geautomatiseerd in de logistiek?
• Op welke logistieke activiteiten ligt de focus – en waar kan winst behaald worden?
• Welke systemen kunnen er ingezet worden?
• Waarom is logistiek een vak met toekomst? 

automatisering en personeel, uitzendkrachten

Waarom wordt er geautomatiseerd in de logistiek?

Net als in elke industrie wordt er geautomatiseerd om accurater, sneller, efficiënter en goedkoper te produceren. Zo ook in de logistiek. De komende jaren vergrijst de bevolking in toenemende mate. Het tekort aan arbeidspotentieel zorgt ervoor dat lonen stijgen.

Als lonen stijgen en arbeid schaars is wordt er naar nieuwe oplossingen gezocht die eerder vanuit de businesscase niet haalbaar waren.

Automatisering kan:

1. De productiviteit verhogen: meer produceren in dezelfde tijd. Hierdoor kan je als bedrijf groei realiseren.

2. Helpen om te gaan met toenemende krapte op de arbeidsmarkt: alhoewel het golfbewegingen zijn die samengaan met de economie, neemt de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toe.

Op welke logistieke activiteiten kan de meeste winst behaald worden en welke systemen kunnen gebruikt worden?

Als je kijkt naar de logistiek dan zijn er 3 deelgebieden waar fors op wordt ingezet en ook veel winst te behalen valt: digitalisering, orderpicking en opslagsystemen. Uiteraard zijn er meer gebieden waarin bedrijven kunnen automatiseren en verschilt het per type bedrijf waar de focus moet liggen.

meer winst door automatisering logistiek

1. Digitalisering:

De inzet van digitalisering in de logistiek kan veel repetitieve werkzaamheden eenvoudig automatiseren. Ook het digitaal stroomlijnen van belangrijke informatie voor klanten kan de vragen die gesteld worden beperken.

Door het samenbrengen van data en daarop toegepaste algoritmes wordt niet alleen de planning veel efficiënter voor bijvoorbeeld het aantal benodigde logistieke uitzendkrachten, maar kunnen er ook betere beslissingen gemaakt worden.

automatisering orderpicking logistiek personeel

2. Orderpicking.

Orderpicking is een intensief proces binnen de magazijn omgeving. Binnen de orderpicking is de reistijd voor het picken van de goederen verantwoordelijk voor 50-60% van de tijd. Zo zijn er in de loop van de tijd allerlei innovaties bedacht om de reistijd te verkleinen.

Dat kan door de loopafstand te verkleinen (zone picking), of orders te combineren (batchpicking). De laatste jaren gaat het vooral om geautomatiseerde systemen waarbij goederen naar de man gebracht worden. Goods to person heeft vaak ook nog een dubbele functie omdat de opslag veel compacter kan.

Een meer recente trend zijn de AMR’s (mobiele robots) die goederen transporteren en meebewegen met de orderpicker of goederen autonoom naar verpakkingsgebieden brengen.

opslag magazijn automatisering efficientie

3. Opslagsystemen

Opslagsystemen: de huur van een pand is vaak een grote kostenpost binnen een magazijnomgeving. Hoe compacter de opslag , hoe goedkoper je opslagkosten per unit. De trend is sowieso dat magazijnen steeds hoger gebouwd worden.

Daarnaast zijn de opslagsystemen dus van belang. Traditioneel had je brede gangen opslag in racking, later kwamen de smalle gangen. De laatste jaren wordt er volop geïnnoveerd m.b.t. kranen-magazijnen, in de breedste zin. Dit kan pallet-opslag zijn, per doos of per unit. De opslagsystemen zijn vaak geïntegreerd in de orderpicking (goods to person).

Naast bovenstaande 3 gebieden zijn er tal van andere gebieden waar efficiëntie behaald kan worden.

automatisering logistiek, gespreksonderwerp sector

Zal automatisering in de logistiek arbeid laten verdwijnen?

Het antwoord is: nee, natuurlijk zijn alle systemen bedoeld om het werk efficiënter te laten verlopen, en dat doen ze uiteraard ook. De verwachting is dat juist de meer complexere variabele taken aan mensen worden overgelaten en de simpelere taken aan robots. Deze samenwerking tussen techniek / algoritmes en mens is ook een samenwerking waarbij het werk van de arbeidskracht verlicht kan worden. Denk aan het tillen van zware goederen of het invullen van saaie repeterende taken.

Geautomatiseerde systemen zijn statisch en menselijke arbeid zorgt voor flexibiliteit. Flexibiliteit heb je nodig voor meer onverwachtse projecten of taken. Arbeidskrachten kunnen ook als buffer dienen tijdens piekperiodes, wanneer de vraag het vermogen van geautomatiseerde systemen om bij te houden kan overstijgen.

Er ontstaan continue nieuwe banen door innovaties. Denk aan het onderhoud van machines, of data-analisten die data moeten interpreteren. Operators die machines bedienen.

logistiek vak met toekomst

Waarom is logistiek een vak met toekomst?

Logistiek is continue in beweging. Logistiek is ook altijd nodig omdat goederen nou eenmaal van A naar B moeten. Het is duidelijk dat de logistieke sector voor een periode van grote verandering staat.

Maar in plaats van dat automatisering als bedreiging te zien, kan je het beter gezien worden als transformatie kansen voor groei en vooruitgang. Automatisering en uitzendkrachten hoeven niet tegenover elkaar te staan; in plaats daarvan kunnen ze samenwerken om de logistieke sector naar nieuwe hoogten te brengen.

Terwijl we vooruitkijken naar de toekomst van de logistiek, is het belangrijk om ons te concentreren op hoe we het beste uit zowel technologie als menselijke arbeid kunnen halen. De rol van (om)scholing wordt hierdoor steeds belangrijker.

Uitzendbureaus kunnen samen met opdrachtgevers hierin een belangrijke rol spelen. Zeker voor piekarbeid zijn uitzendkrachten een flexibele schil. Die dienen dan wel goed opgeleid te zijn. Een voorbeeld hiervan is de onboarding door bijvoorbeeld training aan te bieden met de systemen. Dit kan praktijk als theorietraining zijn.

Automatisering en uitzendkrachten vormen samen de sleutel tot een efficiënte, flexibele en robuuste logistieke sector, die klaar is om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan. Het zijn niet de technologische veranderingen die bepalend zijn, maar hoe we ze omarmen, dat zal de toekomst van de logistiek bepalen.

logistiek uitzendbureau Prestatie personeelsdiensten

Kort over logistiek uitzendbureau Prestatie

Als logistiek uitzendbureau werken we voor veel opdrachtgevers in en rondom Zuid-Holland (denk aan Amsterdam, Delft, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht), Utrecht en Noord-Brabant. We breiden steeds verder uit dus informeer gerust vrijblijvend naar het meest actuele aanbod en mogelijkheden.

Dankzij onze ruim 18 jaar aan kennis en ervaring als logistiek uitzendbureau, staan we voor je klaar op elke mogelijke manier. We bieden je flexibiliteit met zekerheid, zowel qua; proces, kennis als het invullen van jouw openstaande logistieke vacatures.

Je kan bij ons o.a. terecht voor: logistiek adviesdetacherenuitzendenpayrollingZZP-bemiddeling en het opleiden je logistieke personeel. 

Tot slot

Heb je vier tot vijftig openstaande logistieke vacatures? Dat is onze expertise. Wij gaan in dat geval graag met je in gesprek! Heb je voor nu maar 2 of 3 uitzendkrachten nodig, maar groeiambities? Geen zorgen. Wij denken graag met je mee!

Samen kijken we of we de partij zijn die het beste bij jou past. Of dat zo is? Dat beslis jij uiteindelijk geheel zelf natuurlijk! Neem vandaag de proef dan op de som en stuur een mail naar info@prestatie.eu of bekijk alle diensten van ons uitzendbureau hier. 

TAGS:

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Email Applications CSV

×

Enter an email address, separate multiple emails by ",".